Sporttörténelmet írtak!
Fantasztikus PROGRAMAJÁNLÓ mára Miskolcon a MCC Miskolc és a Mathias Corvinus Collegium – MCC szervezésében. Tarts velünk! A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött, link lejjebb.

“A Halhatatlan Magyar Sportolók olyan egyéniségek, akik nemcsak a magyar, de az egyetemes sport legnagyobbjai. És micsoda eredmények vannak e nevek mögött! Hány alkalommal húzták fel miattuk az árbóc legmagasabb fokára a magyar zászlót, és hányszor játszották el tiszteletükre a magyar Himnuszt!”

Kikkel lesz a beszélgetés?

A „Halhatatlanok” közül ezen eseményen vendég lesz NAGY TÍMEA, kétszeres olimpiai bajnok (2000 Sydney, 2004 Athén), hatszoros világbajnok, Európa-bajnok és hatszoros magyar bajnok vívó, illetve FARAGÓ TAMÁS, olimpiai bajnok (1976 Montreal), olimpiai ezüstérmes (1972 München), világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, kilencszeres magyar bajnok vízilabdázó.

 

Miről lesz szó az eseményen?

A sport iránti szenvedélyükről, alázatról, kitartásról és lemondásról, a nemzet iránti elkötelezettségről, sőt azt is megtudhatjuk, milyen mentális és fizikai felkészülés szükséges ahhoz, hogy ilyen fantasztikus eredményeket érjen el valaki. De hallhatunk arról is, hogyan tud egy édesanya a család mellett a sportolói karrierjére koncentrálni vagy arról, hogyan lehet a ma ifjúságát az élsportolói életre felkészíteni. Nagyon érdekes témák, fantasztikus beszélgetésnek nézünk elébe!

Esemény részletei: https://www.facebook.com/events/1408167023050548 ahol a regisztrációs linket is megtalálod.

https://feliratkozas.mcc.hu/hu/mcc-miskolc-podiumbeszelgetes-2023-01-12

De, hogy milyen sportpályafutás, az Övék?

Nagy Tímea 1970-ben született, 1980-ban kezdett el a Vasasban vívni, innen igazolt 10 évvel később a Honvédba. Egészen extrém, kiszámíthatatlan stílusával hamar helyet követelt az akkoriban fénykorát élő magyar párbajtőr válogatottba, és 1992 és 1997 között 5 világbajnoki győzelmet szereztek vezérletével. Biztos esélyesként indult az 1996-os olimpián, ám sikerült azt a bravúrt végrehajtania, hogy kiesett. 4 és 8 év múlva alighanem nem figyelt eléggé oda, és fölényes biztonsággal megnyerte a versenyt, majd 3. gyermeke megszületése után 2006-ban egyéni világbajnoki győzelemmel zárta páratlan pályáját.

Vívásának volt egy teljesen egyéni sajátossága: minden ellenfeléből a legrosszabbat hozta ki. Mindenki ellen valami egyedi ösztönnel ráérzett, hogy neki mi a legkellemetlenebb, és onnantól nem engedett egy jottányit sem. Amíg lelki ellenállását miszlikre nem törte, nem tágított a találatig, tusig, győzelemig. Nem taktikázott, nem törekedett látványos megoldásokra, bravúros találatokra, virtuóz megoldásokra, csak nyert. A praktikum mágusa volt. Annyit, amennyit kellett, akkor, amikor kellett, úgy, ahogy kellet, pontosan kiszámítva, pontosan kivitelezve, szenvedély, indulat nélkül, hideg fejjel, hideg szívvel végrehajtva. A vágtató, lehengerlő vívóvilágban visszahozta a figyelem, az individualitás, az egyéni harcstílus becsületét, a szellem diadalát minden elsajátítható, begyakorolható tudás, képesség, mesterségbeli tudás, precíz végrehajtás felett. A győzelem mágusa.

Dr. Faragó Tamás 1952-ben született. A BVSC-ben kezdett, majd a Vasasba igazolt, és ott bontakozott ki klasszisa. Sportágának olyan meghatározó egyénisége volt, mint például a fociban Maradona, kosárlabdában Jordan, vagy golfban Tiger Woods. A hetvenes évek meghatározó klasszisa volt, a klasszisoktól hemzsegő magyar válogatott domináns sztárja, fontos egyénisége, a korszerű vízilabdázás ikonja, aki új alapokra helyezte a sportágat. Mindent megnyert a „nagy évtizedben”, amit pólós nyerhetett: olimpiai /1976/, világ, és Európa-bajnokságot, és klubcsapatával a Vasassal is őrizte vezető helyét a világban. A hetvenes évek aranykorának volt a válogatott vezéregyénisége, olyan világklasszisok között, mint Szívós, Molnár Endre, Sárosi, vagy Csapó. Nem csupán fizikumával, tudásával, játékintelligenciájával, hanem ideális csapatjátékosként minden poszton egyformán klasszis teljesítményre volt képes. Ott volt a csapat biztos pontja, ahol erre éppen szükség volt, akár védekezésben, akár mezőnyjátékban, akár támadásban, emellett győzni akarásával, eltökéltségével, szuggesztivitásával, szenvedélyével, vagy nyugalmával diktálta a ritmust, vitte magával a csapatot. Ha kellett hátára vette a gárdát, ha arra volt szükség, kiszolgálta a többieket. A legmagasabb szintű fegyelem és rögtönző-készség találkozott egy személyben nála, egyszerre volt alázatos kiszolgálója csodás társainak, de adott szituációban, kritikus pillanatokban képes volt az egész csapat felelősségét magára vállalni, egyaránt jellemezte jéghideg racionalitás és ezer fokos izzó szenvedély.