A HMSE legnagyobb küldetése, hogy menjen, meséljen és biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak. Célunk terelni a fiatalokat a sport felé, népszerűsítve a magyar versenysportot és az olimpiai eszme szellemiségét.

A szolnoki Szülők Akadémiája rendezvény vendégei nem mások voltak, mint a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének két legendás Sportkiválósága, két Halhatatlan Tagunk:

JÓNYER ISTVÁN, a 4x-es világbajnok, 4x-es Európa-bajnok asztaliteniszező és

FARAGÓ TAMÁS, olimpiai bajnok (1976 Montreal), olimpiai ezüstérmes (1972 München), világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, kilencszeres magyar bajnok vízilabdázó.


Jónyer István már fiatalon elkötelezett volt az akkor még pingpongként emlegetett sport iránt. Minden nap felvonatozott Miskolcról Budapestre, hogy edzésekre járhasson. Jónyer István is egyedi módon fejlesztette a tehetségét: a meccsek előtt – felmérve a sporthelyszín adottságait – éjszakánként magának faragta az ütőit, ragasztotta a felület borítását. A Jónyer-kifli pedig onnan kapta a nevét, hogy miután rájött, hogy bezsírozva máshogy esik a labda, hosszas kísérletezés után rátalált arra az anyagra (egy külföldi bogárírtó szerre), amitől gyorsabbá vált a labda pattogása, amit már a későbbiekben az ázsiai sportolók sem tudtak kivédeni. Volt, hogy hihetetlen hátrányból küzdötte fel magát, majd nyert meg labdamenetet.

  

Faragó Tamás választásának sokkal egyszerűbb oka volt: ő jobban szeretett az uszodában lenni, mint otthon. Elmondta, hogy egészséges hierarchia működött a medencében és azon kívül is: nem volt elég tehetségesnek lenni a sportban, műveltnek és tanultnak is kellett lenni, ehhez pedig egymást húzták, motiválták a csapattagok. Hajtotta őket, hogy az előttük lévőnél jobbak legyenek, ezért is van köztük annyi diplomás ember – tette hozzá a sportoló. Faragó kiemelte, hogy sikerük titka az alázatban rejlik, amikor is mindenkinél jobbak akartak lenni, ezért többet edzettek, de ha kudarc érte őket, akkor nem másban keresték a hibát, hanem saját magukban.

  

Az eseménynek volt még egy küldetése: a szolnoki képzési központ kollégái felkérték Halhatatlan Sportolóinkat, hogy készüljenek egy-egy személyes tárggyal, amit Nagy Tamás, szolnoki ifjúsági vízilabdázónak rehabilitációjára ajánlanak fel. Tamást tavaly autóbalesetet szenvedett, melynek következtében azóta maradandó egészségkárosodással él. A dedikált ereklyéket később licitre bocsájtják, de Tamás elmondása szerint ennél is nagyobb élményt jelentett számára, hogy ilyen legendákat személyesen meghallgathatott.

Forrás & 📸: Mathias Corvinus Collegium – MCC

 

Média megjelenés:

https://mcc.hu/hir/sportlegendak-a-szolnoki-varoshazan