Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni KOVÁCS KATALINNAK, a Prima díjas, 3-szoros olimpiai-bajnok, 31-szeres világbajnok (ezzel minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon!) és 29-szeres Európa-bajnok „Kajakkirálynőnknek”, aki február 29-én ünnepeli születésnapját!

Számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhet, mindegyiket felsorolva hosszú sorokon keresztül tudnánk csak leírni… néhányat közülük azért szeretnénk megemlíteni: Kovács Katalin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség örökös bajnoka, 10x volt az év magyar kajakozónője (1999 és 2009 között), 2x az év magyar sportolónője (a sportújságírók szavazata alapján 2002, 2003), 2x az év magyar sportolója (a Nemzeti Sportszövetség díja 2003, 2009), 2017 óta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagja.

Kati a nővérei példáját követve 1987-ben kezdett el kajakozni, 1993-ban már az ifjúsági Eb-n szerzett érmeket, majd 1995-ben bekerült a magyar válogatott keretébe. 1996. évi nyári olimpiai játékokon tartalékként volt a magyar csapat tagja. 1997-től már EB, VB érmeket szerzett, majd 1998-ban az első világbajnoki címét szerezte meg (K4 200 m). Ettől kezdve a “Kajakkirálynőnk” megállíthatatlan volt a siker útján és az ezt követő években szerzett “éremesővel” végérvényesen beírta nevét a sporttörténelembe.

2000. Sydney olimpián, az első olimpiáján komoly esélyekkel állt rajthoz, előbb K4-ben, majd Szabó Szilviával K2-ben nyert olimpiai ezüstérmet. De természetesen ez után is volt még feljebb, sőt… hiszen a 2004. athéni olimpián Janics Natasával K2-ben (500 m) győzött és olimpiai bajnok lett, K4-ben (500 m) pedig ezüstérmet szerzett.

Az athéni (2004) olimpiai játékokon Kovács-Janics K2-ben diadalmaskodott, mely kettős az elkövetkező 2 év világversenyein MINDEN TÁVON a legjobbnak bizonyult. 2006-ban egyedülálló produkciót nyújtottak az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is: a párosok mellett az összes négyes hajóban is aranyat lapátoltak össze.

A pekingi olimpián (2008) K1-ben 4., K4-ben (500 m) 2., míg K2-ben (500 m) újra olimpiai aranyérmes lett. 2009-2010-2011 mindegyik világbajnokságán és Európa-bajnokságán felállhatott a dobogó legfelső fokára, és évről évre megvédte EB, VB bajnoki címeit. Egyszerűen verhetetlen volt!

Mindezt még megkoronázta egy 3. olimpiájával Londonban, mikor éppúgy egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza, mint Pekingből, csak a versenyszámok cserélődtek fel: ez alkalommal K4-ben lett aranyérmes és K2-ben ezüstérmes.

2016. július 29-én bejelentette visszavonulását. A világklasszis kajakosnő pályafutása befejezése óta is sikeres. Éppen néhány nappal ezelőttig a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnökségi tagja, PR, marketing és kommunikációs vezetője volt, valamint megálmodója és létrehozója a „Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiának”, mely célja a nemzeti élsport- és utánpótlás-nevelés, képzés és módszertani központja. Sőt, még ennél is több, természetesen nem utolsó sorban boldog és sikeres kétgyermekes Édesanya, dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár felesége. Friss hír, hogy 2024 márciusától a családjára és a nevét viselő sukorói Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia ügyeire szeretne fókuszálni, így befejezte a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél töltött sok éves, eredményes tevékenységét.

“Racionális döntés… Így van, hiszen kevés olyan döntést hoztam az életemben, amelyet nem a szívem diktált. Legbelül most is azt érzem, hogy szeretnék ehhez a közösséghez tartozni, hiszen nagyon szép időszakot éltem meg a Honvédnál. Három kiemelkedően fontos dolog volt és van az életemben: a családom, a nevemet viselő kajak-kenu Akadémia, amelynek az elnöke lehetek, és természetesen a Honvéd, ami az elmúlt évek során igazán a szívem csücske lett, és amelyről nagyon nehéz volt lemondani. De a családom és az Akadémia érdekében elérkezett az idő, hogy búcsút intsek. Fáj, hiszen rengeteg jó kapcsolat és szép élmény köt ide, kicsit úgy érzem most magam, amikor annak idején, 2016 júliusában letettem a lapátot…”

– mondta búcsúzólag Kovács Katalin.

Isten éltesse sokáig Katit, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját! Kívánunk Kovács Katalinnak sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot az Egyesület nevében!

Forrás: hu.wikipedia.org és kajakkenusport.hu
📷 borító kép: Kovács Katalin Official Facebook oldal, 2. kép: Budapesti Honvéd Sportegyesület hivatalos Facebook oldala