Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni DR. HEGEDŰS CSABÁNAK, a „Tus Királynak”, a Magyar Sportért Életműdíjas, olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok, 7x-es magyar bajnok birkózónak, mesteredzőnek, sportvezetőnek, aki az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kg-os súlycsoportjában Magyarország 100. olimpiai aranyérmét szerezte meg. Ma ünnepli 75. születésnapját Hegedüs Csaba, aki kivételes technikai tudásának és páratlan fizikai erejének köszönhetően az ellenfeleit két vállra fektetve győzött, így méltón becézték Tuskirálynak.

75. születésnapja alkalmából ma aranycipővel ajándékozták meg Halhatatlan Tagunkat a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Magyarország 100. olimpiai bajnokát a család, barátok, sportvezetők, kollégák és egykori kollégák, valamint sporttársak és sportági legendák mellett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója, Zsanibek Abdrasov, Kazahsztán magyarországi nagykövete, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, és Lőrincz Tamás, a KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója ünnepelte, köszöntötte.

„Az ilyen nagyok mutatják a utat, a célt, a hogyant, amit meg kell ragadni. Sportolóként is találkozhattam Csabával, mint hatalmas karizmával rendelkező sportvezető, szövetségi kapitány, elnök és lenyűgözött az a magabiztosság, az a határozottság és az a rendszeresség, ami a szövetség vezetését az ő irányítása alatt jellemezte.”

– mondta Fábián László.

„A te sikeredet a tehetséged és az azzal való gondos életfilozófiád, megtervezett életed jellemzi. Mindent annak rendeltél alá, hogy a tehetséget ki tudd magadból hozni, hogy másokat is tudjál képviselni, közösséget tudjál építeni, és ezt úgy fogalmaztad meg: mit keresünk mi itt a szőnyegen, hát mit keresnénk itt, nyerni akarunk”

– hangsúlyozta Németh Szilárd.

Az aranycipő átadása és a köszöntést követően az ünnepelt is beszédet mondott:

„Az életem esszenciája van itt ebben a teremben, abban a teremben, ami harmadik éve a második otthonommá vált”

– utalt a Mr. Tus elnevezésű sportiskolai rendszer megalapítására, amely megteremtette a mai KIMBA alapjait.

„A birkózásnak köszönhetem, hogy ma 75 évesen is úgy kelek fel, hogy céljaim vannak, amit nem megvalósítani szeretnék, hanem hitemben és lelkemben azt mondom belül, hogy meg fogom csinálni”

– mondta, majd hozzátette, azért dolgoznak minden nap, hogy legyőzzék a világot, ehhez pedig nem kell mást tenni, „csak mindennap elfáradni”.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

„Még képes vagyok a magyar birkózó sportért, a magyar nemzetért nagyon komoly dolgokat letenni, és ha majd Bacsa Ferenc barátom keze segítségével nem tudok a szőnyegről felállni, akkor képes leszek felemelni a kezemet, és azt mondani, hogy eljött az a pillanat, amikor ezt be kell fejezni”

– mondta.

A születésnapi köszöntésről és az aranycipő átadásáról itt tekintheti meg a videót: 

https://www.facebook.com/halhatatlanmse/videos/261349840104518

Forrás: KIMBA hivatalos Facebook oldala

A magyar sporttörténelem kimagasló személyisége

Hegedüs Csaba Sárváron született 1948. szeptember 6-án. A birkózással még szülővárosában ismerkedett meg, de az ifjúsági korcsoport különböző kategóriáiban már a Szombathelyi Volán színeiben edzett, mégpedig 1957-től kezdve. Igazi előrelépést jelentett számára, amikor felfigyelt rá a főváros egyik patinás klubja, a Budapesti Vasas, amely 1967-ben leigazolta, ahol ötször nyert magyar bajnokságot. Először 1968-ban szerepelt világversenyen, mégpedig mindjárt a magyar válogatott színeiben.

1971-ben mindkét fogásnem országos bajnokságát csupa tusgyőzelemmel nyerte meg, majd még ugyanabban az évben a szófiai világbajnokságon is minden ellenfelét két vállra fektetve nyert aranyérmet. Ekkor kapta a Tuskirály címet, a nemzetközi sajtó pedig egyszerűen csak Mr. Tusként emlegette.

