Már korábban beszámoltunk azon büszkeségünkről, hogy Egyesületünk egyik Halhatatlan Tagja, Gyulay Zsolt, jó eséllyel pályázott a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöki posztjára. Mi biztosak voltunk, hogy Ő lesz a befutó, a teljes Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete nevében, tiszta szívvel drukkoltunk Gyuzsónak, és bizakodva vártuk a január 29-ei elnökválasztó közgyűlését, amire azért volt szükség, mert a 2021. december 30-i rendkívüli közgyűlésen Kulcsár Krisztián elnöktől a tagság megvonta a bizalmat.

“Fontos az arány, a legitimizáció…”
És igen… Gyulay Zsolt már a MOB új elnökeként (17. elnökként) indulhat Pekingbe, ahol a rövid pályás gyorskorcsolyázóink már egy hete készülnek a szombati rajtra, hiszen szombaton a Larus étteremben tartott választáson a 2x-es olimpiai bajnok kajakos, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója nagy többséggel, 34:14-es szavazataránnyal bizonyult jobbnak Hajdu Balázs ügyvéd, 2x-es olimpikon vitorlázónál. A közgyűlésen 57 jelenlegi tagból 48-an voltak jelen, ami bőven több az 50%-nál, tehát határozatképes volt a testület. A pályázók 5-5 percet kaptak arra, hogy ismertessék elképzeléseiket.

„Tisztelt közgyűlés, amikor egy ilyen szép szolgálatra jelentkezik az ember, akkor tart egy komoly önvizsgálatot, hogy mennyire alkalmas egy ilyen feladatra, rendelkezik-e kellő alázattal, tapasztalattal.”

– kezdte Gyulay Zsolt.

„Alázat, szorgalom, képesség – ezek azok a tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek, és én úgy gondolom, ezek megvannak bennem. Ez nem pusztán állásinterjú, itt most az olimpiai család vezetése a tét, itt áldozatkész szolgálatra lesz szükség. Az egész életem az olimpiai eszme követésén és tiszteletén alapul, 1976 óta olimpiai ciklusokban gondolkodtam. Három olimpián (1988, 1992, 1996) 5 érmet nyertem 7 rajthoz állásból kajakozóként 1988 és 1996 között, köztük 2 aranyat, ez talán még nem jogosítana fel arra, hogy olyan bátor legyek, hogy a mozgalmat vezessem. 1984-ben is ott lettem volna Los Angelesben, ha nincs a bojkott. Huszonhat éve fejeztem be sportolói pályafutásomat. 1989-ben ott voltam azon a történelmi közgyűlésen, amelyen Schmitt Pált megválasztották az újra független MOB elnökének, és azóta is a MOB közelében tevékenykedtem. Dolgoztam mellette klubnál és szövetségnél. 2010-ben pedig Egerszegi Krisztinával mi vezettük a szingapúri első ifjúsági olimpián a magyar csapatot. Megválasztásom esetén növelni akarom a MOB érdekérvényesítési képességét. Nem vagyunk és nem is leszünk utazási iroda! Célom a rend helyreállítása a magyar olimpiai mozgalomban. Mi vagyunk a sportszakma, mi képviseljük a szakmát. Arra vállalkozom, hogy az olimpiai családot összefogjam és vezessem, s hogy a MOB újra a sport Parlamentje legyen.”

 

E gondolatait alátámasztva már egy korábbi nyilatkozatában is ezeket hangsúlyozta:

„A MOB-nak az olimpizmust, a sportot kell képviselnie, hallatnia a hangját, visszaszereznie bizonyos jogosítványokat és visszaállítania a szervezet tekintélyét, ha azt akarjuk, hogy újra a sport parlamentje legyen. A MOB 127 évvel ezelőtt azért alakult, hogy a szakmát képviselje, mindig is úttörője volt az innovatív megoldásoknak, és ez a jövőben is fontos lenne – ez azonban csak úgy megy, ha a sportolók, a szövetségek, az egyesületek és a szakosztályok egyfelé húznak”

Majd elkezdődött a titkos szavazás, amely egyértelmű eredményt hozott: Gyulai Zsolt mandátuma a 2024-es tisztújító közgyűlésig tart 2022. február 1-jétől.

