Ma lenne 83 éves KOZMA ISTVÁN (Budapest, 1939. november 27. – 1970. április 9.) a 2x-es olimpiai bajnok (1964 Tokió, 1968 Mexikóváros), 3x-os világbajnok, Európa-bajnok, 14x-es magyar bajnok birkózó, az egyetlen olyan magyar birkózó, aki 2 olimpiai aranyérmet is tudott szerezni, az a Kozma István, aki sajnos tragikus hirtelenséggel, 30 évesen, hagyott itt minket.

Ő volt egyszerre a Bivaly és a “Pici”, egy herkulesi erővel megáldott óriás. Pisti feje egy olyan vaskos, izmos nyakon nyugodott, hogy ha azon körbetekert egy normális nyakkendőt, akkor nem maradt belőle megkötni való. Ezért neki még a nyakkendőjét is csináltatnia kellett. Még szerencse, hogy az Eötvös utcában, a Vasas székház, étterem, klubház melletti házban volt Erzsi néni (ha nem, hát Juci néni) nyakkendő szalonja, és az idős hölgy, aki imádta Picit (mint mindenki), ha ingeket varrt neki, mindjárt néhány csodálatos nyakkendőt is csinált hozzájuk.

És a termete… 2 centiméter híján 2 méter magas volt, félelmetes karokkal és vállakkal, sikerei teljében már 145 kiló izomtömeggel, persze a vaskos csontjaival együtt. És olyan hatalmas, dörgő hanggal, hogy azt még nyilván Szent Péter is meghallotta odafönt, amikor a főnökét emlegette. Mert emlegette, és sokszor volt is oka rá…

Picit mindenki szerette. Kozma Pici, a talán leghíresebb birkózó legenda, akitől a szőnyegen mindenki tartott, de ha lelépett róla, rajongtak érte. Akinek a sport pályafutása, kitartása és hihetetlen “emberfeletti” akaratereje példaként szolgálhat a jövő birkózó nemzedéke előtt.

A kezdetek….
Kis híján a palánkoknál maradt, hiszen kosárlabdázóként sem ügyetlenkedett (utánpótlás-válogatottban játszott), de a 16 éves óriást 1956-ban meglátta az 1928-as amszterdami olimpia birkózó bajnoka, Keresztes Lajos és Picit a Vasasba csábította birkózni – nagy szerencsénkre! 20 évesen országos bajnok lett, egy évvel később már a 4. helyet csípte el a római olimpián.

A történelem…
Tudtad, hogy mind 2 olimpia előtt komoly sérülést szerzett? Sokan azt hitték akár indulni sem tud, de a fantasztikus sportember nem adta fel, Kozma Pici onnan is felállt és hol “fél lábbal” (konkrétan térdsérüléssel), hol “fél kézzel” (rácsapták a kezére az autóbusz ajtaját, a körme begyulladt, műteni kellett) is legyőzte szovjet ellenfelét és egészen a dobogó legfelső fokáig menetelt mind a 2 alkalommal! Ugye, hogy az élet gyakran ismétli önmagát?!

És talán 3-szor is ismételt volna… de az Élet sajnos közbeszólt.
Már javában a müncheni játékokra készült, azaz hogy triplázhasson és zsinórban 3-szor legyen olimpiai aranyérmes, mikor 1970 tavaszán tragikus autó balesetet szenvedett. Őrület. Pici emberfeletti erővel még szétfeszítve a szinte ronccsá tört autót, kikecmergett a kocsiból, de már csak ennyit tudott tenni. Alig volt több mint 30…

“Már csak rajtunk múlik, hogy meséljünk róla a gyerekeinknek, meséljünk egy jóságos óriásról, aki a hatalmas markában óvatosan tartotta a törékeny világ egy darabkáját, valami mosolyfélét, simogató szeretetet, ami megmelengeti a szívünk tájékát…”

Kozma Pici az óriás. Örökké felnézünk rád és Te visszamosolyogsz!
örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: origo.hu, wikipedia, kozmaakademia.hu, demokrata.hu
📷 Forrás: 1. kozmaakademia.hu, 2. wikipedia