EMLÉKEZÜNK 🖤 HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!
A “Fekete Párduc”

“Úgy kell viszonyulni a sporthoz, hogy legyenek élmények, melyekre öregkorában szívesen gondol vissza az ember. De csak az élheti át újra ezeket az emlékeket, aki mindent megtett a sikerekért”

– Grosics Gyula

96 éve született GROSICS GYULA (Dorog, 1926. február 4. – Budapest, 2014. június 13.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett magyar labdarúgó, a Prima Primissima-díjas, olimpiai bajnok (1952), világbajnoki ezüstérmes (1954), Európa Kupa-győztes (1953), 3x-os magyar bajnok, 86x-os válogatott, az Aranycsapat legendás kapusa, akit 1998-ban az évszázad legjobb magyar kapusának választották, 1999-ben pedig bekerült a világ valaha élt tíz legjobb kapusa közé. Részese volt az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadalnak.

Grosics Gyula játékával megreformálta a kor labdarúgását, tiszta szívével, hazája iránt érzett hűségével pedig nemcsak minden sportolónak, hanem minden magyar embernek példaként szolgálhat.

„A sikereket nem egyedül éltük meg, hanem 15 millió magyarral együtt”

– Grosics Gyula

A sportsajtóban elterjedt beceneve a „Fekete Párduc” volt, hiszen Ő volt az első kapus, aki fekete mezt vett fel a pályán. De nemcsak abban volt úttörő, hogy fekete mezt húzott, hanem abban is, ahogyan kapusként irányította a védelmet, szinte az egész csapatot, ahogyan együtt élt a játékkal, olykor a kapuját messze elhagyva. Szinte negyedik hátvédként szerelt és indította a csapattársakat.

394 NB I-es mérkőzésen és 86 válogatott találkozón állt a kapuban. Nem csak kiváló sportteljesítményével, de emberséges magatartásával méltán példaképe sokunknak. A helsinki olimpián (1952) a győztes magyar válogatott tagja volt. 3 világbajnokságon (1954, 1958, 1962) szerepelt a kifutásairól is híres kapuvédő. 390 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 1947 és 1962 között 86 alkalommal volt a válogatott kapusa.

Az 1954-es berni csatavesztés után a harag őt is utolérte. Máig tisztázatlan okokból hazaárulással vádolták, s kis híján a börtönben végezte. Pestről száműzve ugyan, de a Tatabánya kapujában folytathatta, ahol 1963-ig játszott. 1964-ben abbahagyta a labdarúgást, mert nem engedték, hogy a Ferencvároshoz igazoljon. Végül ez az álma megvalósult, mikor a 82. születésnapján szabályosan, szimbolikus céllal leigazolta a Ferencváros.

„Azt szoktam mondani, a kapus nem futballista, az kapus. Aki rúgja a gólt, népszerű, aki kapja, nem” – idézzük Gyula bácsit. Kivételesen ebben talán nem volt igaza, hiszen ahhoz képest, hogy kapusként szerepelt, még mindig rendkívül népszerű.

Örökkön örökké Halhatatlan… 🖤

Forrás: wikipedia, dlsz.hu, Grosics Gyula hivatalos facebook oldala, Grosics Gyula Kapusiskola facebook oldala
📷 Fotó 1-2: Grosics Gyula hivatalos facebook oldala

Média megjelenések:

Grosics Gyulára, az 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett pénteken az Aranycsapat Testület a labdarúgó születésének 96. évfordulója alkalmából: https://www.origo.hu/sport/futball/20220204-labdarugas-grosics-gyulara-emlekezett-az-aranycsapat-testulet.html

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület: https://hirado.hu/sport/cikk/2022/02/04/grosics-gyulara-emlekezett-az-aranycsapat-testulet/

A politika többször is száműzte, de mindig visszatért a legendás hálóőr, Grosics Gyula: https://mult-kor.hu/a-politika-tobbszor-is-szamuzte-de-mindig-visszatert-a-legendas-haloor-grosics-gyula-20220204