„Kilencévesen, New Yorkban győztem először nagy nemzetközi versenyen. Fanfár, csodámra jártak az amerikaiak (is), a New York Times a címlapon írt rólam. Csoda jól hangzik, ugye? Mégis azt gondolom, hogy nem ez az érem fényesebb oldala.”

Polgár Juditról, a Prima Primissima-díjas, minden idők legjobb női sakkozójáról, sakkolimpiai bajnokról, nemzetközi sakknagymesterről, Halhatatlan Tagunkról, a wmn.hu-n megjelent új sorozatának második részét idézzük. Élet. Sakk. Ember. Az első részben a döntésről volt szó (alább a link), a mostani téma a fejlődésfókuszú szemléletmód, azaz a “growth mindset” (Carol Dweck), ami valójában az egyik legfontosabb mai képességet jelenti: azt, hogy a nehézségeket, válsághelyzeteket tanulsággá, a hátrányaidat fejlődéssé keretezed, valamint elfogadod, hogy a kemény munkát nem lehet megúszni. És mindez fejleszthető.

Polgár Judit tanácsai, saját életéből merítve:

Pánik helyett:

váratlan helyzetek mindig voltak, vannak és lesznek, ehhez vagy alkalmazkodunk és a legjobbat hozzuk ki belőle, vagy elveszünk.

“A szüleim ilyen helyzetekben mindig a praktikumot keresték: találjunk a rossz, illetve elsőre hátrányosnak tűnő helyzetben új lehetőségeket és kihívást! Anyu nagymester volt ezen a téren: lásd meg a rosszban a jót, és arra koncentrálj, haladj afelé!”

Fontos, hogy a sok váratlan és negatív fejleményt pozitívba fordítsuk, miközben manapság a világ és az emberek inkább pánikolnak.

Tehetség, munka, dicséret

Az intelligenciára és a képességekre sokan velünk született, megváltoztathatatlan, természetes adottságként tekintenek. Ez az úgynevezett rögzült szemléletmód, azaz a “fixed mindset.” A fejlődésfókuszú szemléletmód, a growth mindset alapja ugyanakkor az a meggyőződés, hogy az ember alapvető tulajdonságai fejleszthetők.

“A tehetség önmagában kevés, és egy ember sikere valójában azon múlik, elhiszi-e magáról, hogy érvényesülhet. Ez az irány a tanulást, a kemény munkát, önmagunk folyamatos képzését és a kitartást helyezi előtérbe.”

“Édesapám alapgondolata röviden a következő volt:  a gyerek érdeklődését fel kell kelteni abban, amit csinál, és dicsérni kell. Ez nem vegytiszta growth mindset-megközelítés, de ugyanaz a vérvonal.”

De hogyan dicsérjünk?

“A rövid válasz annyi, hogy jól… “…motiváló, ha azt mondjuk: ezt és ezt remekül megcsináltad!”

Fejlődés, döntés, kihívás

“A kutatások szerint az az ideális, ha az adott feladat vagy kihívás nagyjából négy százalékkal nehezebb annál, mint amilyen szinten vagy, mert még leköt, nem látod reménytelennek az ügyet, azaz koncentráltan képes vagy megoldani.”

Olvasd végig a cikket!

Média megjelenés:

1.rész https://wmn.hu/wmn-life/61130-polgar-judit-a-kontrollmaniat-a-felelem-taplalja–elet-sakk-ember-

2.rész https://wmn.hu/wmn-life/61354-polgar-judit-a-tehetseg-onmagaban-keves—elet-sakk-ember

Forrás & fotó: wmn.hu