Megható pillanat volt, amikor az eredményhirdetés után Gyulay és Hajdu megölelték egymást. Az új elnök megjegyezte:

„Szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást, gratulálok Hajdu Balázsnak, hogy kandidált, és nemes versenyre késztetett. A tagsággal való beszélgetés során azt tapasztaltam, hogy ez a nemes verseny felrázta a magyar olimpiai mozgalmat. Szeretném megköszönni Kulcsár Krisztiánnak az eddigi munkáját. Hogyan tovább? Kulturált, normális kampány volt, nem bántottuk egymást.
Az olimpiai család vezetése nagyon nehéz, nem lehet úgy vezetni, mint egy multinacionális céget. Szeretni kell, tisztelni, a »gyermekekkel« egyformán bánni minden tagjával, ezért is nagyon nehéz ebben a helyzetben jó vezetőnek lenni. Ezt pontosan tudom, hiszen három lányom van, ebben is követtem Schmitt Pált, de én erre vállalkozom Párizsig. Bízom benne, hogy amit meghirdettünk, vagyis a kétszáz magyar kvóta Párizsra és a kétszázadik magyar olimpiai arany megszerzése 2030-ig elérhetővé válik”

Kiemelte továbbá: a magyar olimpiai mozgalomban, bárki bármit is mond, nem volt háború, hanem egyszerűen nem volt egyetértés abban, hogy az új közgyűlés hogyan álljon föl. Mondható persze, hogy ennek csak szimbolikus értéke van, hiszen évi két-három alkalommal ülésezik, másfelől viszont egy 127 éves szervezetről van szó, ami a teljes sportszakmát lefedi, így az abban való részvétel – megítélése alapján – megtiszteltetés kell hogy legyen. Gyulay Zsolt szerint emiatt nem kell azon csodálkozni, hogy érzékenyen érintette azokat a szakembereket, köztük Kemény Dénest, Mocsai Lajost vagy Molnár Zoltánt, akik kikerültek ebből a folyamatból, dacára, hogy az elmúlt évtizedek során nagyon sokat hozzátettek a magyar sportsikerekhez.

„Így kialakult egy nézeteltérés – nem pedig háború –, amit a sport világa teljesen fair módon rendezett”

– ismételte meg az új MOB-elnök, utalva arra, hogy Kulcsár Krisztián bizalmatlansági indítványt kért maga ellen, majd „meghirdetett egy versenyt”, ahol az ismert eredmény született.

A MOB új elnöke továbbá a pekingi téli olimpia várható eredményességét illetően elmondta, mindenkiben bízik, aki kvótát szerzett és kijutott, különösen a gyorskorcsolyázókban. Szerinte mindenki helyt fog állni, azzal együtt, hogy tudomása szerint is nagyon nehéz körülmények vannak Pekingben. „De a sportolók pontosan tudják a dolgukat, így bízom abban, hogy lesznek érmek” – fogalmazott.

 

Végül Gyulay Zsolt több médiának is nyilatkozott és az alábbi kérdésekre válaszolt:

Olyan ez, mintha olimpiát nyert volna? (Index.hu)

Gyulay Zsolt: Nem, mert a médiaérdeklődés most nagyobb! (Nevet.) Te ott voltál Szöulban, láthattad, ott kevesebben voltak. Persze az első olimpiai aranyérmem azért nagyobb szám volt, hiszen akkor született Blanka lányom is, akinek második keresztnévként az Olimpiát adtuk.

 

Tudott aludni szombatra virradó éjszaka? (Index.hu)

Gyulay Zsolt: Szerencsére jó alvó vagyok, annyira nem izgultam, inkább az elmúlt hetek egyeztetései voltak megterhelőek. Persze ilyenkor ki kell lépnie az embernek a komfortzónájából, és mondtam is Hajdu Balázsnak, hogy milyen jó volt ez a verseny, mi ketten is gazdagodtunk általa, és talán az olimpiai mozgalom is. Kedden este indulok Pekingbe, ha semmi nem jön közbe.

 

Elnökként vannak világmegváltó tervei? (Index.hu)

Gyulay Zsolt: Nekem olimpiai bajnokként mindig világmegváltó terveim vannak. Mindenképpen neki kell állni az új alapszabály megszövegezésének.

 

Tudja már, mi lesz az első teendője MOB-elnökként? (Blikk.hu)

Gyulay Zsolt: Az új kollégákkal, az elnökség tagjaival találkozunk, de kezdődik a téli olimpia, úgyhogy utazom Pekingbe. Amikor februárban visszatérünk Kínából, újabb egyeztetések jönnek, át kell néznem a szervezet működését, el kell dönteni, kivel és hogyan dolgozunk tovább, illetve természetesen az új alapszabály kialakításával kell foglalkoznunk.

„Jelen pillanatban ugyanis csonka közgyűlése van a MOB-nak, hiányoznak többek között a klubok, a sporttudomány vagy az Olimpiai Bajnokok Klubjának és a Sportegyesületek Országos Szövetségének képviselői. Úgy érzem, hogy őket nem lehet kihagyni, és a lefolytatott egyeztetések alapján erre nagy igény is van.”

