A példaképek, akik köztünk élnek!
Idén is kiemelt figyelem övezi a már 20 éves múltra visszatekintő Prima Primissima Díjat, melynek a díjátadójára tegnap került sor a Müpában. A hagyományoknak megfelelően a jelöltek listáján a magyar szellemi élet, tudomány, művészet, kultúra és SPORT példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepeltek. A közönség újra lehetőséget kapott a szavazásra, Prima jelöltekre is lehetett voksolni.

 

A Prima Primissima Díjat idén is 10 kategóriában adták át, viszont ebben az évben a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki a Prima Primissima díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. A színház- és filmművészet kategóriája kiegészült a táncművészettel, a képzőművészet kategóriája az iparművészettel, a sajtó kategóriája pedig az ismeretterjesztéssel. Kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

 

A szívünknek legkedvesebb kategória természetesen a „MAGYAR SPORT”, ahol egyik kiváló Sportnagyságunk, Halhatatlan Tagunk is jelölést kapott, sőt mi több, a magyar sport kategóriában dr. HEGEDŰS CSABA olimpiai bajnok birkózó, mesteredző, sportvezető kapta a díjat, az a világbajnok, 2x-es Európa-bajnok, 7x-es magyar bajnok „Tus Király”, aki az 1972-es müncheni olimpián a Magyarország 100. olimpiai aranyérmét szerezte meg. Ezúton gratulálunk a díjhoz Halhatatlanunknak!

 

A Prima Pimissima elismerés célja, hogy a különleges teljesítményeket támogassa határon innen és túl. A díjat Demján Sándor alapította, az OTP Bank immár tíz éve tartja fenn a kiemelkedő társadalmi elfogadottsággal bíró díjat, amelynek köszönhetően művészek, újságírók, tudósok, sportolók és oktatók kapnak elismerést. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta:

“Nemcsak a díjazottakat ünnepeljük idén, hanem a húszéves Prima Primissima Díjat is, amely Demján Sándor kezdeményezésére jött létre és széleskörű társadalmi összefogásra talált…”

–  hozzátéve, hogy bár a járvány kevésbé fenyeget, nem lehet felhőtlenül ünnepelni. A szomszédban háború van, és sokan egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülnek az ország gazdasági helyzete, az energiaválság, az ellátási bizonytalanság és a magas infláció miatt.

“Ebben a helyzetben nagy a felelősségünk abban, hogy támogassuk a tudósokat, művészeket, sportolókat, hogy a nehézségek miatt ne kelljen a tevékenységüket abbahagyni”

– tette hozzá, majd Csányi kiemelte: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima díj is jelentős elismerés, hiszen bármely területen az első háromba kerülni rendkívül nagy tehetséget, odaadást, elkötelezettséget és erőfeszítést igényel. Az értékes életművek elismerése mellett az ifjú tehetségek felkutatása és bemutatása is fontos küldetés.

 

Gratulálunk minden jelöltnek és díjazottnak!

 

Forrás: index, portfolio.hu, magyar hírlap
📷 Fotók: Róth Tamás / HMSE

Média megjelenések:

https://birkozoszov.hu/cikk/hegedus-csaba-prima-primissima-dijas-2022

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20221202-ok-a-az-idei-prima-primissima-dijasok

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221202/atadtak-az-idei-prima-primissima-dijakat-582684

https://index.hu/kultur/2022/12/03/prima-primissima-dij-dijatado-galffi-laszlo-keller-andras-hadas-kriszta/

https://www.szoljon.hu/hazai-kultura/2022/12/atadtak-az-idei-prima-primissima-dijakat-3