Február hónap a HMSE életében nagyon fontos dátum, komoly mérföldkő, hiszen a „Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói” 1991. februárban indult útjára 31 évvel ezelőtt a Magyar Sportújságírók Szövetsége által (az „Év Sportolója” szavazás logikájára), hogy a világraszóló sikereket elért magyar sportolóknak újra nagy elismerést, boldogságot szerezzen. A Halhatatlanok Klubja jelenlegi neve Vitray Tamás javaslatára lett „Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete” (röviden HMSE).

 

A kezdetek

A Halhatatlan Sportolók Klubjának megalakulásakor kezdetben összesen 228 dicső magyar sportoló neve került egy „hét pecsétes”, titkos listára, melyből honfitársaink szavazással dönthettek a legjobbjainkról, arról a magyar élsportolói „bűvös elitről”, ahová csak 21 “Halhatatlan” kerülhetett be. Idővel maguk a Tagok, az élő sokszoros magyar olimpiai bajnokok, világbajnokok, sportkiválóságok, a Nemzet Sportolói, túlzás nélkül „sportcsodák”, titkos szavazással választják meg az új Halhatatlan Tagokat.

 

“20+1” Halhatatlan Tag

A történelmi hűséghez tartozik, hogy az „alap” Tagok között jelen volt Balczó András öttusázó is, aki az Egyesület „Halhatatlan”-ra történő név változtatása után (vallási meggyőződésére hivatkozva), nem lett tagja az új elnevezésű szervezetnek. Ennek ellenére a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete azóta is fenntartja a helyét, tagságát és nem választott helyére más Sportnagyságot, így legtöbbször 21 helyett csak 20 tagról beszélünk.

 

A HMSE küldetése, feladata, célkitűzése

A Halhatatlanok egy rendkívüli közösség, egy különleges Sportkiválóságokat, Olimpikonokat magába foglaló Klub, non profit szervezet, akik amellett, hogy maradandó sporteredményeket, hírnevet szereztek Magyarországnak, önállóak, aktívak, motiválnak és mesélnek… mellyel a céljuk:

  • Népszerűsíteni a magyar sportot
  • Példaképet állítani és példát mutatni a fiatal sportolóknak
  • Motivációt és célt adni, hogy érdemes sportolni és küzdeni nap mint nap, törekedni a tökéletesre és sosem szabad feladni
  • Buzdítani a fiatalokat a sport értékeire, tiszteletére, alázatáraű
  • Megmutatni a sport szeretetét a felnövekvő generációnak és azt, hogy ha valamit el akarunk érni az életben, ahhoz cél kell, célkitűzés, a cél eléréséhez pedig tenni kell és hinni abban, hogy a kitartás és a küzdeni akarás mindig meghozza eredményét
  • Megmutatni, hogy a célhoz vezető út, ami igazi boldogságot ad
  • Elmesélni mi minden jót és fantasztikus élményt adhat a sport
  • Biztatni a mai fiatalokat, hogy merjenek nagyot álmodni
  • Emlékeztetni arra az egész magyar nemzetet, hogy ez a kis ország milyen sok és dicső sportolót, olimpikont „nevelt” ki az évek során, akikre örökké büszkék lehetünk!

 

Az Egyesület hitvallása, tevékenysége, motivációs előadások

A Halhatatlanok, a magyar sport kiemelkedő alakjainak jelentős feladata, hitvallása, hogy járják az országot, illetve a határon túli településeket, gyakran ellátogatnak közösségekbe, szervezetekbe, iskolákba, művelődési házakba vagy nyugdíjas otthonokba (covid19 pandémia, a koronavírus-járvány időszakában a digitális oktatás révén online előadásokat tartva általános és középiskoláknak a Testnevelési Egyetemmel közös szervezésben), és terjesztik, hirdetik a sport értékeit és az olimpiai eszmét.

Az előadások alkalmával beszélgetnek sportpályafutásukról, rendkívüli élményeikről, sport történeteikről, az olimpiai bajnoki cím megszerzéséről, az oda vezető útról, sokszor akár megpróbáltatásokkal, munkával teli, mégis a sport karrierjük boldog, dicső pillanatairól, amivel biztatják, motiválják a fiatal generációt a sport szeretetére, rendre és rendszerre nevelésére, tiszteletére és az elköteleződésre. Mottónk: „Mindig legyen célod! Sportolni jó, sportolj rendszeresen!”

A Halhatatlan Sportolók Klubjának 2021-2022. évi online / offline „motivációs” előadásainak képeit megtekintheted a Facebook vagy az Instagram közösségi oldalainkon.

 

HALHATATLAN TAGOK
Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Dr. Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Dr. Hegedűs Csaba, Jónyer István, Dr. Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Dr. Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Dr. Török Ferenc, Vaskuti István, Balczó András

 

HALHATATLAN LEGENDÁK
Albert Flórián, Bozsik József, Csák Ibolya, Elek Ilona, Gerevich Aladár, Gyarmati Dezső, Dr. Hajós Alfréd, Hidegkuti Nándor, Dr. Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kozma István, Papp László, Polyák Imre, Puskás Ferenc, Sidó Ferenc, Zsivótzky Gyula, Grosics Gyula, Sándor Károly, Buzánszky Jenő, Dr. Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Kulcsár Győző, Wichmann Tamás, Székely Éva, Dr. Kárpáti György