EMLÉKEZÜNK HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!

Ma lenne 79 éves DR. FENYVESI CSABA (Budapest, 1943. április 14. – 2015. november 3.) a 3x-os olimpiai, 3x-os világbajnok és 15x-ös magyar bajnok vívó, sportvezető, orvos, rákkutató, Halhatatlan Legendánk.

3 olimpián vett részt, ahol összesen 1 egyéni és 2 csapat olimpiai bajnoki címet nyert, illetve egy olimpiai 4. helyet (csapat: 1976). Ezzel ő a nyári olimpiák történetének a 8. legeredményesebb magyar vívó, illetve – a 4x-es olimpiai bajnok Kulcsár Győző (szintén Halhatatlan Legendánk) után – a 2. legeredményesebb☝ párbajtőrvívó.

Fenyvesi Csaba gyermekévei alatt a ma már legendás hírben álló Ráday u. 49. számú ház 4. emeletén lakott, ahol a 2. emeleten éltek a Kamuti fivérek. Először a nála 5 évvel idősebb KAMUTI JENŐ (Halhatatlan Tagunk ) vívózsákja tetszett meg neki, de néhány év múlva már követte példaképét a pástok világába, majd az orvosi hivatásban is.

„Csabával igen szorosan kötődtünk egymáshoz, hiszen a sport, a sebészi hivatás, a vasutas klub, sőt gyermekkorunk is szoros köteléket alakított ki közöttünk. A kilencedik kerületi Ráday utca 49-ben laktunk, ő a negyediken, én a másodikon. Én kezdtem előbb a vívást, majd Csaba, Laci öcsém és Gulácsi Feri következett. A vívás mellett Csaba is az orvosi pályát választotta, sebész, onkológus, patológus szakvizsgát is tett, egy időben a MÁV kórház sebészetén együtt is dolgoztunk”

nyilatkozta Kamuti Jenő a kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó.

Tehetsége korán megmutatkozott, a gimnázium első két évét Debrecenben töltötte, majd miután visszatért a fővárosba, Bay Béla mester alatt kapott szárnyakat. Kezdetben mindhárom fegyvernemben vívott, tőrben és párbajtőrben 1980-ig egyaránt versenyzett. A szakvezetés ellenezte a tőrözést, azonban Fenyvesi ragaszkodott hozzá, hiszen nagy álma volt, hogy példaképével, Kamuti Jenővel tőrcsapatban együtt nyerjenek olimpiai aranyérmet! Hogy bekerüljön az olimpiai tőrcsapatba is, 1972-ben tőrben is egyéni magyar bajnoki címet szerzett, majd Münchenben az olimpián majdnem sikerült az éremszerzés, a tőrcsapat (Fenyvesi, Kamuti J, Kamuti L., Marton, Szabó) végül 4. lett.

Legnagyobb sikereit mégis párbajtőrben érte el. A csapatszellem, a vívás és egymás tisztelete, a győzelem érdekében történő hihetetlen összetartás vezetett a párbajtőrcsapat legnagyobb sikereihez, melyekben Fenyvesi is oroszlánrészt vállat. 1968-ban a csapat olimpia bajnok lett, az 1972-es müncheni olimpián pedig egyéniben lett aranyérmes sőt a csapat is nyerni tudott! És a világbajnoki címek is sorban jöttek…

Fenyvesi Csaba az életben és a páston is meghatározó és színes egyéniségű célratörő, racionális, kötélidegzetű és nagyon nagy küzdő volt. Vívását hallatlan technikai biztonság jellemezte, Kulcsár Győző pedig így vallott róla:

„Fenyvesinek nem volt egy egyenes gondolata a páston. Nem lehetett tudni, hogy szúrni fog vagy védeni, előre megy vagy hátra.”

1980-ban hagyta abba a vívást, még volt esélye, hogy ott legyen a csapatban, de kimaradt. Már a mexikói olimpia előtt megszerezte orvosi diplomáját, előbb kórboncnok volt, majd az égési sérülések kezelése, és a plasztikai sebészet foglalkoztatta, később a daganatos betegségeket kutatta. 1974-től rákkutató sebész szakorvos és klinikai adjunktus lett. 1986-tól 1993-ig a BVSC vívószakosztályát vezette. A vívást követően már csak az orvosi hivatására összpontosított és a Virginiai Rákkutató Intézet vendégkutatójaként dolgozott. Jelentős eredményeket ért el a daganatsebészetben. 1994-től egy amerikai alapítvány rákkutató intézetének orvos-igazgatója lett. 2001-től pedig a vívóválogatott menedzsere.

Az élet szörnyű „fintora”, hogy 2015 szeptemberében kiderült, hogy rákos, de ekkor már sajnos nem lehetett rajta segíteni. November 3-án hajnalban, 72 évesen hunyt el. 😔😢

„Az orvostudományban a rákkutatás terén is eredményes volt. A sors tragédiája, hogy az általa kutatott területet ismerve magán már nem tudott segíteni. Csaba halála nagy veszteség, örökre beírta magát a sporttörténelembe”

– nyilatkozta a MOB honlapjának Kamuti Jenő, Halhatatlan Tagunk, Fenyvesi Csaba halálát követően.

örökkön örökké Halhatatlan… 🖤

Forrás: Vívómúzeum, hu.wikipedia.org, bvsc.hu
📷 Forrás 1.: @dr.fenyvesicsaba hivatalos Facebook oldala, 2: olimpia.hu