Ezen a napon 97 éve született GROSICS GYULA (Fekete Párduc) az Aranycsapat kapusa (Dorog, 1926. február 4. – Budapest, 2014. június 13.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett magyar labdarúgó, a Prima Primissima-díjas, olimpiai bajnok (1952), világbajnoki ezüstérmes (1954), Európa Kupa-győztes (1953), 3x-os magyar bajnok, 86x-os válogatott labdarúgó, akit 1998-ban az évszázad legjobb magyar kapusának választották, 1999-ben pedig bekerült a világ valaha élt tíz legjobb kapusa közé. Részese volt az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadalnak. Grosics Gyula játékával megreformálta a kor labdarúgását, tiszta szívével, hazája iránt érzett hűségével pedig nemcsak minden sportolónak, hanem minden magyar embernek példaként szolgálhat.

 

„A sikereket nem egyedül éltük meg, hanem 15 millió magyarral együtt” – Grosics Gyula

 

Tizenhárom évesen a Dorogi AC csapatában kezdte sportpályafutását. 1947-től a MATEOSZ illetve Teherfuvar hálóját őrizte. 1950-ben került a kor sztárcsapatához, a Budapesti Honvédhoz, amely akkoriban az Aranycsapat legendás játékosainak a gyűjtőhelye volt.

A helsinki olimpián (1952) a győztes magyar válogatott tagja volt. Három világbajnokságon (1954, 1958, 1962) szerepelt a kifutásairól is híres kapuvédő. Háromszoros magyar bajnok volt, 390 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 1947 és 1962 között 86 alkalommal volt a válogatott kapusa. Részese az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadalnak. Az 1954-es berni világbajnoki döntő ezüstérmese. 394 NB I-es mérkőzésen és 86 válogatott találkozón állt a kapuban.

A sportsajtóban elterjedt beceneve a „Fekete Párduc” volt, hiszen Ő volt az első kapus, aki fekete mezt vett fel a pályán. De nemcsak abban volt úttörő, hogy fekete mezt húzott, hanem abban is, ahogyan kapusként irányította a védelmet, szinte az egész csapatot, ahogyan együtt élt a játékkal, olykor a kapuját messze elhagyva. Szinte negyedik hátvédként szerelt és indította a csapattársakat. Nem csak kiváló sportteljesítményével, de emberséges magatartásával méltán példaképe sokunknak.

„Azt szoktam mondani, a kapus nem futballista, az kapus. Aki rúgja a gólt, népszerű, aki kapja, nem”
– idézzük Gyula bácsit. Kivételesen ebben talán nem volt igaza, hiszen ahhoz képest, hogy kapusként szerepelt, még mindig rendkívül népszerű.

Az 1954-es berni csatavesztés után a harag őt is utolérte. Máig tisztázatlan okokból hazaárulással vádolták, s kis híján a börtönben végezte. Pestről száműzve ugyan, de a Tatabánya kapujában folytathatta, ahol 1963-ig játszott. 1964-ben abbahagyta a labdarúgást, mert nem engedték, hogy a Ferencvároshoz igazoljon (végül ez az álma megvalósult, mikor a 82. születésnapján szabályosan, szimbolikus céllal leigazolta a Ferencváros).

“Úgy kell viszonyulni a sporthoz, hogy legyenek élmények, melyekre öregkorában szívesen gondol vissza az ember. De csak az élheti át újra ezeket az emlékeket, aki mindent megtett a sikerekért” – Grosics Gyula

A FIFA statisztikái szerint 1954 és 1962 közt Grosics 21 FIFA-tornán játszott meccsen védte a magyar válogatott kapuját (ebben 15 nyert meccs volt és két döntetlen). A világbajnokságokon játszott 11 meccsen 17 gólt kapott, a hat világbajnoki selejtezőn hatot, az öt olimpián játszott meccsen pedig csak kétszer tudták bevenni a kapuját.

A legtöbb gólt egy meccsen belül az 1954-es világbajnokság csoportmérkőzésein a németek ellen játszott találkozón kapta. Ezt a meccset Magyarország 8-3-ra nyerte, hogy aztán a döntőben óriási meglepetést okozva 3-2-re kikapjon a németektől. Grosics 3 gólt kapott az 1962-ben Budapesten Hollandia ellen vívott, döntetlenre zárult meccsen is. Később edzőként dolgozott Tatabányán, Salgótarjánban, a KSI-nél és Kuvaitban is.

2008-ban többször intenzív osztályra került, kilyukadt a tüdeje, illetve tüdőgyulladást kapott, de sikeresen megoperálták, de ismét kórházba került. 82. születésnapján szabályosan, szimbolikus céllal leigazolta a Ferencváros. 2008. március 25-én debütált a Ferencváros színeiben, amikor a zöldek ellenfele az angol másodosztályú Sheffield United volt. Grosics a kezdőcsapatban kapott helyet.

Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: wikipedia, dlsz.hu, Grosics Gyula hivatalos facebook oldala, Grosics kapusiskola
📷 Fotó 1: tempofradi.hu, 2. nemzetisport.hu