Vajon a sakk forradalmasíthatja az oktatást? Miként küzdhetők le az önértékelésbeli problémák ezzel az ősi játékkal? Mit árul el a pulzusszámuk a játékosokról?

A világ minden tájáról érkező gondolkodók efféle kérdéseket jártak körül a hétvégén a Világsakkfesztiválon (Judit Polgar’s Global Chess Festival 2021), mely eseményen az egyik kerekasztal beszélgetésen – KREATIVITÁS ÉS INNOVÁCIÓ A SPORTBAN címen – Halhatatlan Tagjaink is jelen voltak!

Az idei Világsakkfesztivál „Mit adtak nekünk a rómaiak?” alcímű programja fő tematikája szerint fel- és visszapörgették az időt az innováció és a kreativitás világóráján. Anyag és ember, stratégiák és edzésmódszerek, technológiák, kreatív elmék, névtelen és aranybetűs innovátorok a SAKK, a VÍVÁS és a KAJAK területéről.

Pódiumbeszélgetés a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjaival:
📌 Nagy Tímeával, a 2x-es olimpiai bajnok párbajtőrözővel,
📌 Kőbán Ritával, a 2x-es olimpiai bajnok kajakozóval, és
📌 és Polgár Judittal, a fesztivál házigazdájával, az 5x-ös sakkolimpiai bajnokkal.
Moderátor: Szalay Edit volt.

Polgár Judit – „Évek óta dédelgetem azt az álmot, hogy létrehozok egy fórumot, amely otthont teremt az oktatás és a sakk kapcsolatáról szóló nemzetközi párbeszédeknek, valamint bemutatja, hogy a játék miként épülhet be az iskolai tárgyakba, és hogyan hozhatja felszínre a gyermekek erősségeit. Az Educational Chess Summit egy kulturális utazás is egyben, hiszen jól példázza, mennyire sokféleképpen gondolkodunk erről a világban” – mondta Polgár Judit, a Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján, hozzátette: „Az idei Világsakkfesztivál történelmi jelentőségűnek ígérkezik, hiszen Budapest még sohasem adott helyet efféle konferenciának.”

És hogy mi minden előnye van a sakknak?
Ezt a kérdést megválaszolja nekünk Mariya Gabriel a Világsakkfesztivál fővédnöke:
„A sakkban minden benne van: oktatás, kultúra, az ifjúság ügye, sport és rengeteg innováció. Többek között a játék az, ami emberré tesz minket. Megtanuljuk a szabályait, együtt játszunk, kulturálisan fejlődünk, majd áthágjuk és megújítjuk a szabályokat. A sakk beillesztése az oktatásba egyértelmű és kézenfekvő elképzelés. Meggyőződésem, hogy a játék óriási hatással lehet a fiatalok tanulására, különösen a pedagógiára gyakorolt hatása miatt.”

Köszönjük ezt a fantasztikus lehetőséget, szervezést: Judit Polgar Polgár Judit hivatalos oldala és a motiváló pódiumbeszélgetést Nagy Tímea – vívó hivatalos oldala és Rita Kőbán

Forrás: www.globalchessfestival.com/hu/
📷 forrás: Margittai Péter Facebook oldala