Pontosan ma lenne 88 éves „Gyuri bácsink”, DR. KÁRPÁTI GYÖRGY (Budapest, 1935. június 23. – Budapest, 2020. június 17.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyar Örökség díjas, 3x-os olimpiai bajnok (1952, 1956, 1964), olimpiai bronzérmes (1960), 3x-os Európa-bajnok magyar vízilabdázó, edző a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének korábbi elnöke, minden idők legfiatalabb magyar vízilabdázó olimpiai bajnoka, a Klubhűség példája, aki végig csak a FTC csapatában játszott, ott viszont egy életre maradandót alkotott, többször is bajnoki győzelemre vezette csapatát.

9 éves korában Édesapja vitte le az uszodába, először úszott, de mellette focizott is (később ezzel kapcsolatban elárulta, hogy noha két évet játszott is az FTC gyerekcsapatában, azért nem lett profi labdarúgó, hogy a sportágban barátja, Puskás Ferenc lehessen a világ legjobbja. Az utánozhatatlan humorral megáldott ember hírében álló Kárpátit Puskás mellett több évtizedes barátság kötötte a népszerű humoristához, Hofi Gézához is.

 

“Állandóan ugrattuk egymást. Puskásnál jobb voltam fociban, Hofinál jobban mondtam a vicceket, Bodrogi Gyulánál pedig jobban énekeltem, de ezeket mind meghagytam nekik. Én csak ilyen nagyszívű vagyok – mondta egy korábbi FTC-nek adott interjújában.”

 

De ne szaladjuk így előre… az úszás és a foci mellett 9 évesen elkezdett vízilabdázni is. Bár úszásban többször is volt országos bajnok, később mégis a vízipóló mellett tette le a voksát, ahol a FTC egyik meghatározó játékosa lett.

Tizenhét évesen nyerte első olimpiai aranyérmét

Kárpáti György csak 17 éves volt, amikor először meghívást kapott a magyar férfi vízilabda-válogatottba (olimpia előtt mindössze fél évvel, majd egyből be is került a kezdő hétbe), Helsinkiben még bemutatkozásának évében, 1952-ben megnyerte első olimpiai bajnoki címét, a csapat legfiatalabb tagjaként. Előtte nem nyert nyári olimpiát egyetlen pólós sem ilyen fiatalon!

1954-ben szerezte meg első Európa-bajnoki aranyát is, majd a legendás 56-os melbourne-i vízilabdatornán sikerült újra olimpiai aranyat szereznie, ezzel már kétszeres olimpiai bajnokká válva 21 évesen. 1958-ban újra Európa-bajnok lett. Az 1960-as római olimpián a csapat bronzérmet szerzett, 1962-ben viszont megszerezte 3. kontinensbajnoki győzelmét. Az 1964-es tokiói nyári olimpián megnyerte 3. olimpiai bajnoki címét, ez 2008-ig egyedül Gyarmati Dezsőnek (szintén Halhatatlan Legendánk) sikerült még Kárpáti mellett.

A kispadon nehezebb volt, de csúcsra ért edzőként is

1969-ben vonult vissza az aktív vízilabdázástól. 162-szer szerepelt a magyar válogatott színeiben, és 5x-ös magyar bajnok volt a Fradival vízilabdában. Az FTC 100 éves jubileumának alkalmából az FTC népligeti sportcentrumában felállították a mellszobrát.

Kárpáti György az aktív pályafutása végeztével 1970-ben Gyarmati Dezső segítője lett a férfi vízilabda-válogatott élén, edzői karrierje csúcsán, 1976-ban, Montrealban trénerként is olimpiai bajnok lett a nemzeti csapattal. Összességében 10 éven át, 1980-ig dolgozott szövetségi kapitányként.

Egy FTC interjúban arról kérdezték, összehasonlítható-e a játékosként és edzőként megnyert olimpiai aranyérem?

 

„Edzőként nehezebb volt, Gyarmati Dezsővel sikerült feljutnunk a legmagasabb szintre, hál’ Istennek az is egy igazi aranykorszak volt. Nyertünk olimpiát, világbajnokságot is. Szerencse nélkül persze egyik sem sikerülhetett volna.”

 

Válogatott karrierje mellett Kárpáti György – vagy ahogy tisztelői kedvesen becézték, Gyurika – klubunk színeiben is nagy sikereket ért el. Játékosként 24 (!) évig szolgálta a Fradit, mellyel vízilabdában öt bajnoki címet ért el. Emellett úszóként is sikeres volt, négy magyar bajnoki aranyérmet és két bronzot is a nyakába akasztottak. Később az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője lett, 1990-ben bekerült klubunk elnökségébe is.

Kárpáti György munkásságát az uszodák világán kívül is elismerték. Beválasztották az Úszó Hírességek Csarnokába (1982), megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (1994), NOB-elnöki különdíjban részesült (2005), Budapest díszpolgára lett (2010), 2013-ban pedig a Nemzet Sportolóinak exkluzív társaságába is beválasztották – éppen legjobb barátját, Gyarmati Dezsőt követve.

 

“Keserédes érzés ez, hiszen Gyarmati Dezső személyében nemrég a legjobb barátomat veszítettem el. Sosem gondoltam volna, hogy éppen az ő halálát követően választanak meg. Ha azonban így hozta a sors, akkor külön megtiszteltetés és öröm, hogy ilyen nagy múltú sportolót és a barátomat követhetem.”

 

– Nyilatkozta az FTC interjúban.

„Gyurika” gyorsasága, robbanékonysága, okos játéka, valamint kiváló helyzetfelismerése és virtuóz csel és lövő technikája utánozhatatlan volt. Játékstílusa hamar “megkülönböztette”, kiemelte a világ legjobbjai közé, hanem a legméltóbb helyre a világon!

„Gyuri bácsink” Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: wikipedia, echo tv, fradi.hu
📷 Fotó 1: index – MTI, 2: 24.hu – MTI/Illyés Tibor