A napokban jelent meg a telex.hu oldalán egy hosszabb cikk Halhatatlan Tagunkkal, Polgár Judittal, az olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymesterrel, melyben véleményét is kifejti a mostanában kialakult csalási botrányról.

„Mindenki követi most a történéseket, természetesen én is. Ez egy hot topic most, így nem maradhat ez a dolog, el kell varrni a szálakat. Nagy krízishelyzet van, ez az eset megbolygatta, de azt sem túlzás mondani, hogy fenekestül felforgatta a sakkéletet”

“Az igazság nyilván sok kis kockából tevődik össze, felelősséggel ítélkezni csak úgy lehetne, ha több információnk lenne. A sakkban sokféleképp lehet csalni, számtalan út van, ez a sztori most a középjátéknál tart, még sok van hátra belőle. Előnyös is lehet, hogy a felszínre került, mert komolyabb előírásokat kényszeríthet ki, és igazságosabbá teheti a játékot.”

Polgár rávilágított, hogy ilyen szintű versenyzőknél már nem a pontos lépést kell megsúgni, hanem valahogy jelezni, képletesen megbökni az érintett vállát, hogy figyeljen oda, mert most a játszma egyik kulcslépése következik, alaposan mérlegelje a lehetőségeket. A sakktörténelemben az is megesett már, hogy egy szerényebb képességű sakkozó önmagát buktatta le azzal, hogy fellengzősen bemondta: matt következik nyolc lépésben. Lehet valaki bármennyire is jó sakkozó, ezt nem lehet előre látni, csak segédeszközzel. Az is híres eset volt, amikor a franciák egyik segítője megállt az asztalok közelében a 2010-es olimpián. Elsőre gyanútlanul körözött, de valójában jeleket adott. Az első körben a betűre, a második körben a számra utalt a megállásakor, amit persze a versenyzők értettek, és abból szűrték le, hová kell lépniük.

Fotó forrás: telex.hu / Balogh Zoltán / MTI

Teljes cikk, média megjelenés:

https://telex.hu/sport/2022/10/07/polgar-judit-20-ev-olimpia-evfordulo-kaszparov-sakkfesztival