„A magyar ember a világot képes legyőzni”

Mindig emlegetjük, hogy a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének legnagyobb célja, küldetése, hogy menjen, meséljen és biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak, és terelje őket a sport felé, népszerűsítve a magyar sportot, versenysportot és az olimpiai eszme szellemiségét.

Ezen küldetésünket támogatva legutóbb 2 Halhatatlan Tagunk a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban (NLG) járt egy pályaorientációs nap keretében, ahol sok érdeklődő diák, tanár volt kíváncsi Sportnagyságaink látogatására, történeteire és a diákok kérdéseire adott válaszokra. Az eseményen részt vett:

📌 NAGY TÍMEA, a Prima díjas, Csík Ferenc-díjas, 2x-es olimpiai bajnok, 6x-os világbajnok, Európa-bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, és
📌 Dr. HEGEDŰS CSABA „Tus Király”, az olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok, 7x-es magyar bajnok birkózó, mesteredző, sportvezető, aki az 1972-es müncheni olimpián a Magyarország 100. olimpiai aranyérmét szerezte meg, valamint Szombathely díszpolgára.

A két ikon a sporttagozatos diákoknak tartott előadást az intézmény dísztermében.

“A motiváció szót nem igazán szeretem, inkább azt mondom: elmesélem, hogy honnan indultam, milyen utat jártam be, miként jutott el a tehetségtelen, a vívóteremből elküldött leány kétszeres olimpiai bajnoki címig. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek minél inkább megérezzék: kezdjenek el hinni magukban, találjanak célokat. Az én utam felettébb rögös volt: egy fiúba voltam szerelmes, szó sem volt korábban arról, hogy sportoló legyek, de a sportolói miliő annyira magával ragadott, hogy már nem volt visszaút. Én voltam a legszorgalmasabb, azt hiszem, az én példám a legjobb arra, hogy hinni kell magunkban.”

– mesélte Nagy Tímea.

 

“Örömmel fogadtam a meghívást, hiszen akárhányszor csak tehetem, mindig eljövök Szombathelyre. Amikor megtudtam, hogy a Nagy Lajos Gimnázium melyik épületben van, extrán feldobott a hír, hiszen a birkózást itt kezdtem a tornateremben. Összeszorult a szívem, megannyi kedves emlék tört elő.”

– kezdte Hegedűs Csaba, Szombathely díszpolgára.

“Ha egy kicsit nagyképűen akarok fogalmazni, akkor azt mondom: a világhódító utamra innen indultam. Mint ős-szombathelyi, szoros kontaktot tartok az itteniekkel. Amikor a többi halhatatlannal járjuk az országot, elsősorban az az ars poeticánk, hogy a magyar ember tehetséges, a magyar ember, ha megfogalmazza a céljait, és azért minden nap szorgalmasan dolgozik, és egy-egy lépést tesz annak elérése felé, akkor a magyar ember a világot képes legyőzni. Ezt tökéletesen bizonyítja a magyar sportélet, hiszen levetítve lélekszámra nyugodtan mondhatjuk, hogy világelsők vagyunk, de a szellemi tőkét jelentő professzoraink, feltalálóink, Nobel-díjasaink is önmagukért beszélne.”

– folytatta Hegedűs Csaba.

Sportkiválóságaink nagyon jó hangulatú beszélgetést folytattak és igen tartalmas időt töltöttek a diákokkal, akik ezáltal egy kis betekintést kaphattak Sportnagyságaink pályafutásába, és személyes élményekkel gazdagodhattak. Történeteket osztottak meg sikereikről, motiváló kudarcaikról, sok-sok munkáról, egyéni és csapat győzelmek különbözőségéről. Az eladások után a fiatalok kérdéseket tehettek fel a legendás sportolóknak.

Reméljük, hogy a jövőben is minél több diák, fiatal sportoló ismerheti meg a csodálatos magyar sportolóink életútját!

Köszönjük az iskolának, köszönjük Nagy Lajos Gimnázium a felkérést és a lehetőséget, továbbá a diákoknak a kérdéseket és a lelkes, aktív közreműködést! Fantasztikus élmény volt a jövő nemzedékével!

Forrás: NLG fotók, savariaforum.hu

Média megjelenés: https://www.savariaforum.hu/rovat/a-magyar-ember-a-vilagot-kepes-legyozni