Emlékezünk Halhatatlan Legendánkra, ALBERT FLÓRIÁNRA, becenevén Flórira (Hercegszántó, 1941. szeptember 15. – Budapest, 2011. október 31.), aki szeptember 15-én lenne 82 éves. A sokác felmenőkkel rendelkező Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 75x-ös magyar válogatott csatárra, aki az egyedüli magyar aranylabdás labdarúgó lett 1967-ben, és az egyedüli, aki elnyerte a legjobb európai futballistát megillető elismerést.

 

„Az Aranylabda az egyedüli labda, amit egyetlen védő sem tud elvenni tőlem.”

 

A legendás Albert Flórián 1941. szeptember 15-én, Hercegszántón született. Az elegáns játéka és karizmatikus jelleme miatt Császárnak nevezett Albert 1952-ben került a Ferencvároshoz, amelyet egész hátralevő élete során hűséggel szolgált. Az FTC-ben összesen 532 mérkőzésen lépett pályára és 394 találatot ért el. Négyszer nyert bajnokságot, egy alkalommal Magyar Népköztársaság-kupát, 1965-ben tagja volt annak a csapatnak, amely elhódította a Vásárvárosok Kupáját.

„Flóri” az utánpótlás válogatottban 17 alkalommal játszott, a „nagy” válogatottban először 1959. június 18-án rúgta a labdát, a nemzeti együttes mezét összesen 75 alkalommal húzhatta magára. Tagja volt az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett magyar válogatottnak és az 1964-es madridi Európa-bajnokságon szintén harmadik nemzeti együttesnek.

A válogatottal az 1962-es chilei, valamint az 1966-os angliai világbajnokságon is szerepelt. Chilében a vb gólkirálya volt (holtversenyben) 4 találatával. 1972-ben meghívták az Európa-válogatottba, 1968-ban és 73-ban a világválogatott tagja lehetett, A “Császár” – ez volt az egyik beceneve – összesen 539 mérkőzésen játszott, és 391 góét szerzett.

Háromszor volt gólkirály, de pályafutásának legnagyobb elismerése, mikor 1967-ben – eddig egyetlen magyarként – elnyerte a France Football Aranylabdáját. A 60-as években nem volt arra példa, hogy oly nagy különbséggel, 28 ponttal, magasan nyerte meg ezt a díjat.

Albert Flórián nemcsak a Ferencvároshoz, de hazájához és a családjához is végig hű maradt. Visszavonulását követően napjait – a 2007-ben róla elnevezett – stadionban töltötte, figyelte a fiatal tehetségeket Rákosi Gyulával, valamint Szűcs Lajossal, akikhez életre szóló barátság fűzte.

Hogy mit jelentett számára a Fradi?

 

„Nekem a Fradi-pálya jelentett mindent, én, a vidéki kis srác, ott lehettem-lettem valaki. Jó sorsom oda vezényelt, mert valahol fenn úgy döntöttek rólam, hogy a Ferencváros legyen az életem.”

 

Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: fradi.hu, nemzetisport.hu, origo.hu
Fotó: felvidek.ma