Tegnap Vaskuti István, Halhatatlan Tagunk, az egyesület képviseletében ellátogatott Csepelre, a „Kolonics, a Sportlegenda kiállításra”, melynek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ad otthont.

Az első “Kolonics, a Sportlegenda” vándorkiállítás 2009 őszén nyílt meg Csepelen, majd 24 magyarországi tárlat után, a kétszeres olimpiai bajnok születésének 50. évfordulója alkalmából, a 25. jubileumi kiállítás visszatért újra Csepelre, a kiváló Sportember egykori sikereinek helyszínére.

A kiállítás célja, hogy méltó emléket állítson a 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt legendás, 2x-es olimpiai bajnok és 15x-ös világbajnok magyar kenusnak, KOLONICS GYÖRGYNEK. A kivételes tehetséget és elhivatottságot, valamint a fényes győzelmeket bemutató gyűjtemény eredeti relikviákkal, archív fotókkal és korabeli TV-közvetítésekkel idézi fel a kiváló sportember pályafutásának legfontosabb pillanatait.

A Kolonics György Alapítvány 2022. március 28-ára felkérte Vaskuti Istvánt, Halhatatlan Tagunkat a kiállításon rendezett tárlatvezetésre, melyet az olimpiai bajnok, 10x-es világbajnok, ️3x-os világbajnoki bronzérmes, ️Nemzetközi fair play-díjas, ️16x-os magyar bajnok kenus, mesteredző tisztelettel elfogadott.

A kiállítás megnyitásának első napjaiba egy másik Halhatatlan Tagunk, Gyulay Zsolt, a 2x-es olimpiai bajnok, 6x-os világbajnok, 36x-os magyar bajnok kajakozó, sportvezető, MOB elnök is ellátogatott:

„A mai napig nehéz megemészteni a veszteséget, ami akkor ért bennünket..”

– kezdte nyitóbeszédét Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kolonics György egykori válogatottbeli csapattársa.

“…Amikor Koló bekerült a nemzeti csapatba, nekem már volt olimpiai tapasztalatom. Emlékszem, megannyi kérdéssel bombázott, minden gondolata a kenuzás körül forgott, hogyan lehetne gyorsabb, jobb versenyző. Az egész életét ez töltötte ki. Barcelonában ő vigasztalt minket, a kajak négyest, amikor csak ezüstérmet szereztünk. Aztán egy évre rá a koppenhágai világbajnokságon aratott diadala után már az egész világ ámult, ki ez a törékeny srác, aki – főleg kenu kettesben – ilyen eredményekre képes.”

„Szimbolikus helyszín ez a huszonötödik megnyitónak – ez volt az otthona, innen ered minden sikere. A Kolonics-emlékkiállítás kitűnő példa minden sportág számára, hogyan kell ápolni az olimpiai hagyományainkat, a magyar sport eredményeit.”

Az alábbi napokon még megtekinthető a kiállítás. Aki netán még nem látta, ne késlekedjen:
👉Március 30. szerda: 15-19 óra között
👉Április 2. szombat: 10-17 óra között
Ezeken a napokon bejelentkezés nélkül el lehet menni a Hollandi úti sportlétesítménybe megismerkedni „Koló” életútjával. Az iskolás és kajak-kenus csoportok pedig a kolonicskiallitas@kozmaakademia.hu címen tudnak jelentkezni.

Forrás: Kolonics György Alapítvány hivatalos Facebook oldala

Sajtó megjelenés: https://www.nemzetisport.hu/kajak_kenu/kajak-kenu-hazatert-csepelre-a-kolonics-a-sportlegenda-emlekkiallitas-2879999