Október 23. – Nemzeti ünnep, de a Halhatatlanok számára ma nem „csak” a forradalomra emlékezünk! EMLÉKEZÜNK 🖤 HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!

Csibész, vadóc gyerek volt, a tanulás kevésbé érdekelte (pedig „jó feje” volt), de a sport annál inkább… meglett az eredménye! Forró fejű, szókimondó ember volt, hatalmas igazságérzettel, ami 1956 őszén akár komoly bajba is sodorhatta volna. A sors fintora, hogy Ő éppen október 23-án született.

„Született vezér. Már játékosként kapitány, a vízben és a medenceparton, ha kellett, a barikádon, a forradalmi bizottságban vagy később a Parlamentben, Vele a rendszer még úgy sem igazán tudott mit kezdeni, hogy izzó egyénisége folyamatosan csípte a szemét. Nem tudott, de sokszor megpróbálta…. Jóképű volt, intelligens és hazafi, épp elég ahhoz, hogy minimum gyanakodva fogadja a csúnya és hazaáruló rendszer.”

– nemzetisport.hu, L. Pap István

Ma lenne 94 éves GYARMATI DEZSŐ, a sportéletben később mindenkinek „Dezső bácsi” (Miskolc, 1927. október 23. – Budapest, 2013. augusztus 18.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyar Örökség díjas, Prima díjas, Magyar Fair-play díjas, 3x-es olimpiai bajnok (5 olimpián vett részt 1x ezüsttel és 1x bronzéremmel), 2x-es Európa-bajnok, 1964-ig 108x-os magyar válogatott vízilabdázó, mesteredző, Halhatatlan Legendánk. Ha az edzői éveket is beleszámítjuk összesen 8 olimpián járt, mind a nyolcról érmet hozott haza a csapata.

 

A miskolci születésű sportember volt az egyetlen olyan játékos, aki öt olimpián szerepelt, ráadásul mind az ötön éremmel gazdagodott: Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban arannyal, Londonban ezüsttel, Rómában pedig bronzzal, s lett ezzel minden idők legeredményesebb pólósa. Kétszer volt Európa-bajnok csapat tagja is, kétszeres főiskolai világbajnok, nyolcszoros magyar bajnok, a válogatottban 108 alkalommal szerepelt.

Fiatalon Miskolcon kezdett el sportolni ökölvívóként és kézilabdázóként. Az úszást meglehetősen hamar, már 1938-ban, tizenegy évesen elkezdte. Ez év nyarán figyelt fel rá és igazolta le a Császár uszodában, azaz a „Csasziban” Mészáros János a BBTE úszói közé. Vízilabdában 1944-ben jutott először játéklehetőséghez az I. osztályban, kezdetben kapusként. 1947-ben a párizsi főiskolai világbajnokságon már a győztes csapat tagja volt, ahol a 36 magyar gólból 28-at ő szerzett, majd 1948-ban a londoni olimpián ezüstérmes lett! Ettől kezdve sikert sikerre halmozott és megállíthatatlan volt a legfényesebb sportsiker felé vezető úton, egészen az olimpiai aranyig, amiben ráadásul triplázott!

Önmaga így nyilatkozott az olimpiai bajnoki címekről:

„Három olimpiai bajnokságot nyertem, de egyiknek sem tudtam igazán örülni!”

 

Hiszen 1952-ben édesapja súlyos betegsége, 1956-ban „az októberi napok szépsége és a novemberi napok gyásza”, míg 1964-ben a válása árnyékolta be az örömet.

1956 ősze komoly mérföldkő volt életében, onnantól az október 23. nem „csak” a születésnapját jelentette, hanem annál sokkal többet. A forradalom első részében még itthon volt, sebesülteket szállított egy olimpiai zászlóval ellátott autóval, de folyamatosan vívódott, hogy kiutazzon-e az olimpiára vagy sem. Mivel az „ő igazi fegyvere” a labda volt, úgy döntött utazik Melbourne-be. De még milyen szerencse, hogy így döntött, hiszen az olimpiai döntőben 4-0-ra legyőzték a szovjet csapatot (2 héttel a forradalom „árnyékában”) és aranyérmet nyert! Saját bevallása szerint, leszámítva a családi élet adta örömöket, házasság, gyerekek, unokák születését, élete legnagyobb eseményét a forradalom őszét és a melbourne-i olimpiai győzelmet tartja. Az olimpia után külföldre disszidált családjával, majd 1958-ban úgy döntöttek mégis hazaköltöznek, ekkor 2 évre eltiltást kapott, de sem adta fel, oly annyira nem, hogy 1964-ben újra felállhatott a dobogó legfelső fokára A tokiói olimpián.

 

Gyarmati sportsikerei közben már 1963-ban elkezdett edzősködni. 1972-ben elkezdődött élete újabb, sikeres periódusa, mikor kinevezték a magyar vízilabda válogatott élére. A vb-győzelem, Eb-siker, majd 1976-ban, Montrealban ismét olimpiai aranyérem született. Ekkor 3 góljával Faragó Tamás (Halhatatlan Tagunk) volt a nyerőember.

 

MAGÁNÉLET – Igazi sportdinasztia
Első felesége Székely Éva  (szintén Egykori Halhatatlan Tagunk, Halhatatlan Legendánk) olimpiai bajnok (1952, Helsinki) úszónő. Lányuk, Gyarmati Andrea a magyar úszósport egyik meghatározó egyénisége lett, Euróba-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszónő. 1964-ben Gyarmati Dezső feleségül vette Bara Margit színésznőt, akitől 4 évvel később újra lánya született, Terézia Eszter. Unokái Hesz Máté vízilabdázó, valamint Szilágyi Liliána és Szilágyi Gerda válogatott úszók.

Gyarmati Dezső 2013. augusztus 18-án hunyt el Budapesten. Szeptember 4-én helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.

Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: youtube – ujpestujpest, nemzetisport.hu, wikipedia
📷 Fotó forrás 1: blikk.hu / MTI, 2: origo.hu – MTI/Illyés Tibor