Április 16-án az érdeklődőknek lehetősége volt “A Nemzet Aranyai” című dokumentumfilm zárt körű, premier-előtti díszbemutatójának helyszínére ellátogatni a budapesti Corvin moziba. A film a magyar háromszoros olimpiai bajnok vízilabda csapat igaz történetét mutatja be 1997 és 2008 között, köztük Halhatatlan Tagunkkal, Kásás Tamással. A Corvin Mozi előtt az odalátogatók találkozhattak a vízilabda legendákkal és akár belépőt is nyerhettek a filmbemutatóra.

A film kapcsán infostart.hu egy hosszabb interjút készített a film rendező-producerével, Zákonyi S. Tamással, melyben egyből Halhatatlanunkat is megemlítette:

Kásás Tamással hat és fél órát beszélgettem kamera előtt, ebből ötórányi anyag biztosan hasznos, és ez csak ő”

– érzékeltette a feladat nagyságát és szépségét a rendező-producer, Zákonyi S. Tamás. A film két és fél órás lett. Több mint kétszáz ember dolgozott a film stábjában, harminc alvállalkozó céggel működtek együtt. A filmről továbbá még így nyilatkozott a rendező:

„Abban igyekeztünk segíteni a fiúkat leginkább, hogy vissza tudjanak menni a múltban, tehát a fiúk ne 45-46 éves fejjel száraz tényeket mondjanak el, amiket egyébként tudunk, hanem inkább vissza tudjanak menni a múltba, hogy felidézzenek momentumokat, sztorizzanak, hogy nevessenek, ha meg kell könnyezni valamit, akkor könnyezzék meg. Ezt mi nem hergeltük, de helyzetbe hoztuk őket”

– mondta Zákonyi S. Tamás az infostart.hu-nak adott interjújában. A rendező-producer zárszava pedig így hangzott az interjúban:

„Kiemelt cél volt megmutatni, hogy bármilyen közegben, bárhol – és engedjük el a sport vagy a vízilabda világát –, ha 20-22 ember egy cél érdekében megfelelő alázattal, rengeteg munkával, nem baj, ha tehetséggel, de leginkább egymáshoz alkalmazkodva, egymásra odafigyelve, egymást szeretve és tisztelve tud valamit csinálni, akkor bármit meg tudunk csinálni együtt.

Igen, jól látja… nem elég, hogy ha sok tehetség találkozik egy csapatsportban, ahhoz, hogy a csúcsra jussanak pontosan ezekre a “plusz” paraméterekre van szükség, ami ebben a csapatban 3 olimpiai cikluson keresztül megvolt.

Végezetül íme néhány pillanat kép a sajtóvetítésről és a díszbemutatóról.

Média megjelenések:

https://infostart.hu/kultura/2023/04/15/a-nemzet-aranyai-filmvasznon-a-vizilabda-tortenelmet-iro-22-ember

https://www.blikk.hu/galeria/a-nemzet-aranyai-filmbemutato-corvin-mozi-sztarparade-voros-szonyeg/5ytet6b

https://sportal.blikk.hu/csapatjatekok/vizilabda/galeria-bemutattak-a-nemzet-aranyai-cimu-filmet–nezze-meg-a-polos-hosoket/2023041313563416204

https://port.hu/adatlap/film/mozi/a-nemzet-aranyai-a-nemzet-aranyai/movie-246136

   

   

   

📸 borító kép: blikk.hu, a többi kép “A nemzet aranyai – mozifilm” hivatalos Facebook oldaláról átemelt vagy a blikk.hu cikkéből