Hallottál már a A világ első interaktív közösségi sakk játszmájáról?
Vajon, a világ sakkozóinak közössége le tudta győzni Polgár Juditot, Halhatatlan Tagunkat?

Új digitális korszak – a sakkvilág mérföldköve

Az elmúlt két évben a járványhelyzet jelentősen átalakította az egyének és a közösségek életét. Új digitális korszakba léptünk, azonban az online térben egyúttal új távlatokat is nyitott, ami a sakkvilágot is komolyan érintette. Elképesztő ütemben és léptekkel nőtt a sakk játékot kezdő és aktívan játszó emberek, versenyzők száma, illetve a versenyeket, a közvetítéseket követő lelkes rajongók és a sportág kiemelkedő szereplőinek létszáma. Ezzel párhuzamosan új közösségek, események és platformok születtek.

Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója és a Dubai Expo 2020 Világkiállítás Magyar Pavilon közös akciója keretében, a „Polgár Judit vs The World”, a világ első interaktív közösségi sakk szimultán megerősítette és új kontextusba helyezte az összetartozást.

2022. március 20-án Polgár Judit és a Dubai Expo 2020 Magyar Pavilonja akciójában egy globális és integrált társadalmi eseménynek adott otthont, ahol emberek milliói ültek le virtuálisan – élőben – egyetlen játékos ellen. A 11 táblás online szimultán során Polgár Judit 10 influencerrel, összesen 6 millió követővel, és gyakorlatilag az egész Világgal találkozott egy sakk “világtáblán”.

Arkady Dvorkovich, a FIDE elnöke elismerő szavai a versenyt megelőzően:

„Ez az esemény mérföldkőnek tekinthető a sakk világszintű népszerűsítésében, az innovatív és a vadonatúj formának köszönhetően pedig rekordszámú résztvevő számára kínál egyedülálló élményt. Kíváncsi vagyok a végeredményre, de még jobban vágyom arra, hogy élvezzem ennek a fantasztikus sportnak a feszültségét, izgalmát, ami érezhető lesz még a levegőben is, miközben a világ a legendás sakk királynővel, Polgár Judittal száll majd szembe.”

Polgár Judit, az esemény előtt:

„Rendkívül izgatott vagyok ettől a kihívástól és e társadalmi eseménytől, hiszen a sakk összeköt minket a virtuális univerzumban”

Népszerű sakk influencerekkel és közösségeikkel versenyzett Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója a Dubai World Expo Magyar Pavilonjában. Judit személyesen, míg a többiek online, virtuálisan irányított sakktáblákon játszottak és a világ bármely pontjáról követhetted az eseményt és a kedvenc sakk influencert, sőt “segíteni” is lehetett nekik a következő lépésben, hogy megpróbálják legyőzni a legerősebb női sakkozót. Judit mindig összefoglalta, elemezte a lépéseket, a stratégiákat és visszajelzést is adott róluk, így remek lehetőség volt az egész világ számára tanulni a legjobbaktól!

Influencerek vs Judit

Az influencerek a követőikkel folytatott konzultációt követően tették meg a lépéseiket.

A résztvevők:
● Otzdarva – Alex (Spanyolország)
● Agadmator – Antonio Radic (Horvátország)
● Samay Raina (India)
● Rey Enigma (Spanyolország)
● Magnus Chess Academy – gyermekközösség (USA)
● Jennifer Shahade + US Chess Girls Club (USA)
● Pepe Cuenca + Chess24/ES (Spanyolország)
● Anna Cramling (Svédország)
● Keti Tsatsalashvili (Grúzia)
● Anna Rudolf (Magyarország)

A Világ vs Judit – „Polgár Judit vs The World”

Vajon meg tudta verni a sakkvilági közösség Polgár Juditot? A világtáblán a játék minden résztvevője egy erre a célra kialakított platformon szavazhatott a következő lépésre. A rendszer a legtöbb játékos által javasolt lépést teszi meg.

A mérkőzéseket a Magyar Pavilon Kupolájában, a rendezvény beépített stúdiójában játsszották egyedi digitális sakktáblákon. Judit onnan kommentálja folyamatosan a lépéseket, stratégiákat, bevonva az influencereket és követőiket a beszélgetésbe. Profi kommentátorok és meglepetésvendégek támogatják a műsort a budapesti stúdióból is.

Milyen sikerrel és eredménnyel?

Több mint 30.000-en csatlakoztak a világ első interaktív közösségi sakkszimultánhoz!

Polgár Judit és a Dubaji Világkiállítás Magyar Pavilonja ezzel olyan globális társadalmi esemény házigazdái voltak, amelynek keretében virtuálisan bárki élőben játszhatott minden idők legjobb női sakkozója ellen. A közvetítésbe több, mint 30 ezren csatlakoztak be élőben, a világ táblán 77 országból összesen 1636 résztvevő játszott Judit ellen. A Magyar Pavilon kupolatermében felvett közvetítést azóta közel 900.000-en nézték meg online.

Polgár Judit „tollából” (forrás: JuditPolgarSakk – hivatalos Facebook oldal):

„Szimpla matek…
77: három egymást követő szám négyzetének összege, 16+25+36.
77: az első nyolc prímszám összege.
77: azoknak az országoknak a száma, ahonnan kihívóm volt a #JPvsWorld világtábláján, azon belül pedig 1636 regisztrált játékossal játszottam a világtáblán.
Több mint 50 000 óra megtekintés volt az első globális interaktív közösségi sakk szimultánon, ami nagyjából 6 évnyi idő! Szuper büszke vagyok! Köszönöm, hogy velünk tartottatok!”

Megnézed? 👉 https://www.youtube.com/watch?v=CIdBPyvhBUQ

Részletek: https://jpvstheworld.hungaryexpo2020.hu/

Média megjelenés M4 SPORT: https://m4sport.hu/video/2022/03/22/polgar-judit-a-sakk-tobb-mint-sport-es-nemcsak-az-oktatasban-tudjuk-hasznalni-pozitivan/

Esemény előtti sajtó megjelenések:

https://mtu.gov.hu/cikkek/a-vilag-els-interaktiv-kozossegi-sakk-jatszmaja-a-magyar-pavilon-es-polgar-judit-kozos-akciojaban-2571

https://hirtv.hu/hirtvszines/a-vilag-elso-interaktiv-kozossegi-sakk-jatszmaja-a-magyar-pavilon-es-polgar-judit-kozos-akciojaban-2539582

https://www.origo.hu/gazdasag/20220318-gazdasag-kozossegi-sakk-interaktiv.html

https://www.hellovidek.hu/szorakozas/2022/03/18/igazi-szenzacio-a-vilag-elso-interaktiv-sakkjatszmajat-kovethetjuk-polgar-judittal