Fantasztikus hírre ébredtünk ma reggel, hiszen tegnap átadták a Prima Primissima Díj 2021-es kitüntetéseket a jelölteknek, a példaképeknek, akik köztünk élnek!

Idén 10 kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.
A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének legnagyobb örömére a Prima Primissima Díj “magyar sport” kategória kitüntetettjei lettek:
Jónyer István (Halhatatlan Tagunk) – Klampár Tibor – Gergely Gábor trió, világbajnok asztaliteniszezők. Hatalmas büszkeség ez számunkra, ezúton is szeretnénk gratulálni Nekik és legfőképpen Jónyer István, Halhatatlan Tagunknak! A gálaest részletes beszámolója, illetve további díjazottairól a teljes cikk itt olvasható: https://www.origo.hu/kultura/20211203-atadtak-az-idei-prima-primissima-dijakat.html

De mi is az a Prima Primissima díj?

PÉLDA és ÉRTÉK. A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

A vágy az elismerésre ősidők óta ösztönös az emberben. Ez sarkall még nagyobb és jobb teljesítményre, arra, hogy kitűnjünk a tömegből. Nem mindegy azonban, hogy az értékteremtő munkát milyen elismerés illeti meg: egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál.

A Prima Primissima Díj éppen erre törekszik. A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

A Prima Primissima Díj rangját e hitelességre törekvés mellett azon díjazottak személye emeli még magasabbra, akik az elmúlt egy évtizedben a legjobbakká váltak a jók között. Az elismerés társadalomformálásban betöltött szerepe ma fontosabb, mint valaha, hiszen felgyorsult világunkban az értékválasztási lehetőségek tömegével küzdve nehéz biztos pontot találni. Hisszük, hogy díjazottjaink valódi példaképek – küldetésünk pedig továbbra is az, hogy ezután is megtaláljuk azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet.

2013-tól az OTP Bank Nyrt. főtámogatóként segíti a Prima Primissima Alapítvány munkáját, ettől az évtől kezdődően a Primák fejenként 5 millió forintban, a Primissimák 15 millió forintban részesülnek.

A Prima Pimissima elismerés célja, hogy a különleges teljesítményeket támogassa határon innen és túl. A díjat Demján Sándor alapította, az OTP Bank immár kilenc éve tartja fenn a kiemelkedő társadalmi elfogadottsággal bíró díjat, amelynek köszönhetően művészek, újságírók, tudósok, sportolók és oktatók kapnak elismerést. Az idei díjazottakkal együtt 550-re nő majd az elismerésben részesülő kiválóságok száma, akik összesen 4,9 milliárd forintot kaptak a Prima Primissima Alapítványtól.

A pandémia miatt a tavalyi évben nem kerülhetett sor hagyományos díjátadóra, ehelyett a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Prima Primissima Alapítvány olyan szervezeteknek nyújtott támogatást, amelyek hátrányos helyzetbe kerültek a világjárvány miatt. Idén különösen komoly kihívást jelentett a jelöltek kiválasztása, ugyanis a tavalyi és idei év jelöltjeiről egyszerre kellett döntenie a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának.

A Prima Primissima Díj olyan megbecsültségnek örvend, olyan értéket képvisel, amely miatt már a jelöltté válás is nagy elismerést jelent. Az értékes életművek elismerése mellett az ifjú tehetségek felkutatása és bemutatása is fontos küldetés.

A szakmai elismeréseken kívül a közönségtől a legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor Alapítvány által felajánlott 15 millió forint értékű jutalomban részesül.

Forrás: origo.hu, primaprimissima.hu
📷 MTI / Szigetváry Zsolt