Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes / Mozifilm ajánló
Néhány napja már vetítik az Art mozik a várva várt dokumentumfilmet Halhatatlan Tagunkról, a januárban 102 éves, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnesről, a VILÁG legidősebb élő olimpiai bajnokáról.

 

KELETI ÁGNES az olimpiák történetének egyik legeredményesebb magyar női sportolója, a Nemzet Sportolója, aki 101 évesen még mindig olyan aktív, mintha jóval fiatalabb lenne – tényleg legyőzte az időt, ahogy azt a róla szóló dokumentumfilm címében is olvashatjuk, bizonyítva, hogy soha nem szabad feladni céljainkat, nem kell mások elvárásainak megfelelnünk, csupán önmagunknak, saját elveinkhez kell hűek maradnunk.

 

Keleti Ágnes 1921.01.09-én, zsidó családban született Budapesten, a karrierje nem indult zökkenőmentesen. Gyerekként először cselló művész akart lenni ám később a tornasport vált a szenvedélyévé. 16 éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte élete első bajnokságát, 31 évesen szerezte meg első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt. Háború, bujkálás, családtagok elvesztése, emigráció, hontalanság. Mindezen fizikai és lelki szenvedés egy percre sem tudta eltéríteni a sport iránti szenvedélyétől. 36 évesen kezdett új életet Izraelben, ahol közel 60 évet élt és a torna alapjait teremtette meg, sportolók és edzők generációit nevelte ki. 41 évesen anyuka lett, 80 évesen a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává választották, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött haza Magyarországra, 96 évesen kapta meg Izrael Állam díját és 100 éves korában lett Budapest díszpolgára.

 

A film

 

A több mint egy éven keresztül forgatott film középpontjában nemcsak a tornászlét áll, hanem maga az ember. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy dokumentumfilm inkább a száraz tényekről szól, mint sem a kalandokról és az érzelmekről, de a Keleti Ágnes életéről szóló, Aki legyőzte az időt című film egyáltalán nem ilyen. Megtudhatjuk, hogyan telnek a hétköznapjai a világ legidősebb élő olimpiai bajnokának, milyen apró mozaikokból áll össze az életútja, csendes, érzelmes visszaemlékezések, amely során a néző „végigélheti”, hogy a csellista lányból tornász lett, sportpályafutása csúcsára ért, majd eljuthat egészen napjainkig. Bár az Oláh Kata rendezte film középpontjában Keleti Ágnes áll, az ő múltján keresztül egy kicsit jobban megismerjük a II. világháború és az 1956-os forradalom eseményeit is.

Rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják ki. Nem mindennapi dolog az 56-os forradalom idején készülni az Olimpiára vagy a karanténnal terhelt koronavírus időszakában ünnepelni a 100. születésnapot egyszerre egyedi és mindannyiunk életét befolyásoló események. Ágnes életének tanúi is megszólalnak, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai is. A film gazdag archív anyagát kézzel rajzolt színes animációk színesítik.

 

A film alatt többször is azon kaptuk magunkat, hogy teljesen beleveszünk abba, amit a vásznon látunk. Ámulattal néztük azokat az archív felvételeket, amelyeken Keleti Ágnest épp gerenda-, felemás korlát- vagy talajgyakorlat közben láttuk, hiszen annyira könnyedén, kecsesen és szépen mozgott, mintha tornásznak született volna – holott csak 16 évesen kezdett el ezzel a sportággal foglalkozni. Amikor épp nem a gyakorlatai, akkor Keleti Ágnes személye nyűgözött le minket: rég láttunk valakit, aki ennyire önfeledt, erős, bölcs és szerény egyszerre, aki még 101 évesen is ennyire aktív.

 

Sportolni mindig is szeretett, édesapjával járt síelni, evezni, sokat asztaliteniszezett és úszott, a szertorna ötlete pedig meglepő módon a zenetanárától eredet, ő javasolta, hogy majd segít a testtartásban. Keleti 16 évesen kezdett járni a Nemzeti Torna Egyletbe, itt kezdte pályafutását, majd 1940-ben meg is nyerte első bajnoki érmét, ám az élet és a háború egy ideig megálljt parancsolt a tornásznak.

