Ebben a hónapban egy csodás esemény volt, mégpedig a Nemzet Sportolói „találkozó”, mely a HMSE számára is nagyon fontos, hiszen Tagjaink közül nyolc tag személyében büszkélkedhetünk e nemes címmel, kitüntetéssel: dr. Faragó Tamás, Jónyer István, dr. Kamuti Jenő, Keleti Ágnes, dr. Magyar Zoltán, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Balczó András.

Schmidt Ádám, Sportért Felelős Államtitkár hivatalos Instagram oldalán találtunk egy videót, ahol egy találkozó alkalmával együtt köszöntötték a Nemzet Sportolóit.

„Gyerekként ámulattal néztem a sportteljesítményüket, most pedig csodálattal hallgattam a történeteiket! Különleges adomány, hogy a Nemzet Sportolóitól is tanulhatok! Köszönöm, hogy elfogadták a meghívásom és vendégül láthattam Önöket! ”

– Schmidt Ádám.

A Nemzet Sportolóinak szervezett találkozón sajnos az egyik Halhatatlan Tagunk, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, az idén 101 éves Keleti Ágnes, 5x-ös olimpiai bajnok tornász, nem tudott jelen lenni, így Dr. Schmidt Ádám, Sportért Felelős Államtitkár, személyesen látogatott el Ági nénihez, akinek a jókedve felülmúlhatatlan és “ragadós”. Keleti Ági néni mosolya feldobta a napunkat!

Keleti Ágnes, a Prima Primissima díjas, Fair Play Életműdíjas, Újpest díszpolgára, a mindig derűs, jó kedélyű, ÉLETIGENLŐ tornászunk, Halhatatlan Tagunk saját bevallása szerint, a hosszú élet titka: a sport, a mozgás, az utazás, a zene és az élet szeretete, valamint a finom ételek! És természetesen még az, ha azt csinálhatod, amit igazán szeretsz! (Ő már csak tudja!)

Az egy évszázadot megélt Keleti Ági néninek mindenki számára példaértékű a kitartása, az utolérhetetlen sportsikere, aktív élete és tenni akarása, aki minden nehézség és megpróbáltatás ellenére állta a sarat és sosem adta fel! Fantasztikus életpályát tudhat magad mögött.

Mikor megkérdezi valaki Tőle, miért kezdett éppen tornázni, azt válaszolja, hogy szeretett szépen zenére mozogni és utazni akart, világot látni! Nem könnyű felidézni 101 évet, azért mi megpróbáljuk röviden, kezdjük is az elején…

1921. január 9-én született Budapesten. 18 évesen mutatkozott be először a magyar válogatottban, majd 1940-ben már magyar bajnok volt, de zsidó származása és a háború miatt sokáig nem versenyezhetett. A háborút álnéven Szalkszentmártonban, hamis papírokkal bujkálva vészelte át. 1946-ban Balkán-játékokat nyert, 1948-as londoni nyári olimpián már a magyar válogatott csapat tagja volt, de egy szalagszakadás miatt nem vehetett részt a versenyen. 1949-ben 4 aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon.

A NAGY SIKER
Az 1952-es Helsinki olimpián a csúcsra ért és a dobogó legfelső fokára állhatott fel, a talaj olimpiai bajnoka lett, ezenkívül 1 ezüst- és 2 bronzérmet is nyert. 1954-ben felemás korláton világbajnokságot nyert, majd a 1956-os Melbourne-i olimpián 3 szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban is olimpiai bajnok lett!

Közvetlenül az ’56-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt. Izraelben kiemelkedő szerepe volt a nemzeti tornasport megteremtésében. 1958-1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője volt, illetve az izraeli Testnevelési Főiskola tanára. Nemzetközi versenybíróként is dolgozott.

1990 óta egyre több időt tölt szülőhazájában, lényegében már Magyarországon él. Nem volt könnyű élete, de sosem adta fel és hihetetlen életereje még most sem hagyja cserben.

Számtalan díja, elismerése van Ági néninek, amit csak hosszú sorokon keresztül lehetne felsorolni, de úgyis… ahogy Ő mondaná, a díjak „nem számítanak” csak az élmény, a sport és az utazás!

Nagyon örülünk és hálásak vagyunk a sorsnak, hogy közöttünk vagy drága Keleti Ági néni! Mindent köszönünk Neked! És köszönjük a derűs képeket a Sportért Felelős Államtitkárságnak, feldobta a mi napunkat is!

Forrás & fotó: dr. Schmidt Ádám hivatalos Facebook oldala