Szeptemberben egy csodás eseményt szervezett a Sportért Felelős Államtitkárság, amit ezúton is szeretnénk megköszönni nekik. A Nemzet Sportolói „találkozó”, reggeli a HMSE számára nagyon fontos esemény, hiszen Tagjaink közül nyolc tag személyében büszkélkedhetünk e nemes címmel, kitüntetéssel. A Nemzet Sportolói címmel kitüntetett Tagjaink: dr. Faragó Tamás, Jónyer István, dr. Kamuti Jenő, Keleti Ágnes, dr. Magyar Zoltán, Rejtő ildikó, Schmitt Pál, Balczó András.

Kik a Nemzet Sportolói címmel kitüntetettek?

Az Országgyűlés 2004-ben a sporttörvényben alapította e nemes címet. A díjat azok a 60 éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. Egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető. A kitüntetettek száma egyidejűleg legfeljebb 12 lehet (a Nemzet Színésze díjhoz hasonlóan). A cím posztumusz nem adományozható. A jelölő szervezeteknek, továbbá a cím birtokosainak a korábbi adományozott halálától számított hatvan napon belül új javaslatot kell tennie a sportigazgatásért felelős szerv vezetőjének, aki köteles azt a beérkezéstől számított harminc napon belül elbírálni. Az adományozás szabályai innentől megegyeznek az adományozásra vonatkozó szabályokkal.

Először 2004. május 6-án, a Magyar Sport Napján, az akkori sportminiszter adta át e díjat. Egy díjazott halála esetén a többi kitüntetett egyhangú szavazással választ be egy másik sportolót.

Schmidt Ádám, Sportért Felelős Államtitkár hivatalos Instagram oldalán találtunk egy kis videót, ahol egy találkozó alkalmával együtt köszöntötték a Nemzet Sportolóit, hazánk büszkeségeit, Sportnagyságait. A videót a következő szöveg kísérte:

„Gyerekként ámulattal néztem a sportteljesítményüket, most pedig csodálattal hallgattam a történeteiket! Különleges adomány, hogy a Nemzet Sportolóitól is tanulhatok! Köszönöm, hogy elfogadták a meghívásom és vendégül láthattam Önöket!”

Schmidt Ádám

Mi pedig köszönjük, hogy a videó által kicsit részese lehettünk e jeles eseménynek!

A Sportért Felelős Államtitkárság videóért kattints: https://www.facebook.com/halhatatlanmse/videos/492828549032065

Forrás: Schmidt Ádám hivatalos Instagram oldala