„Merjünk döntést hozni, és kitartani mellette!”

A HMSE legnagyobb küldetése, hogy menjen, meséljen, motiváljon és biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak. Célunk a fiatalok sport felé terelése, népszerűsítve a magyar versenysportot és az olimpiai eszme szellemiségét.

Néhány napja a MCC kaposvári képzési központban járt két nagyszerű sportolónk, két Halhatatlan Tagunk:

KŐBÁN RITA, 2x-es olimpiai bajnok, 9x-es világ, 2x-es Európa-bajnok kajakozónő, és VASKUTI ISTVÁN, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai bajnok, ️10x-es világbajnok, ️3x-os világbajnoki bronzérmes, ️Nemzetközi fair play-díjas, 16x-os magyar bajnok kenus, mesteredző, valamint moderátorként, FÜLEKY ANDRÁS, a HMSE igazgatója.

Sportnagyságaink egy közös „kerekasztal” beszélgetés alkalmával, együtt vezették be a közönséget a kitartás, a céltudatosság és a sport szeretetének világába. Az előadók a beszélgetés során felelevenítették sportmúltjuk főbb állomásait, kitérve a kezdeti megmérettetésekre, az első nehézségekre, a tehetség felismerésének pillanataira és a sportág iránti elköteleződés döntő időszakaira. Képet kaphattunk a sport fizikai és mentális erejéről, valamint a sérülésekről, betegségekről, befolyásolhatatlan körülményekről egyaránt.

„A győzelem mellett meg kellett tanulnunk elfogadni a vereséget is.”

– emelte ki Kőbán Rita, kinek gondolatait Vaskuti István korábbi sportemlékei is alátámasztották.

A meghívott sportolók felkészülési folyamatainak, versenytapasztalatainak megismerésén kívül az előadáson résztvevők további különleges élményben is részesültek. A közönség tagjai Kőbán Rita 1992-es barcelonai olimpián kajak négyesben és 1996-os atlantai olimpián egyesben szerzett aranyérmét, valamint Vaskuti István az 1986-os montreali világbajnokságon csapattársával tanúsított példaértékű gesztusáért kapott nemzetközi Fair play-díját is kezükbe vehették.

Az aktív sportolói és az edzői pályafutás tapasztalatai a tanulás és a sport összeegyeztethetőségét bizonyították.

„Milyen lemondásokkal járt a sport?” szokták feltenni számukra a kérdést.

„Nem jártam osztálykirándulásokra.”

– kezdte meg a gondolatmenetet Kőbán Rita –

„Ellenben tizenévesen már sétálhattam Párizs utcáin.”

…míg Vaskuti István a nemzetközi sportbarátságok alakulására irányította a reflektort. Végül egymással egyetértve állapították meg: Milyen lemondásokkal is járhatott volna az, ami csak adni tudott?

A döntés, a kitartás, a küzdelem, az elfogadás és a sportág iránti szeretet közvetítése az ember feletti erő mellett a sport emberi oldalát is megmutatta a közönség soraiban ülő sportolók számára. A magyar sporttörténelem meghatározó alakjainak üzenete azonban az élet minden területén kamatoztatható. A beszélgetés a jelenlévő fiatal sportolók útjához és a hétköznapok mindennapi küzdelmeihez is egyaránt evezőt nyújtott.

Ezúton is köszönjük a felkérést, a nagyszerű képeket és az igen jó hangulatú pódiumbeszélgetést az MCC-nek!

Forrás & 📸 MCC