Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni DR. KAMUTI JENŐNEK, a magyar sport élő legendájának, a Nemzet Sportolója, címmel kitüntetett, Prima díjas, Magyar Örökség díjas, Fair Play-díjas, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, és sok-sok elismerés birtokosa, emellett világbajnok, olimpiai ezüstérmes tőrvívó (ötszörös olimpiai résztvevő), sportdiplomata, „magánéletében” sebészorvos, de amire elmondása szerint mégis a legbüszkébb, az öt Universiade-aranyérem:

“Egész életem legnagyobb sikerének tartom az Universiade-győzelmeket”

Valóban egyedülálló, amit elért: rajta kívül még senkinek sem sikerült ugyanabban a versenyszámban négy egymást követő Universiádén győznie. De nem csak a győzelmek miatt emlékszik szívesen a legjobb egyetemi sportolók seregszemléire:

“Az Universiadék légköre semmivel nem hasonlítható össze, sokkal spontánabb, mint az olimpia, a versenyzők közelebb állnak egymáshoz. Közösen örülünk mindannyian egymás sikerének, ezért szól a Gaudeamus igitur a himnuszok helyett. Mindenki barátságos a másikkal, egyszóval nagyon jó a hangulata!”

Az Universiádéért, az egyetemi sportolók örömünnepéért nemcsak sportolóként, de sportvezetőként is sokat tett, amiért a FISU 2019-ben Primo Nebiolo-díjjal is jutalmazta.

Kamuti Jenő 1937. szeptember 17-én Budapesten született. Már 13 évesen a Budapesti Lokomotív, majd 1957-től a Budapesti Vasutas Sport Club (BVSC) színeiben versenyzett. Tőrvívásban és párbajtőrben egyaránt versenyzett, 1957-től 1976-ig mindkét fegyvernemben, összesen 160-szor szerepelt a magyar válogatottban. 1960 és 1976 között 5 olimpián vett részt: egyéni tőrvívásban elért 2 ezüstérme mellett (hajszál választotta el az olimpiai bajnoki címtől), még 4 alkalommal ért el olimpiai pontszerző helyezést.

Méltán hívják „ezüstembernek” is, hiszen ezüstérmekből bőven kijutott neki: tőr egyéniben az 1968-as mexikóvárosi és az 1972-es müncheni olimpián végzett másodikként, e fegyvernemben az 1961-es és 1967-es világbajnokságokról egyéni ezüstöt hozott el, tőrcsapatban négyszer, 1961-ben, 1962-ben, 1966-ban és 1970-ben lett világbajnoki második. Ötszörös Universiade-győztes, ebből négyszer egyéniben bizonyult a legjobbnak. Idehaza hatszor volt országos egyéni tőrbajnok, kétszer párbajtőrbajnok.

Még élsportolóként, 1963-ban szerzett orvosi diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, 1967-ben letette a sebész szakorvosi vizsgát és mint sebészorvos is a LEGJOBBAK közé került, sőt 1996-tól 2001-ig a MÁV Kórház Igazgatójaként is dolgozott számtalan egyéb megbízatása és sokirányú sportvezetői elfoglaltsága mellett. Sikeres sebész főorvosként – francia kapcsolatainak köszönhetően – ő hozta Magyarországra a laparoszkópos műtéti eljárást.

“Különleges élmény volt, hogy egyszerre voltam orvostanhallgató és értem el sportsikereket: a sport iránti szenvedélyemet át tudtam vinni a tanulmányaimra is, majd az küzdőszellem, ami a páston jellemzett, a betegeimért folytatott küzdelemben is hasznosítottam: egy beteg gyógyulása több aranyéremmel is felér”

 

– Kamuti így vélekedett a sport és a civil élet összefonódásáról, továbbá mindig is fontosnak tartotta, hogy ez a kettő együtt tette teljessé az életét, és mindenkinek azt tanácsolja: ne válasszon sport és a tanulmányok között, lehet együtt csinálni a kettőt.

A vívással és a versenyzéssel “öregfiúként” sem szakított: háromszor is aranyérmet szerzett tőrben a veterán vívók Európa-bajnokságán. Mindig is tudatosan készült arra, hogy ne szakadjon meg kapcsolata a versenysporttal, sportvezetőként, sportdiplomataként segítse sportágát és a magyar sportéletet. Elnöke volt a Magyar (később általános alelnöke is lett) és az Európai Vívó Szövetségnek, főtitkára a Nemzetközi Vívó Szövetségnek (2013-ban örökös tiszteletbeli tagja is), tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának. 1976 óta irányítja a Magyar Fair Play Bizottságot, 1976-tól a Nemzetközi Fair Play Bizottság tagja, 1997-től alelnöke, 2000-től elnöke. És ezzel a sor természetesen még nem ért véget, hosszú sorokon keresztül írhatnánk még a sportdiplomata pályafutásáról is, ami mind a mai napig töretlen és nagyon intenzív.

 

Kamuti Jenő mindemellett, hogy nagyon aktív „motivációs” előadónk, beszélgető társunk a fiataloknak tartott előadásainkon, melyet ezúton is köszönünk neki, mindig komoly küldetéstudattal áll ki a magyar sport népszerűsítése és a sportszeretet mellett ezzel is segítve és hozzájárulva a HMSE legfontosabb küldetéséhez.

Ma, szeptember 17-én ünnepeljük Kamuti Jenő 86. születésnapját, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

📷 Fotó forrás: olimpia.hu, unisport.hu