Halhatatlanokká váltak! Végre ténylegesen megtörtént a beiktatás: a tegnapi napon május 19-én, Kőbán Rita, Jónyer István és Schmitt Pál hivatalosan is a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagja lett! Újabb elkötelezett példaképek a fiatalok számára.

Igazából már 2020 szeptemberében választották be a Triót a HMSE Tagjai közé, de a hivatalos beavatási ceremóniára a világjárvány miatt sajnos nem került sor egészen mostanáig, 2 év csúszással.

“A pandémia minket is kicsit megcibált, de nagyon jól átvészeltük, fő célkitűzésünket, a sport népszerűsítését a gyerekeknél meg tudtuk tenni online formában, a járvány enyhülésével pedig továbbra is tesszük személyes jelenléttel” – fejtette ki a csütörtöki ünnepségen Nagy Tímea, az egyesület elnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző.

“Bízunk benne, hogy egyre több gyereknek tudjuk megmutatni a sport iránti szeretetet, a sport lényegét, hogy ezáltal nemcsak azért sportoljanak, mert kötelező a testnevelésórán, hanem mert megtalálják benne a saját céljukat”- szögezte le az 1991-ben alakult egyesület elnöke.

Az ünnepélyes beiktatáson Vajda Vilmos mesteredző, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya laudációjában kiemelte a Prima díjas, Magyar Örökség díjas, 2x-es olimpiai bajnok, 9x-es világbajnok, 3x-os Európa-bajnok, 3x-os olimpiai ezüstérmes, olimpiai bronzérmes, 30x-os magyar bajnok kajakos Kőbán Rita győzni akarását, kitartását, szorgalmát, aki 20 évet versenyzett a világ élvonalában.

Kőbán Rita így nyilatkozott “újdonsült” tagságáról és hangsúlyozta büszkeségét:

“Otthon érzem magam: családtagként, barátként. Hiába vagyok a legfrissebb tag, elfogadtok, bárhová megyünk”

Folytatva a beavatási sort, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke köszöntötte a szintén Prima díjas, Magyar Örökség díjas, MSÚSZ-MOB-életműdíjas, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 4x-es világbajnok, 4x-es Európa-bajnok magyar asztaliteniszezőt, Jónyer Istvánt a Halhatatlan Tagok között:

“Jó barátot üdvözlök, akit hosszú évek óta ismerek és harcostársam a sporthagyományok őrzésében. Az élsportban letette a névjegyét, olyan eredményeket ért el, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, és önmagukért beszélnek. Ugyanakkor hétről hétre elmegy a gyerekek közé bemutatókra, nem sajnálja az időt és energiát, hogy kedvet csináljon.”

Jónyer:

“Sajnos én nem lettem olimpiai bajnok, csak világbajnok, ennek azonban nem voltam rossz”

fogalmazott Jónyer István, majd kiemelte, hogy különösen Európán kívül játszott igazán jól.

Molnár Zoltán (szintén Halhatatlan Tagunk, 2x-es olimpiai bajnok tornászunk), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt főtitkára, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 2x-es olimpiai bajnok, 2x-es világbajnok, 5x-ös magyar bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pált méltatta és utólagosan is felköszöntötte 80. születésnapja alkalmából, amiről nemrégiben számoltunk be egy másik blog cikkünkben (május 13.).

“A XX-XXI. század magyar sporttörténelmének legnagyobb sportvezetője, szinte példátlan, hogy sikert sikerre halmozott, bármilyen feladatba is kezdett. Minden pályát befutott, és mindenütt a csúcsra ért”

Schmitt Pál büszkén beszélt tagságáról és a Halhatatlan “lét” fontosságáról, célkitűzéseiről, többek között, hogy példaképeket állítson a fiatalok elé, illetve hozzáfűzte elismerően ás alázatossággal, hogy az ünnepségen nála lényegesen idősebb és sikeresebb sportolók is vannak.

“Ez a társaság sokat tesz azért, hogy valóban Halhatatlan legyen. Egyértelmű a célkitűzés: adjuk át az alázatot és a sport iránti elkötelezettséget, és hirdessük, hogy ép testben ép lélek lakozik.” …

“Ti voltatok az összes többi bajnokkal, olimpikonnal, magyar válogatottal egyetemben, akik hosszú időn keresztül az értelmét adtátok az életemnek.”

 

A HMSE Tagok nem kapnak díjazást tagságukért, jelentős feladatuk, hogy példaképet állítsanak a fiatalok elé, motiválják őket. Járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgessenek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

20+1 Halhatatlan Tagunk:

Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc, Vaskuti István és Balczó András

Az eseményen továbbá megismertették a jelenlevőkkel a 3D Virtuális Múzeumot, mely 2022. márciusában debütált és azóta is folyamatosan bővül a Sportnagyságok kiállításának tárlata.

Forrás: MTI / origo.hu

Fotó forrás: 1. origo / Mudra László, 2. MTI / Szigetváry Zsolt, 3. origo / Polyák Attila

Média megjelenések a témában:

https://www.origo.hu/sport/egyeni/20220519-halhatatlanok-koban-rita-jonyer-istvan-es-schmitt-pal-is-bekerult.html

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/halhatatlanok-schmitt-pal-koban-rita-es-jonyer-istvan-is-tag-lett-2893135

https://telex.hu/sport/2022/05/19/halhatatlan-sportolok-koban-rita-jonyer-istvan-schmitt-pal