EMLÉKEZÜNK EGYKORI HALHATATLAN TAGUNKRA, HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!
„A vívás Paganinije” / „Zseni a páston” (nemzetisport.hu)

Páratlan karrier, 4 olimpiai aranyéremmel párbajtőrben, majd Nagy Tímea és Szász Emese mestereként is a legfényesebb olimpiai érmet elérve maradandót alkotva, miközben Maurizio Randazzo is ötkarikás bajnok lett a keze alatt. 81 éve született Kulcsár Győző.

Ma lenne 81 éves KULCSÁR GYŐZŐ (Budapest, 1940. október 18. – Budapest, 2018. szeptember 19.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Prima Primissima díjas, 4x-es olimpiai bajnok, 3x-os világbajnok, 2x-es olimpiai bronzérmes, 2x-es világbajnoki ezüstérmes és 4x-es világbajnoki bronzérmes magyar vívó, mesteredző, sportvezető. Már 22 évesen egyéni magyar bajnok lett, nem csoda, ha a párbajtőr „Paganinijének” nevezik.

Szigorú volt a tanítványaival, de önmagától követelte meg a legtöbbet. Ugyanakkor sohasem bántott senkit, mindig mély szeretettel foglalkozott mindenkivel.

„A Nemzet Sportolója címet méltóképpen képviselte, ugyanakkor edzőként is számos kimagasló eredménnyel, győzelmek sorozatával ajándékozta meg a magyar nemzetet” – fogalmazott néhány éve Dr. Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár Kulcsár Győző temetésén 2018-ban. Hozzátette: „Szoborszerű tisztasággal, de mindig emberien, példaképként élt. Soha nem tért le az általa helyesnek ítélt útról, s mindig az adás volt az élete”.
Egy igazi Sportnagyság, egy vívó Legenda, akinek élete kitörölhetetlen része a magyar sporttörténelemnek és a sportcsaládnak.

Nagy Tímea, a 2x-es olimpiai bajnok párbajtőrvívónk, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, így méltatta Kulcsár Győzőt, akit olyan zseninek nevezett, akiből sugárzott az optimizmus, a vidámság, a bohémság, az élet szeretete. Aki úgy tudott dolgozni és dolgoztatni, ahogy senki sem – ennek köszönhette sikereit. „Kivételes képességű ember volt, ezt az egész világ tudta” – jelentette ki egykori mesteréről Nagy Tímea – vívó hivatalos oldala.

Kulcsár Győző a vívással 15 éves korában ismerkedett meg, tőr- és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, 1962-től 1979-ig mindkét fegyvernem magyar válogatottjában szerepelt, de kiemelkedő eredményeit párbajtőrvívásban érte el.

Az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban pedig egyéniben is győzött. Az 1972-es müncheni játékokon és négy évvel később Montrealban egyéniben bronzérmet nyert. Csapatban 3x-os világbajnok, továbbá 2 világbajnoki ezüst- és 4 bronzérem tulajdonosa volt. Máig Ő MINDEN IDŐK EGYIK LEGEREDMÉNYESEBB párbajtőrözője.

A válogatottságtól az 1980. évi olimpia előtt vonult vissza, az aktív sportolást akkor fejezte be. 1979-80-ban a Magyar Vívószövetség főtitkára, majd 1988-ig a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya volt. 1988-ban külföldre távozott, Olaszországban telepedett le, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiai bajnoki címet, háromszor világbajnoki címet, Elisa Uga olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnoki címet szerzett.

2001-ben hazatérve folytatta sikeres edzői pályafutását, irányításával az olimpiai címvédő Nagy Tímea 2004-ben aranyérmet szerzett, hiszen „egyetlen elfogadható eredmény volt: az arany”. Így fogalmazott annó Kulcsár: „Ha nem első, máris megkapom a fejemre, na, tessék, a Kulcsár elrontotta. Nem tehettem mást, nyerni kellett” – és nyert is! Mondta Kulcsár Győző, a rá jellemző fanyar humorral és ravasz mosollyal. Ezt követően Szász-Kovács Emese – párbajtőrvívót 2016-ban Rióban is olimpiai egyéni aranyéremre vezette, mindeközben 2006-tól 2012-ig mindvégig a párbajtőrözők szövetségi kapitánya volt.

2018. szeptember 19-én, majdnem 78 éves korában hagyott itt minket, de a Legenda mindmáig velünk él, szellemisége, hite, akaratereje és lelke itt van közöttünk. Hiszen Ő mindig úgy vívott, ahogyan régen a Képes Sport írta: „Kulcsár például úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”


Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: m4sport.hu, nemzetisport.hu, wikipedia
📷 Fotó 1: blikk.hu, MTI / Kovács Gyula
📷 Fotó 2: origo.hu, MTI
📷 Fotó 3: tehetseg.hu
📷 Fotó 4: jochapress.hu
📷 Fotó 5: origo.hu, MTI / Czeglédi Zsolt