 

Számított ilyen arányú győzelemre? (Index.hu)

Gyulay Zsolt: Nézze, néhány biztos támogatóm kiesett, mert az utolsó pillanatban elkapta a koronavírust, de igen, számítottam a győzelemre. De le a kalappal Hajdu Balázs előtt, sok szavazatot gyűjtött, büszke lehet rá. És mondtam is neki, a jövőben feltétlenül számítok rá, hiszen számos megszívlelendő gondolat volt az ő programjában is.

 

Mit ígér az elkövetkező két és fél évre? (Index.hu)

Gyulay Zsolt: A 200-as szám bűvöletében élek: szeretném, ha lenne 200 kvótánk a párizsi olimpiára 2024-ben, és 2030-ig jó lenne elérni a 200 aranyérmet. (Most 183-nál tartunk.)

 

Összeegyeztethető a Hungaroring vezetése a MOB irányításával? (Blikk.hu)

Gyulay Zsolt: A Ringnél nagyon jó év elé nézünk, az elmúlt 12 esztendőben 51 világversenyt szerveztünk, 200-400 ezer látogatóval. Remek csapat alakult ki, lehet, hogy csak elnök maradok, erről még egyeztetni kell. Ez a két feladat szerintem erősíti egymást, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem. A MOB-nál is van egy jó csapat, ezt szeretnénk még teljesebbé tenni, a megfelelő embereket delegálni, azt gondolom, hogy ebben jó vagyok.

 

Bírja majd erővel a kettőt? A rengeteg teendő mellett marad ideje a mozgásra? (Blikk.hu)

Gyulay Zsolt: A Balatonon, a Honvédban, és Verőcén is van hajóm. Nyáron sajnos keveset eveztünk, de majd tavasszal bepótoljuk a régi társakkal az elmaradást. Ahogy a csütörtöki honvédos foci sem maradhat el, muszáj fizikailag is rendben lenni.

 

Az elődje, Kulcsár Krisztán bukásához az alapszabály módosítása, a közgyűlés összetételének megváltoztatása vezetett. Miképpen képzeli el a MOB jövőjét? (Blikk.hu)

Gyulay Zsolt: Egyelőre a legfontosabb, hogy a közgyűlés összetételét úgy állítsuk össze, hogy a legszélesebb körben fedje le a magyar sportéletet. Tényleg a sport parlamentje legyen, erős érdekérvényesítő képességgel, mert a szakmát nekünk kell képviselnünk. Az egyesületeket, a patinás szervezeteket ebből nem lehet kihagyni. Én százhúsz főben maximálnám a közgyűlést, illetve felhívnám a figyelmet arra, hogy akit delegálnak, vegyen részt ténylegesen a munkában.

 

Gyulay Zsolt, az újonnan megválasztott elnök rögtön egy szép és nemes feladattal szembesül, hiszen február 4-én, pénteken fellobban a láng Pekingben: az új vezető már a helyszínen szurkolhat téli olimpikonjainknak, köztük a több számban is éremeséllyel jégre lépő rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak.

Média megjelenések, cikkek e témában:

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/mob-elnokot-valaszt-a-kozgyules-eloben-az-nso-n-2873355

https://index.hu/sport/2022/01/29/gyulay-zsolt-a-mob-uj-elnoke/

https://magyarnemzet.hu/sport/2022/01/gyulay-zsolt-a-magyar-olimpiai-bizottsag-uj-elnoke

https://www.origo.hu/sport/egyeni/20220129-mob-valasztas-a-ketszeres-olimpiai-bajnok-gyulay-zsolt-lett-a-mob-uj-elnoke.html

https://www.blikk.hu/sport/egyeni/gyulay-zsolt-mob-elnok-foci-kajakozas/7cl38jx

https://www.magyarhirlap.hu/ajanlo/20220131-gyulay-zsolt-nem-utazasi-irodat-akar-vezetni

https://infostart.hu/sport/2022/01/31/gyulay-zsolt-ha-az-alazat-megszunik-akkor-oda-minden

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/derbiujonc-edzok-az-ujpest-fradin-gyulay-zsolt-200-kvota-parizsra-200-magyar-olimpiai-arany-2030-ig-2873521

https://444.hu/2022/01/29/gyulay-zsolt-lett-a-magyar-olimpiai-bizottsag-uj-elnoke

Forrás: nemzetisport.hu, index.hu, blikk.hu, infostart.hu
borító kép: Bodnár Patrícia / Index.hu