Utánpótlás motiváció, avagy egy rendhagyó pályaorientációs nap a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban.

A HMSE legnagyobb célja, küldetése, hogy menjen, meséljen és biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak, és terelje őket a sport felé, népszerűsítve a magyar sportot, versenysportot és az olimpiai eszme szellemiségét.

Ezen küldetésünket támogatva legutóbb két Halhatatlan Tagunk a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban járt pályaorientációs napon. Az eseményen a neves felsőoktatási intézmények tartottak továbbtanulási és szakmai előadásokat, ezen kívül pályaorientációs-önismereti foglalkozások, önkéntességgel kapcsolatos tájékoztatók közül válogathattak a lóczys diákok. A nap zárásaként a diákokhoz ellátogatott két Halhatatlanunk is:

REJTŐ ILDIKÓ, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 2x-es olimpiai bajnok, 5x-ös világbajnok, 18x-os magyar bajnok tőrvívó, edző, aki hosszú és sikeres pályafutása során összesen 7 olimpiai érmet, 15 világbajnoki érmet szerzett, és

  

Dr. HEGEDŰS CSABA, a „Tus Király”, olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok, 7x-es magyar bajnok birkózó, mesteredző, sportvezető, aki az 1972-es müncheni olimpián a Magyarország 100. olimpiai aranyérmét szerezte meg.

 

Az eseményen moderátorként részt vett, illetve a bajnokokkal kötetlen beszélgetést folytatott a 11.A osztályos Dósa Jázmin és Nagy Levente, ezúton is köszönjük a két fiatalnak a profi segítséget, az érdekes kérdéseket.

Az iskolában töltött egy óra alatt sok érdekes információt kaptak a diákok arról, hogy:

  • miként készültek fel Sportnagyságaink egy-egy nagy világversenyre,
  • mennyire volt szükségük elszántságra, hosszú éveken keresztül tartó akaraterőre, céltudatosságra és kitartásra.
  • Beszéltek arról is, hogy sokszor a körülményekkel dacolva győzték le ellenfeleiket és akár saját képességeik határát is.

A legnagyobb üzenet, melyet olimpiai bajnokaink megfogalmaztak a diákok számára:

“Bízni kell saját magunkban, mert mindenki lehet olimpiai bajnok a saját életében. Fontos, hogy kitűzzünk célokat, merjünk nagyot álmodni, mely célokért és álmokért kitartóan küzdeni is kell, elérésükért pedig mindent meg kell tenni, akár képességeink határainak súrolásával is. Így sikeresek lehetünk az életben, mert elérhetetlen cél nincs!”

A diákok számára nagy élmény volt a személyes találkozás világhírű, halhatatlan sportolóinkkal, akik mindenki számára példaértékű hittel, kitartással, szorgalommal, céltudatossággal és elszántsággal váltak „Naggyá” az egész magyar nemzet számára. Akikért méltón szólt oly sokszor a magyar Himnusz.

 

Köszönjük a felkérést és a lehetőséget az iskolának, illetve a diákoknak az érdeklődő kérdéseket!

 

Forrás & fotók: Lóczy Lajos Gimnázium Forrás
Fotók Rejtő: 3. wikimedia, 4. sportal.blikk.hu / Facebook
Fotók Hegedűs: 5. olimpia.hu / MTI – Petrovits László, 6. olimpia.hu