 

Zsidó származása miatt kikerült a csapatból, hamis papírokkal Szalkszentmártonban vészelte át a háborút, ám ezt az időt is kemény munkával és tornával töltötte: egy szűcsnél dolgozott – ahogy gimnazista korában Budapesten is –, amikor pedig nem volt más dolga, elgyalogolt az 5–6 kilométerre lévő Duna-partra és ott tornázott hosszú órákon át.

 

Ha az aranyérmeket számoljuk, legnagyobb sikerét az 1956-os melbourne-i olimpiai játékokon aratta annak ellenére, hogy az ‘56-os forradalom miatt nemcsak edzeni nem tudott Budapesten, de kétséges volt az is, hogy a sportolóink kijutnak a városból és az országból. A filmben egykori beszélgetések és részletek is elhangzanak Keleti Ágnes önéletrajzából, amiből megtudjuk, hogy az otthoni események mennyire rányomták a bélyegét a versenyre és a győzelmet se tudta örömmel fogadni.

 

Az olimpia után kint maradt Ausztráliában a családjával – nővérével és édesanyjával –, ám tornászként nem kapott munkát, ami megnehezítette a kinti életét, végül egy barátja invitálására úgy döntött, Izraelbe költözik és ott kezd új életet. Itt harminc évig volt főiskolai tanár, és 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, majd a ‘90-es években kezdett egyre több időt újra Magyarországon tölteni, míg végül hazaköltözött.

 

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című film amellett, hogy emléket állít egy legendának, érzékenyen mutatja be a tornász egyedülálló erejét, kitartását és életszeretetét, miközben a visszaemlékezésekből olyan apróságokat is megtudunk, hogy a Helsinkiben rendezett olimpián zene nélkül csinálta végig a talajgyakorlatot – és így is mindenkit maga mögé utasított.

 

A film a koronavírus időszakában készült, így a háttérben nem csak az elmúlt 100 év történelme, hanem a napjainkat megnehezítő világjárvány is meghúzódik, rámutatva, hogy az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet.

 

Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik, bölcs, szerény, okos gondolatai, tanácsai örökre velünk maradnak. Az életét bemutató portré dokumentumfilm immáron 101 évet ölel fel, és például szolgálhat mindannyiunk számára.

 

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes film ősbemutatója a Miskolci Cinefest Fesztiválon volt 2022 szeptemberében, ahol az alkotás a nemzetközi kritikusok – Fipresci – Legjobb magyar film díját nyerte el.

 

Fotó: Budapest Film
Bemutató dátuma: 2022. december 8. Forgalmazó: Budapest Film Zrt.

Forrás: artmozi.hu, welovebudapest.com, port.hu

Teaser, előzetes videó: https://www.youtube.com/watch?v=qoz7HfYmWOY&t=93s

Média megjelenések:

http://sportmenu.hu/portrefilm-keszult-keleti-agnesrol-video/

https://welovebudapest.com/cikk/2022/12/2/latnivalok-es-kultura-keleti-agnes-film

https://port.hu/adatlap/film/mozi/aki-legyozte-az-idot-keleti-agnes-aki-legyozte-az-idot-keleti-agnes/movie-244014

https://artmozi.hu/filmek/aki-legyozte-az-idot-keleti-agnes

http://olimpia.hu/aki-legyozte-az-idot-film-keszult-keleti-agnesrol-

https://szinhaz.online/film-keszult-a-101-eves-otszoros-magyar-olimpiai-bajnokrol-keleti-agnesrol/

https://magyarnemzet.hu/sport/2022/12/film-keszult-a-101-eves-otszoros-magyar-olimpiai-bajnokrol-video

https://infostart.hu/kultura/2022/12/02/keleti-agnes-legyozte-az-idot-hamarosan-a-mozikban

https://www.origo.hu/filmklub/20221122-december-elejen-kerul-a-mozikba-az-olimpiai-bajnok-keleti-agnesrol-szolo-portrefilm.html