Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni KŐBÁN RITÁNAK, a Prima díjas, Magyar Örökség díjas, 2x-es olimpiai bajnok, 9x-es világbajnok, 3x-os Európa-bajnok és 30x-os magyar bajnok kajakozónak!

Családjában ötödik lányként, jócskán nővérei után született, „amikor már nem várta senki”. Ez a „megkésettségi érzés” alighanem meghatározta viszonyát a világhoz, sorsához. Mintegy létét akarta bizonyítani, egészen egyedit létrehozni. Töretlen és törhetetlen akarat, törekvés, kiapadhatatlan energiaforrás, mérhetetlen céltudatosság jellemezte.

Rita 12 évesen kezdett kajakozni, fejlődése mintaszerű volt, 1981-ben már IBV-t nyert, 1983-ban az újabb két IBV győzelme mellé K1 hajóban ifjúsági EB-aranyat is nyert. 1984-ben felnőtt magyar bajnok lett, és ha mehettek volna a magyar versenyzők a Los Angeles-i olimpiára, akkor mindhárom számban (egyes, páros, négyes) ott lehetett volna.

Kezdő kajakosként kialakult benne az eltökéltség, hogy a világ legjobbja lesz belőle. Ez a fanatikus törekvés végigkísérte pályája során.

Felnőtt világbajnokságon 1985-ben Mechelenben indul először, és bemutatkozás gyanánt női párosban ezüst-, a női négyes tagjaként pedig bronzérmet nyert. Első világbajnoki győzelmét 1986-ban ugyancsak a női K4 tagjaként szerezte Montrealban.

Öt ízben végzett világversenyen a második helyen, míg sikerült felállnia a dobogó felső fokára, és innentől nem engedett. Éveken át volt a sportág királynője. Idővel egyre keményebb, eltökéltebb és ezzel együtt egyre sikeresebb lett. Csapathajókban, ahol mindig ő volt a meghatározó egyéniség, 1987-től sorra nyerte a világbajnokságokat, és 1992-ben a négyessel olimpiai bajnok is lett. Ugyanakkor az egyéni döntő elbukását keserű kudarcként élte meg, és szinte mániákus céltudatossággal készült arra, hogy négy évvel később, Atlantában, egyesben a sportág vitathatatlanul legnagyobb egyénisége legyen. Ez hatalmas küzdelem után sikerült is neki, így ő az első magyar női kajakos olimpiai bajnok. Célját elérte, álmát valóra váltotta, ő lett a sportág vitathatatlanul egyik legnagyobb egyénisége.

Összesen 6 ötkarikás medália tulajdonosa. Első ötkarikás szereplése egy ezüstérmet hozott: 1988-ban Szöulban K4 500 méteren 2., egyesben 4. lett. Olimpián 2x diadalmaskodott: 1992-ben a K4 tagjaként, 1996-ban Atlantában K1 hajóban. Teljes az olimpiai éremkollekciója, hiszen Barcelonában K1-ben 2., K2-ben 3.lett. A K4-ben ezüstérmet hozó sydney-i játékok megnyitóünnepségén ő vitte a magyar zászlót.

Számon tartani sem könnyű, mi mindenben volt ELSŐ Kőbán Rita a női mezőnyben itthon, de hogy csak a legfontosabbakat említsük:
✔ az első ifjúsági világbajnok
✔benne volt abban a négyes hajóban, amelyik először nyert világbajnokságot 1986-ban
✔az első olimpián érmes négyes hajónak is a tagja 1988-ban, és az első győztes egységnek is négy év múlva
✔1992-ben három számban indult, és mindhárom éremből jutott neki egy
✔az első egyéni olimpiai bajnok (1996)
✔az első 2x-es olimpiai bajnok (szintén 1996)

A klasszis kajakosnő 2001-ben hagyott fel a kajakozással, a visszavonulása után szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, majd „átnyergelt” a lovakhoz és évekig foglalkozott lótartással illetve versenyeztetéssel, és rendszeres indulója volt amatőr ügetőversenyeknek. 2013-tól kajakedző.

Április 10-én ünnepeljük Ritát, Halhatatlan Tagunkat, Isten éltesse sokáig! Kívánunk sok egészséget és nagyon boldog születésnapot!

📷 Fotó forrás: gettyimages