BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT SCHMITT PÁL! Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni SCHMITT PÁLNAK, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 2x-es olimpiai bajnok, 2x-es világbajnok, 5x-ös magyar bajnok párbajtőrvívónak!

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Mexikóban és Münchenben szerepelt a győztes csapatban, 7 világbajnoki érme közül kettőt ötvöztek arannyal. Sikeres pályafutása idején csak egyetlen szakosztály, a Vörös Meteor, majd az MTK színeiben versenyzett.

„Schmitt Pál indította be a csapatot, Nemeréé volt a győztes találat”

A mexikói olimpiára nem favoritként érkezett az átalakuló magyar válogatott. A már Tokióban is győztes Kulcsár Győző (Egykori Halhatatlan Tagunk) és Nemere Zoltán mellé érkezett az olimpiára Fenyvesi Csaba (Egykori Halhatatlan Tagunk) és Schmitt Pál. Az ötödik tag a szolnoki B. Nagy Pál volt, aki a döntőben nem jutott szóhoz, a döntőig vezető úton viszont fontos győzelmeket ért el.

Mexicóban jó előjel volt, hogy Kulcsár az egyénit sérülten is megnyerte. Amikor Kulcsár ki akarta engedni a gőzt Nemerével, akkor nem 5, hanem 50 Coronita sört hoztak ki nekik. A pincér állította, ennyit kértek, nem fejenként ötöt. A csapat tagjai nem nézhették tétlenül, hogy ketten ötven üveg sörrel boldogulnak. Schmitt így emlékszik vissza:

„Mi, akik – elsősorban B. Nagy Palival – a csapat „sportszerűbb” tagjai közé tartoztunk, úgy gondoltuk, hogy be kell szállnunk, közös teherviselést kell vállalnunk, mert abból ha a csapat két legjobbja 25-25 üveg sört leereszt a torkán a verseny előtt, semmi jó nem származhat. Így azután mi is hozzáláttunk az előttünk levő üvegek kiürítéséhez.”

– Schmitték is besegítettek a csapatba.

Az egyéni döntőbe végül csak egyedül a sérült Kulcsár jutott be, Schmitték pedig csak fogadkoztak, hogy a csapat olimpiai győzelem nélkül nem megy haza, meg kell védeni a tokiói elsőséget! A csapat minden vívója a világ élvonalához tartozott. Az együttes erejét éppen az jelentette, hogy az öt versenyző öt különböző harcmodort, öt különböző stílust, öt különböző technikát képviselt. És erre nem is cáfoltak rá, a csapat olimpiát nyert, amit Münchenben folytatott, megvédte elsőségét.

Scmitt Pál így eleveníti fel e rendkívüli időszakot sportpályafutásában:

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen gárda tagja lehettem. A mai nemzedék figyelmébe szeretném ajánlani, hogy a mi sikereinket az elvégzett munka mennyisége, a SZORGALOM, a CÉLTUDATOS FELKÉSZÜLÉS alapozta meg. Elsők voltunk a vívóteremben és utolsóként távoztunk. Az egymás elleni asszók vérre mentek. Minden egyes tusért komolyan HARCOLTUNK. Nem kis összegekben fogadtunk egymással. Így azt mondhatom, hogy egy-egy hat hetes edzőtáborozás minden tekintetben fárasztóbb volt, nagyobb megterhelést jelentett, mint maga a világverseny. Arról nem is beszélve, hogy akinek esetleg nem ment a vívás, azt egy-egy edzőtáborozás anyagilag is megviselte.

De magabiztosságunkhoz az is nagymértékben hozzájárult, hogy mi valamennyien, kivétel nélkül TANULTUNK, diploma megszerzésére törekedtünk. Az edzőtábori ágy mellett ott volt ugyan a kártya, de a szótár, a tankönyv sem hiányzott. S mindez tartást, önbecsülést adott. Felkészülve éreztük magunkat életünk második szakaszára, a sportpályafutás befejezése utáni beilleszkedésre, boldogulásra. A tehetség kibontakoztatása, akkor mint ma, elképzelhetetlen a szülők, a versenyzőtársak, a szakvezetők segítsége és az edzők áldozatos szakmai irányítása nélkül.”

És ez pontosan így is van…

Ma, május 13-án ünnepeljük Schmitt Pált, Halhatatlan Tagunkat, Isten éltesse sokáig!
Kívánunk sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Forrás: olimpia.hu, index.hu 📷 Fotó forrás: wikipedia