EMLÉKEZÜNK HALHATATLAN LEGENDÁNKRA! Az utolérhetetlen. Európában nincs még egy ökölvívó, akinek hozzá hasonlóan 3 olimpiai arany ékesítené a pályafutását.

Ma 19 éve, hogy itt hagyott minket PAPP LÁSZLÓ, közismert nevén Papp Laci (beceneve Görbe – Budapest, 1926. március 25. – 2003. október 16.) a Nemzetközi Fair Play-díjas (életműdíjas), 3x-os olimpiai bajnok, magyar ökölvívó, mesteredző, szövetségi kapitány, sportvezető, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség / Hungarian Boxing Association örökös tiszteletbeli elnöke.

Papp Laci hazánk és a VILÁG egyik leghíresebb ökölvívója, aki a londoni (1948), a helsinki (1952) és a melbourne-i (1956) olimpián nyert aranyérmet közép- majd nagyváltósúlyban, mely eredménye páratlan és bámulatos, hiszen Ő volt a világon az ELSŐ öklöző, aki 3 egymást követő olimpián nyert!

Papp László 1926. március 25-én született Budapesten. Édesapja, 1937-ben bekövetkezett haláláig, gépkocsivezetőként dolgozott, ezután édesanyja kis fűszerüzletéből tartotta el a családot, Lacit és húgát. A kis Laci sokat segített édesanyjának, piacra járt árut beszerezni, reggel pedig, mielőtt iskolába ment, kihordta a tejet és a kiflit a vevőknek.

Hegedülni tanult, majd focizott, mindkettőben sikeres volt, de édesapja a boksszal is megismertette. Barátaival le is mentek az edzőterembe, de az első edzésen úgy megverték őket, hogy elment a kedvük az ökölvívástól.
Később, viszonylag későn, 19 éves korában újra megpróbálkozott a boksszal, tehetségét nevelő edzője, Fehér István, hamar felismerte, majd Adler Zsigmonddal való találkozása végleg meghatározta későbbi életét. A két ember elválaszthatatlan barát lett és együtt érték el a világraszóló sikereket.

Papp Lacit mindenki szerette. Szerény, önzetlen, igazi sportember volt és a számtalan kecsegtető külföldi ajánlat ellenére itthon maradt. Hazáját soha nem hagyta cserben. A szorítóban fantasztikus teljesítményre volt képes és életútjával, becsületességével igazi példakép, bajnokokat nevelő edző, kapitány volt. Az olimpiai mozgalom népszerűsítéséért is sokat tett.
Zseniális bokszolására jellemző volt a „nyitott állás”, azaz a jobb keze volt elől alapállásban, így mindenki arra számított, hogy majd bal kézzel üt nagyot, de Laci az elől lévő jobb horgával szinte mindenkit kiütött.

1946 és 1956 között 7 országos bajnokságot nyert és 2x-es amatőr Európa-bajnok lett. Papp Laci 1957-től a 3. olimpiai győzelme után, állami engedéllyel a profik táborába lépett, ahol 29 mérkőzésből 11-et kiütéssel, 12-öt pontozással, 4-et technikai KO-val nyert meg. Két mérkőzés döntetlennel végződött (bár a szakemberek és az újságok szerint ezeken a meccseken is “Görbe” volt a jobb), azaz mindvégig VERETLEN MARADT.

1962-ben profi Európa-bajnok lett, mely címét 6-szor védte meg. 1964 végén máig nem tisztázott politikai okokból bevonták az útlevelét, nem utazhatott ki a világbajnokságra és pályafutásának befejezésére kényszerítették, megfosztva Őt attól a lehetőségtől, hogy a világbajnoki címet is megszerezze. Ezt a méltánytalanságot soha nem tudta kiheverni, egész további életére rányomta bélyegét.

Papp László, akit akkor már az egész világ Papp Lacinak hívott, edző lett. A Papp – Adler duó egész más edzésmódszert vezetett be. Először is személyre szabott versenyeztetést és kemény edzésmunkát. Továbbá a magánéletben is sportemberhez méltó magatartást követeltek azoktól, akik a magyar színeket képviselni akarták a világban.
Ettől kezdve megtiszteltetés volt annak, aki válogatott lehetett.

Papp László vezetésével a Magyar Ökölvívó Válogatott olimpiai és világbajnoki aranyérmet, 2 olimpiai ezüstérmet és több olimpiai és világbajnoki bronzérmet szerzett, továbbá számos Európa-bajnoki 1-2-3. helyet szereztek a magyar ökölvívók.

66 éves korában visszavonult, 1992-ben nyugdíjba ment, majd saját boksziskolát nyitott, amit sajnos anyagi támogatás hiányában be kellett zárnia. Végül 1996-ban betegsége miatt abba hagyta edzői tevékenységet. A magyar ökölvívás, egyben a magyar sport történetének egyik legnagyobbja hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében távozott az élők sorából 2003. október 16-án.

19 éve elhunyt, mégis közöttünk van. Hiszen a Legenda örökké él.
Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: wikipedia.hu, papplaszlo.hu, olimpia.hu
📷 Fotó forrás 1: media.szekelyhon.ro, 2: 24.hu