“Nem volt időm arra, hogy teljes családi életet éljek”

Ezúttal egy nagyon kellemes, mély beszélgetésre invitálunk életről, lélekről, sportról, gyerekekről, sorsokról, versekről, mélységekről KŐBÁN RITÁVAL, Halhatatlan Tagunkkal, a Prima díjas, Magyar Örökség díjas, 2x-es olimpiai bajnok, 9x-es világbajnok, 3x-os Európa-bajnok, 3x-os olimpiai ezüstérmes, olimpiai bronzérmes, 30x-os magyar bajnok kajakozóval.

Rita többek között mesél arról miért kellett ideje korán felnőtt döntéseket hoznia, hogy miért nincs gyereke, de mégis sok “gyermeke” van és nagyon sok más érdekes, személyes, mély, lelki témáról a “Soron kívül” Lutter Imre műsorában.

Lutter Imre így írt Róla:
“Sosem volt átlagos élete, sosem tudta volna otthon vacsorával várni férjét, mivel edzőtáborból edzőtárba ment…
Hogy olimpiai bajnok lett, szinte a fizikai lehetetlenség kategóriája az elképesztően beteges gyermekkora után.
Azt pedig senki nem tudja, hogy a kőkemény sportoló mennyire mély érzésű verseket ír…
Mit adott fel? Mit kapott?
Mi hogyan történt és hogyan élte meg mindent Kőbán Rita?”

Nézzük csak sorjában…

A beszélgetés során Kőbán Rita elmesélte, hogy nem volt ideje arra, hogy teljes családi életet éljen és minden este vacsorával várja a Párját. Nem a klasszikus női életet élte, hiszen az egyik edző táborból a másikba ment. Ezt az életet pedig nehezen viselik a férfiak, talán ez is lehet az oka, hogy nem született gyermeke… szerette volna, hogy legyen, a sorsra bízta, de 30 éves kor környékén elfogadta, hogy talán „ebben az életben” nem kell, hogy gyermeke szülessen…ha így alakult, így kellett lennie.

Rita gyerekkora óta tudatosan készült…. Kitartó, törekvő, ambiciózus gyermek volt. Egy 5 gyerekes családból származik, ahol Rita volt a legkisebb, az 5 lány közül ketten kajakoztak. Gyerekként 11 tüdőgyulladása volt, majd 12 évesen kezdett kajakozni. Bár elején nem volt szándéka meghódítani a világot, mégis nap mint nap kitartóan, szorgalmasan edzésre járt. Sajnos sokat betegeskedett, de akaraterejét semmi nem vehette el!

Azt tudjuk, hogy ahhoz, hogy valaki felérjen a csúcsra és olimpiai bajnok legyen (ráadásul többszörös!), ahhoz hatalmas szorgalomra, kitartásra, akaraterőre, önfegyelemre és önmegtartóztatásra van szükség, feladva mindet és szinte csak az élsportnak élni, de hogy vajon mit él meg belül ez a Sportnagyság(?), hogy a lelke végig erős tudjon maradni és mindig visszataláljon önmagához, ezt csak Ő tudja. Neki sikerült.

Kőbán Rita nemzetközi szinten minden idők egyik legeredményesebb kajakozója lett. Annak ellenére, hogy családi történetek, nehézségek terheit cipelte gyermekkorától, de Rita ebből is a legtöbbet kihozva a saját útját járta. Önmagát akarta elsőként megismerni. Húszon évesen „lelki békére” lent, lelki-testi megtisztuláson ment keresztül, betegség miatt vegetáriánus is lett (ma már vegán is), ami olyan jót tett neki, hogy elindult a sport pályafutása intenzíven felfelé.

Számon tartani sem könnyű, mi mindenben volt ELSŐ Kőbán Rita a női mezőnyben itthon, de hogy csak a legfontosabbakat említsük:
✔ az első ifjúsági világbajnok
✔benne volt abban a négyes hajóban, amelyik először nyert világbajnokságot 1986-ban
✔az első olimpián érmes négyes hajónak is a tagja 1988-ban, és az első győztes egységnek is négy év múlva
✔1992-ben három számban indult, és mindhárom éremből jutott neki egy
✔az első egyéni olimpiai bajnok (1996)
✔az első 2x-es olimpiai bajnok (szintén 1996)

Pályafutását mindvégig „segítette” és végigkísérte a versek, ami óriási szerepet töltöttek be az életében. Édesapja verses lemezein nőtt fel, amiket „rongyosra” hallgatott, ez inspirálta, ösztönözte, végül manapság már saját mély érzésű verseket is ír.
Egyik kedvence Romhányi, akinek verseit kívülről fújja, sőt amiért nagyon hálás, lehetősége volt egy felkérés alapján a Nemzeti Színházban saját versét elszavalni a színpadon nagyközönség előtt, ami nagy boldogsággal töltötte el.

Sydney olimpia után még egy évet levezetett, a pályafutása végéhez közeledve már minden tagja fájt, jelzett a teste, hogy itt a vége. Elfogadta, abbahagyta.

Ha azt kérdezzük „miről maradt le?” – Rita azt válaszolja: „semmiről!”.

Ha netán azt mondják, “…de nem voltál elég osztálykiránduláson!” Az Ő válasza az, hogy “…helyette megadatott, hogy 19 évesen sétálhattam Párizs utcáin, ami az egyik nagy álmom volt.”

Sokat kapott a sporttól és soha ne cserélné el az életét, még akkor is, ha „mindennek megvan az ára”.

De szeretnéd tudni, hogy él ma Kőbán Rita?
Lelki békével és kiegyensúlyozottsággal. Korábban lovakkal foglalkozott (az állatok és farm, tanya mindig is az élete része volt még gyermekkorából Karcagról a nagymamájától), voltak ügetői is, de idővel visszasodródott a sporthoz. Ma napig edzősködik és „sok gyereke” van! Szereti az életet, úgy ahogy van. Mi pedig Őt szeretjük, de nagyon, úgy ahogy van! Köszönünk neki mindent!

A teljes beszélgetést Kőbán Ritával érdemes végighallgatni, fantasztikus élmény a történetmesélését hallgatni: https://youtu.be/Dmbhp8IFzzc

Fotó forrás: @lutterimredr hivatalos facebook oldala