EMLÉKEZÜNK EGYKORI HALHATATLAN TAGUNKRA, HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!
Aki az Aranycsapat tagjaihoz mérhető!

Emlékezünk Halhatatlan Legendánkra ALBERT FLÓRIÁNRA, becenevén Flórira (Hercegszántó, 1941. szeptember 15. – Budapest, 2011. október 31.). A sokác felmenőkkel rendelkező Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 75x-ös magyar válogatott csatár, az egyedüli magyar aranylabdás labdarúgó ma lenne 80 éves.

Az 1950-es évek végétől az első kiemelkedő képességű játékos volt, aki már nagyon fiatalon elismert labdarúgó lett. Kiválóan cselezett, labdáit vonzotta a kapu. Önéletrajzaiban önkritikusan megemlíti, hogy nagyon szeretett játszani, de nem szeretett edzeni. 1974. március 17-én fejezte be az aktív játékot.

Barátai és a játékostársai, ma így emlékeztek Albert Flóriánra:

„Adottsága volt a kiismerhetetlen játékhoz. Ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani. Két történetem is van vele kapcsolatban. Futottunk ki a Nép­stadion játékoskijárójából a pályára egy kettős rangadó előtt, egyszer csak megszólalt Flóri: »Gyerekek, haragszik ránk a közönség?« Kérdőn néztünk rá, mire így válaszolt: »Csak hatvanezren jöttek ki.” – Dunai II Antal (78), olimpiai bajnok labdarúgó, 3x-os gólkirály, az Újpesti Dózsa örökös bajnoka, Halhatatlan Tagunk.

„Aki 18 évesen az NSZK-nak olyan gólt rúg, mint ő, az született tehetség. Még nem volt 24, amikor Angliát a két góljával elintézte. Az 1966-os világbajnokságon mutatott teljesítménye miatt a futballt a legmagasabb szinten művelő brazilok meghívták, ők is tudták, hogy zseni. Amerre jártunk Brazíliában, a legkisebb helységben is ismerték a nevét. Kocsis Sanyihoz (szintén Halhatatlan Legendánk) tudnám hasonlítani: mindketten maradandót alkottak a klubjukban és a válogatottban is. Hihetetlen szerencsémnek tartom, hogy együtt játszhattam vele” – Kű Lajos (73), a Videoton, az FTC és a Vasas egykori 8x-os válogatott csatára.

„Segítőkész úriember volt a pályán és azon kívül is…. Kevesen tudják, hogy három-négy nyelven kiválóan beszélt. A Juventus elleni VVK-döntőn Novák beadásánál a védők eltüntették a föld színéről, fel volt háborodva; felpattant a fűről, már-már perlekedni kezdett Diensttel, amikor a svájci játékvezető csak ennyit mondott: »Albert úr, középkezdés van.«” – Horváth László (77), az FTC egykori védője

„Albert előre tudott mindent, mi történik a pályán. Amikor Rákosi vagy Fenyvesi lendítette a lábát, ő már tudta, hová érkezik a beadás. Tatabányán egyszer a félpályáról indulva cselezett ki mindenkit, úgy lőtt gólt.” – Németh Miklós (75), az FTC egykori csatára

Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: nemzetisport.hu
📷 Fotó: nemzetisport.hu