A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a „Fókuszban a gyermek program” keretein belül sporttábort szervezett Balatonszemesre, az „Ötrégiós Játékok – a nagy élmények táborába”, ahová 33 hátrányos helyzetű településről, 150 gyerek érkezett, hogy négy napig mást se csináljanak, csak sportoljanak, versenyezzenek, ismerkedjenek, élményeket gyűjtsenek, alkalmi zenekarokat alakítsanak, játszanak, nevessenek és fürödjenek a Balatonban, azaz igazi, gondtalan, vakációzó gyerekek legyenek.

Második alkalommal rendezték meg a felzárkózó települések olimpiai ihletésű sporttáborát, ami sokkal több, mint egy sporttábor, inkább nevezhető a nagy, és sok esetben ELSŐ élmények színterének, hiszen az ország legelesettebb községeiből érkező gyerekek közül sokan itt tapasztalnak meg valami olyat, ami eddig netán kimaradt az életükből. Van olyan, aki most látta először a Balatont, van aki itt kapott először érmet a nyakába, aki életében először aludt távol otthonától, aki itt próbált ki először valamilyen sportágat, aki itt barátkozott össze először másik faluból érkezővel. De akad olyan is, aki most tapasztalta meg először, milyen is egy igazi, felhőtlen nyári vakáció.

 

Az Ötrégiós Játékok tábor ünnepélyes megnyitóján és a tábori láng meggyújtásában részt vett Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, aki beszédében kihangsúlyozta:

„fogalmazzatok meg bármilyen célt, a sport egy eszköz lesz ahhoz, hogy ezt a most még elérhetetlennek tűnő célt is elérjetek”

  

valamint Halhatatlan Tagunk, Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete, aki egyedi motivációs eszközként nem csak elhozta, hanem körbe is adta a gyerekek között olimpia aranyérmeit.

A megnyitón még ott volt Gyurta Gergely, Európa-bajnoki olimpikon úszó („Mikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhetek!”) és Witzmann Károly országgyűlési képviselő. A táborlakókat meglepetésvendégként meglátogatta Nagy Dániel sportoló-youtuber, aki az Exatlon versenyhez hasonlóan itt is sorra fogadta el a kihívásokat.

 
A szervezők visszajelzése alapján a tábor idén is nagyon jól sikerült, nem csak a gyerekeknek, de a szervezők számára is életre szóló élmény maradt a sok csillogó szempár, gyermeki kacaj, közös fürdőzések a Balatonban, a sportágakkal való ismerkedés. Mindenkinek a legnagyobb boldogság mégis az volt, hogy úgy tűnik, ez a tábor most már hagyományt teremt.

A 2019-ben indult, jelenleg már 178 települést érintő felzárkóztató programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek lesznek a mindennapjaik részei, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

 

Köszönjük a csodás képeket Magyar Máltai Szeretetszolgálat!

Média Megjelenés: