Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni KÁSÁS TAMÁS Halhatatlan tagunknak, a Prima díjas, 3x-os olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok vízilabdázónak, akit 2000-ben és 2001-ben a világ legjobb játékosának, 2010-ben pedig az évtized vízilabdázójának választott a nemzetközi vízilabda szövetség.

Egy világklasszisnak, aki tagja volt annak a magyar vízilabda válogatottnak, aki 24 év után megtörve a “jeget” (Faragóék után – szintén Halhatatlan Tagunk – 1976 Montreal) 2000-ben Sydney-ben újra olimpiai aranyérmet tudtak szerezni Hazánknak, majd ezt követő még további 2 olimpián (2004, 2008) is, zsinórban 3x is értük szólt a magyar Himnusz!

Kásás Tamás ezzel (másik 5 fantasztikus játékossal + Kemény Dénes edzővel együtt) TRIPLÁZOTT, és csatlakozott az addig mindössze 2 fős, Gyarmati Dezső és Kárpáti György (Halhatatlan Legendáink) alkotta magyar csapathoz, akik 3 olimpiai aranyérmet nyertek pályafutásuk során.

“Kása” 6 éves korában a KSI-ben tette meg az első lépéseket a nagy “cél” felé, hogy a Münchenben ezüstérmet és az 1973-ban világbajnokságot nyert csapatban játszó későbbi szövetségi kapitány, kiváló edző Édesapja nyomdokaiba lépjen. A fiatal Kásás 1993-ban már ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, még ugyanabban az évben behívták a felnőtt válogatott keretbe. Már tagja volt az 1996-os Atlantai olimpiai csapatnak (4. hely), ezt követően a magyar válogatott egyik meghatározó egyénisége lett.

A Posillipo Napoli együttesbeli szereplése idején az olasz tévé kommentátorai „Szupertomi” vagy a „póló Zidanéja” néven emlegették… Kásás Tamás kétségtelenül a világ egyik legjobb pólósa.

2012 Londonban jelentette be, hogy befejezi válogatott pályafutását.

“Mosolyogtam, integettem, majdnem belehaltam. Összefacsarodott a szívem, belerándult a gyomrom: ez volt az utolsó bemutatásom. […] Összepacsiztunk sorban. Utoljára. Beugrottunk a vízbe. Utoljára. Lementem a víz alá, és elbőgtem magam.”

Így élte meg élete utolsó pólómeccsét a londoni olimpián Kásás Tamás (Kása c. könyv), a “Játékos”, a “Lusta”, a “Párduc”, a 3x-os olimpiai bajnok vízilabdázó, az egyetlen a sportágban, akinek MINDEN EGYES NEMZETKÖZI CÍME megvan minden szinten!

Az utolsó olimpiai menetelés előtt azt érezte:
“Olyan úton járni, amit még senki nem taposott, férfias.
Olyasmit próbálni elérni, ami még senkinek nem sikerült előttünk, férfias. Vállalni érte a kudarc kockázatát is, férfias.”

Büszkék vagyunk Halhatatlan Tagunkra, a “Tripla olimpiai aranyas Kására”! Köszönjük Neked!

Ma, július 20-án ünnepeljük Kásás Tamást. Isten éltesse sokáig!
Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Fotó forrás: gettyimage / Hannah Peters