EMLÉKEZÜNK 🖤 EGYKORI HALHATATLAN TAGUNKRA, HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!
„Két vállra fektetett a halál. Nekünk most még maradni kell, most helyetted is győzni kell tudni, ha győzzük ” – Latinovits Zoltán, Kozma jó barátja

Ma lenne 82 éves a tragikus hirtelenséggel meghalt 30 éves KOZMA ISTVÁN (Budapest, 1939. november 27. – 1970. április 9.) 2x-es olimpiai bajnok (1964 Tokió, 1968 Mexikóváros), 3x-os világbajnok, Európa-bajnok, 14x-es magyar bajnok birkózó, az egyetlen olyan magyar birkózó, aki 2 olimpiai aranyérmet is tudott szerezni!

Ő volt egyszerre a Bivaly és a “Pici” egy herkulesi erővel megáldott óriás (198 centi magas, 140 kilós “mackó”), akit mindenki szeretett. Kozma Pici, a talán leghíresebb birkózó legenda, akitől a szőnyegen mindenki tartott, ha lelépett róla, rajongtak érte. Akinek a sport pályafutása, kitartása és hihetetlen “emberfeletti” akaratereje példaként szolgálhat a jövő birkózó nemzedéke előtt.

A kezdetek….
Kis híján a palánkoknál maradt, hiszen kosárlabdázóként sem ügyetlenkedett (utánpótlás-válogatottban játszott), de a 16 éves óriást 1956-ban meglátta az 1928-as amszterdami olimpia birkózó bajnoka, Keresztes Lajos és Picit a Vasasba csábította birkózni – nagy szerencsénkre!

1957-től a Budapesti Vasas sportolójaként mind kötött fogásban, mind szabad    fogásban versenyzett, az idővel 145 kilósra erősödött „Pici” jelentős nemzetközi eredményeit a hatvanas években nehézsúlyú kötöttfogású birkózóként érte el.
Élete első versenyét 1957-ben az ifjúsági bajnokságon nyerte, aztán 1959-ben, a felnőttek országos bajnokságán (20 évesen) sem talált legyőzőre. A nemzetközi porondon 1960-ban a római olimpián mutatkozott be, itt legyőzte az amerikai Dale Lewist, az olasz Adelmo Bulgarellit és a lengyel Lucjan Sosnowskit, de kikapott a bolgár Radoszlav Kaszabovtól, és „csak” a 4. helyen végzett.

Az 1961-es jokohamai vb-n már veretlenül zárt, és csak testsúlykülönbséggel szorult a szovjet Ivan Bogdan és a török Hamit Kaplan mögé. Egy évvel később, az egyesült államokbeli Toledóban már világbajnoki címet szerzett, pedig még a verseny előtt megroppant a térde, és pokoli kínok gyötörték meccsről meccsre.
Az igazi szenvedést azonban ő okozta vetélytársainak, a szovjet Anatolij Roscsin – később legnagyobb vetélytársa – és a német Wilfried Dietrich sem tudott mit kezdeni rohamaival. Az 1963-as helsingborgi vb-n csupán ötödik lett, abban az évben időlegesen a válogatottól is eltanácsolták, mert állítólag túlságosan éreztette társaival testi fölényét, és több edzésről is elkésett.
A csorbát kiköszörülendő fokozott erővel készült az 1964-es tokiói olimpiára, de…

A történelem…
Tudtad, hogy mind 2 olimpia előtt komoly sérülést szerzett? Sokan azt hitték akár indulni sem tud, de a fantasztikus sportember nem adta fel, Kozma Pici onnan is felállt és hol “fél lábbal” (konkrétan térdsérüléssel), hol “fél kézzel” (rácsapták a kezére az autóbusz ajtaját, a körme begyulladt, műteni kellett) is legyőzte szovjet ellenfelét és egészen a dobogó legfelső fokáig menetelt mind a 2 alkalommal! Ugye, hogy az élet gyakran ismétli önmagát?!

Az 1969-es idényt sérülések miatt kihagyta, edzői tanulmányaira összpontosított a Testnevelési Főiskolán. A következő évben elkezdte az olimpiai felkészülést, a Felszabadulási emlékversenyt megfázása miatt mégis kihagyta. A verseny után hazafuvarozta edzőjét, Keresztes Lajost, majd a Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán színészpárhoz indult, de…
Megint „de” – talán 3-szor is ismételt volna… de az Élet sajnos közbeszólt.
Már javában a müncheni játékokra készült, azaz hogy triplázhasson és zsinórban 3-szor legyen olimpiai aranyérmes, mikor 1970 tavaszán tragikus autó balesetet szenvedett az Alkotmány és a Honvéd utca kereszteződésében. Őrület. Pici emberfeletti erővel még szétfeszítve a szinte ronccsá tört autót, a kocsiból még kiszabadította magát, de aztán elájult, mert súlyos sérüléseket szenvedett. Tíz bordája eltörött, és a veséje is megsérült, az pedig csak műtét közben derült ki, hogy valójában mindig is csak egy veséje működött. Kozma István 1970. április 9-én, öt nappal autóbalesete után belehalt sérüléseibe.
Alig volt több mint 30…

Hatalmas méretei ellenére a szőnyegen rendkívül gyors volt, a hátraesésből végrehajtott technikáin pedig jól látszott, hogy meglepően hajlékony is. Háromszor (1966, 1967, 1968) lett az év birkózója, 1968-ban pedig az Év sportolójának is megválasztották. A kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és Európa-bajnok, tizennégyszeres magyar bajnok Kozmát nem csupán sportemberként tartották nagyra versenyzőtársai, hanem az örökké vidám, mókára és segítségnyújtásra egyként kész barátot is tisztelték benne.
A modern birkózás egyik előfutáraként tartják számon, bekerült a sportág nemzetközi Hírességek Csarnokába is. Tiszteletére alapítványt és ifjúsági emlékversenyt hoztak létre. 2018-ban Csepelen letették a Kozma István Birkózó Akadémia alapkövét, és az Új Köztemetőben felavatták új síremlékét.

“Már csak rajtunk múlik, hogy meséljünk róla a gyerekeinknek, meséljünk egy jóságos óriásról, aki a hatalmas markában óvatosan tartotta a törékeny világ egy darabkáját, valami mosolyfélét, simogató szeretetet, ami megmelengeti a szívünk tájékát…”

Kozma Pici az óriás. Örökké felnézünk rád és Te visszamosolyogsz!
örökkön örökké Halhatatlan… 🖤

Forrás: wikipedia, kozmaakademia.hu, demokrata.hu
📷 Forrás: 24.hu