Ezt a hetet a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökének születésnapjával kezdjük. Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni NAGY TÍMEÁNAK, becenevén „Titinek”, a Prima díjas, Csík Ferenc-díjas, 2x-es olimpiai bajnok, 6x-os világbajnok, Európa-bajnok párbajtőrvívónak!

Nagy Tímea azon sportolók közé tartozik, akiknek két egymást követő olimpián is aranyérem került a nyakába: 2000-ben Sydney-ben és 2004-ben Athénban is a dobogó legfelső fokára állhatott egyéni párbajtőrvívóként, mely aranyérem az első aranya volt Athénban, illetve Magyarország 150. olimpiai aranyérmét jelentette. Ezt követően 2006-ban pedig, az akkor már 3 gyerekes család anya, megszerezte élete első világbajnoki címét is.

“Titi” 1970. augusztus 22-én született, tízéves korában (1980-ban) kezdett vívni a Vasas színeiben. Azért ment le a vívóterembe, hogy találkozzon egy fiúval, a plátói szerelmével, de a fiú két hét után abbahagyta a vívást, míg Nagy Tímea annyira beleszeretett a sportágba, hogy 30 évig ott “ragadt”. Milyen szerencse! 1988-ban már a felnőtt válogatott keretének tagja volt. 1998-ban megszületett első gyermeke, Csenge, egy év múlva pedig aranyérmet nyert csapatban az 1999-es szöuli világbajnokságon. Ez után jött 2000-ben Sydney…

“Mielőtt eljöttem, a kislányom, Csenge azt kérte tőlem, nyerjem meg az olimpiát, különben nagyon szomorú lesz.”

És megnyerte! Titi a sydney-i olimpián párbajtőr egyéniben felállt a dobogó legfelső fokára, és érte szólt a magyar Himnusz, amivel beírta magát a történelemkönyvbe, olimpián ugyanis addig vívó sosem szerezte meg az első aranyat a magyarok között.

Második gyermeke, Luca 2002-ben jött a világra, a 2004-es athéni olimpián pedig megvédte olimpiai aranyát. Harmadik gyermeke, Csanád 2005 júniusában született, Nagy Tímea a versenyekre az év novemberében tért vissza. A 2006-os torinói vb-n aranyat nyert egyéniben.

Nagy Tímea manapság

Az élsporttal 2010-ben hagyott fel. 2001-ben a MOB női bizottságának a tagja, 2009-ben Sportegyesületek Országos Szövetségének általános alelnöke, majd 2009. február elseje óta a Hajós Alfréd Uszoda, később a Duna Aréna létesítményvezetője is lett.

A világversenyek utáni élet minden sportoló számára egy új fejezet. A civil hétköznapok teljesen eltérő bioritmust kívánnak az addig évtizedeken át megszokott életmódtól. Nem mindenkinek egyszerű feldolgozni az edzések, a felkészülések, a megmérettetések okozta adrenalin hiányát. Nagy Tímea számára (saját bevallása szerint) azért volt könnyebb feldolgoznia, hogy profi sportolóként lezárult a karrierje, mert nem hirtelen, egyik napról a másikra történt. Három gyermeke születésével lassan alakult át az élete.

“Nekem a gyerekek érkezése volt, ami szépen, lassan kivezetett a sportból. Láttam olyan sportoló barátomat viszont, aki nem tudott magával mit kezdeni, miután abbahagyta, üres légtérbe került.”

“Már nem a maguk urai, nem a teljesítményük határozza meg, mennyire lesznek sikeresek: főnökök, alkalmazottak lesznek. Megszűnik az a védett burok, amiben sportolóként van az ember.”

Visszavonulása után nem távolodott el teljesen a sporttól, 2020 júliusa óta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökeként tevékenykedik.

“Az a célom, hogy élménybeszámolókon, osztályfőnöki órákon minél több gyerekhez eljusson, hogy mit ad a sport.”

“A Vívószövetség alelnöke is vagyok, úgy érzem, hogy ott megy a szekér, kevesebb a feladat, mint a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületében, ahol olyan gyerekekhez kell szólnunk, akik vagy még nem találták meg azt az utat, vagy csak lelkesíteni kell őket, hogy a megálmodott célt elérjék. Nem kifejezetten én, hanem mi, akik itt a Halhatatlanokban be tudjuk ezt mutatni. Ha elmész egy középiskolába és az előadásod végén akárcsak egy gyerek is elkezd gondolkozni azon, hogy holnap reggel megcsinálja azt a két fekvőtámaszt, amitől lehet, hogy teljesen megváltozik az élete, már volt értelme a példánknak. Ez nemcsak a sportra igaz, hanem egy házi feladatra, egy matekpéldára ugyanúgy. Iszonyúan hiszek ebben a küldetésben. Huszonegyen vagyunk, bízom benne, hogy a középiskolások gondolkodásán tudunk változtatni, amikor tudunk menni”

“Benedek Tibornak azt a mondatát, hogy „Mindig én akartam jobban” ki kéne írni nagy betűkkel iskolák, edzőtermek falaira. Ezért találtam ki, hogy a Halhatatlanokról 3D-s múzeumot létesítsünk az interneten, ahol a gyermekek tudják nézni, követni a példaképeket. Most már az online világ a realitás.”

És mit jelentett Nagy Tímeának a 30 év élsport?

“Nem is az éremtől lesz az ember gazdag, hanem az oda vezető úttól. Az érem az már csak hab a tortán. Nagyon sok sportoló, aki nem lett érmes, boldogan emlékszik vissza arra a 10-20-30 évre a pályafutásából. Az ő személyisége ugyanolyan gazdag, hiszen együtt csináltuk végig.”

A sport továbbra is nagyon fontos szerepet tölt be az életében, minden nap sportol valamit, egyik jelenlegi kedvence?

“Ötven felett ismerkedem egy nagyon komoly kihívást jelentő harcművészettel, a muaj thai-jal. Ez olyan tiszteletre és alázatra tanít, hogy minden sportolónak, minden vezetőnek érdemes lenne kipróbálnia. Meg persze a három gyerekemmel is törődöm, hiszen 2010-es válásom óta egyedül nevelem őket.”

Ma, augusztus 22-én ünnepeljük Nagy Tímeát, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját és egyben elnökét, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Forrás: femina.hu, egy.hu

borító kép: ridikul.hu, MTI / Koszticsák Szilárd