A Nemzet Sportolói közé választott VASKUTI ISTVÁNNAL, Halhatatlan Tagunkkal, interjút készített a sportal.blikk.hu. A Nemzetközi fair play-díjas, olimpiai bajnok (1980. Moszkva, Foltán Lászlóval C2), 10x-es világbajnok, 3x-os világbajnoki bronzérmes, 16x-os magyar bajnok kenus, sportvezető az interjúban beszél többek között a kitüntetés jelentőségéről, arról, hogy mindez a kajak-kenu sportág elismerése is egyben, továbbá az élsportolói létről, sikerekről, álmokról és arról, hogy ha mindezt örömmel, kitartással teszi az ember, akkor az nem számít “lemondásnak”.

“Sokan meg szokták kérdezni, hogy sok lemondással járt-e az, hogy élsportoló lehessek. És azt szoktam erre mondani, hogy nem, mert én szerettem ezt csinálni. Imádtam a sportágat, imádtam az edzéseket, de főleg, a versenyeket szerettem. Szerettem megvívni a magam kis küzdelmeit a vízben. Én élveztem ezeket a csatákat. Aki ettől szenved, vagy már nem esik jól neki, az szerintem hagyja abba. Én is így hagytam abba.”

“teljes életet kaptam a sporttól”

 

Ezzel a címmel Ő lehet az első kajak-kenus tagja a Nemzet Sportolóinak, és szerinte ezt a címet nem is egyedül kapta meg, hanem a sportága az évtizedes eredményeivel érdemelte ki. A hír hallatán elsőként Wichmann Tamásra gondolt (Halhatatlan Legendánkra), aki februárban épp 3 éve hunyt el, és ő lehetett volna igazán az első, aki ha megéri, megkaphatta volna.

Mit is jelent Vaskuti számára ez a cím, e kitüntetés?

“…nagyon megtisztelő érzés, hogy egy ilyen „klubnak” a tagja lehetek. Egy nagyon elit csapatba kerültem be és én igyekszem ennek a minőségnek megfelelni. Abból a szempontból meglepődtem, hogy én lehettem az, aki a sportágamból bekerült ide, de onnantól kezdve, hogy láttam az én nevem is szerepel a lehetséges jelöltek között ezen a listán, akkor úgy gondoltam, hogy ugyanannyi eséllyel veszek részt, mint a többiek. Azt igenis gondoltam, hogy a kajak-kenuból előbb-utóbb be fog kerülni valaki. Az igazság az, hogy én azt gondoltam korábban, hogy majd Wichmann Tamás barátom fog elsőként bekerülni, de ő sajnos már nem élhette ezt meg.”

“Ha ezek a barátaim, a nagynevű sporttársak, a Nemzet Sportolói ezt így értékelik, akkor ez nagyon nagy megtiszteltetés, amire nagyon büszke vagyok”

A gratulációkon túl, hogy mivel is telnek Vaskuti hétköznapjai?

Már nyugdíjas, de a szeretett sportágtól nem tud távol maradni, így a BKV Előre vízitelepén tart edzéseket. Tréningeket szervez és táborokat, nagyon élvezi ezt a munkát.

“Azt akarom, hogy a fiatalok is legalább annyira szeressék ezt a sportágat, mint amennyire én szeretem.”

Mi volt számára a legnagyobb siker? Talán az olimpiai aranyérem vagy valamelyik világbajnoki cím? Nem.

“A legnagyobb sikernek mégis azt tartom, hogy részt vettem abban, hogy a kajak-kenu sportág így fölívelt… 26 évig voltam szakmai vezetője az MKKSZ-nek”

– mondta Vaskuti István.

Mindezt alátámasztva, illetve azt a kitételt, követelményt a Nemzet Sportolója díjhoz, hogy ne csak nagy sporteredménnyel lehessen a klubba belépni, hanem fontos az edzői vagy a sportvezetői múlt is, az új jelölt maradandót alkotott. 16 évig dolgozott a nemzetközi szövetség vezetésében, ebből 8 évet volt első alelnök, elmondása szerint sokat kellett küzdenie azért, hogy a gyorsasági szakág működése biztosított legyen. Kevesen mondhatják el magukról, hogy kilenc olimpián vettek részt. Vaskuti István először versenyzőként, aztán edzőként volt olimpikon – a sportolói közül sokan lettek világbajnokok, a Pulai, Novák páros pedig olimpiát is nyert –, majd versenybíróként tevékenykedett, a pekingi olimpián pedig technikai delegátus volt. “Nagyon szerteágazó feladatom volt, de azt hiszem, hogy mindenütt sikeresen működtem” – mondta.

A cikk kíséretében továbbá megnézhetjük Vaskuti-Foltán 1980-as moszkvai “csatájának” videóját is, kattints: https://sportal.blikk.hu/egyeni-sportok/kajak-kenu/vaskuti-istvan-aki-szenved-a-kemeny-csataktol-inkabb-hagyja-abba/2023021318373854030

Fotó & forrás: sportal.blikk.hu / GettyImages

Korábbi médiamegjelenés a Nemzet Sportolója szavazást követően, melyből szintén idéztünk:

https://infostart.hu/sport/2023/02/09/vaskuti-istvan-a-nemzet-sportoloja-egy-teljes-eletet-kaptam-a-sporttol