Az 1972-es müncheni olimpián úgy ment neki a kötöttfogású viadalnak, hogy kisebb sérüléssel bajlódott, de a Tuskirályt ez sem akadályozta meg abban, hogy bajnok legyen, megszerezve ezzel hazánk századik olimpiai aranyérmét.

Az olimpiai döntő után azt mondta:

„Úgy mentem fel a szőnyegre, hogy csak akkor jövök le, ha én győztem.”

Emelt fejjel jöhetett le a szőnyegről, hiszen győzött, bajnok lett.

Fotó: MTI / Pálfai Gábor

A következő évben azonban úgy tűnt, hogy véget ér a sportkarrierje, mert súlyos autóbalesetet szenvedett. Egy ideig még annak a veszélye is fennállt, hogy elveszíti a lábát.

Hihetetlen akaraterejének köszönhetően épült fel. Erre példa az is, hogy az 1975-ös minszki világbajnokságon már szőnyegre lépett, és úgy végzett a negyedik helyen, hogy nagy vetélytársa, a szovjet Anatolij Nazarenko a hazai pályán csak erős bírói segédlettel tudta legyőzni.

Sportemberi nagyságát bizonyítja, hogy 1976-ban, majd 1977-ben is Európa-bajnok lett, ekkor már a 90 kilósok között versenyzett.

Két edzés között ekkortájt már az iskolapadokat koptatta: 1974-ben a Testnevelési Főiskolán szakedzői diplomát, 1979-ben az ELTE Jogtudományi Karán jogi doktorátust szerzett. Ebben az esztendőben vonult vissza az aktív sportolók világától. A birkózással azonban nem szakított, hiszen ez a sportág élete egyik nagy szerelme. Azt a mérhetetlen szaktudást, amit felhalmozott, át akarta adni a jövő generációjának. Így lett 1979-ben a birkózóválogatott edzője, majd a következő évtől egészen 1988-ig a szövetségi kapitánya. Irányítása alatt a magyar birkózók 83 érmet nyertek.

Az 1980-as moszkvai olimpián minden korábbi eredményt túlszárnyalva két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek Hegedüs Csaba növendékei.

1989-től 1992-ig a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, 1992-től 2015-ig elnöke, 2019-től tiszteletbeli elnöke. 1997-től egy évig az MTV Telesport főszerkesztője volt. 2001-ben megalapította a Mr. Tus Birkózó Akadémiát, amellyel a hazai utánpótlásnevelés új útjait nyitotta meg. 2002-től 2014-ig tagja volt a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnökségének, 2014 óta örökös tiszteletbeli tagja.

2005 és 2015 között a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, a pekingi olimpia birkózóversenyeinek technikai ellenőre volt. 2005-ben és 2013-ban a budapesti birkózó-világbajnokságok szervező bizottságának elnökeként tevékenykedett, 2018-ban a Budapesten rendezett vb egyik nagykövete volt. 2020-tól a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémia nagykövete, szakmai főtanácsadója, valamint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány szakmai főtanácsadója és nagykövete. 

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

2022. december, Prima Primissima díjátadó gálán

 

 

 

Médiamegjelenések:

https://olimpia.hu/hirek/75-eves-a-tuskiraly

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/hegedus-csaba-aranycipos-birkozova-valt-2977137

https://m4sport.hu/birkozas/cikk/2023/09/06/75-eves-a-tuskiraly-hegedus-csaba

https://hirado.hu/sport/cikk/2023/09/06/isten-eltesse-tuskiraly-ma-unnepli-75-szuletesnapjat-hegedus-csaba-olimpiai-bajnokunk 

https://hirado.hu/sport/cikk/2023/09/06/aranycipovel-koszontottek-a-75-eves-tuskiralyt 

https://jochapress.hu/aranycipovel-koszontottek-a-75-eves-hegedus-csabat/

YouTube interjú: https://www.youtube.com/watch?v=JlOLhm_eotg