EMLÉKEZÜNK 🖤 HALHATATLAN LEGENDÁNKRA!
Pelé: „a Holdon is Puskás lett volna a legnagyobb játékos”.

„Ha száz év múlva a világ másik végén valaki azt hallja majd, hogy Magyarország, azonnal azt fogja rávágni, hogy Puskás.”

– Puskás, a musical.

Magyarország és Spanyolország büszkesége, Görögország kedvence, milliók példaképe. A LEGENDA, akinek nevét az egész világon ismerik, a világpolgár, akinek emberi nagysága több kontinensen nyújtott segítséget felebarátnak, a labdarúgó, akinek tehetsége páratlan. Puskás Ferenc nemzeti kincs szülőhazájában, Pancho klubikon Madridban, Öcsi géniusz a futballrajongók emlékezetében.

Kétségkívül a legnagyobb volt. Gyerekként csínytevő, fiatalon bohém, a pályán labdazsonglőr, az Aranycsapat kapitánya, vagy ahogy mindenki hívta „Öcsi”. Szinte mindent megnyert, amit magyarként megnyerhetett. Majd újrakezdte, ott is a csúcsra ért, később edzőként is nagyot alkotott. Az egész világon ódákat zengenek a tudásáról és az emberi tulajdonságairól. Ma lenne 95 éves Puskás Ferenc, minden idők egyik legjobb labdarúgója.

PUSKÁS FERENC, becenevén Puskás Öcsi (Budapest, 1927. április 1. – 2006. november 17.), aki a kispesti grundon kezdte kergetni a rongylabdát, mikor még Ő sem gondolta, hogy minden idők legjobb magyar labdarúgója lesz. A világszerte legnépszerűbb, legismertebb magyar sportember, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar focista, Világválogatott (1963) és Európa-válogatott játékos (1965), több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok.

A legendás Aranycsapat kapitányának neve felkerült a világ MINDEN IDŐK LEGJOBB labdarúgóinak 100-as FIFA listájára, a világ legjobb 10 futballistája közé. A FIFA az év legszebb gólját lövő játékosnak járó díját a magyar csatárról nevezte el (Puskás díj néven). 2016-ban a goal.com internetes szakportál „Legendák világbajnoksága” elnevezésű szavazásán a VALAHA VOLT LEGJOBB labdarúgónak választották.

Puskás Öcsi – a LEGENDA – e név hallatán mindenki pontosan tudja kiről van szó! A világ egyik legnagyobb focistájáról, az egyik legismertebb magyarról (díj: Magyarság Hírneve, 1997). Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig világszerte SENKINEK nem kell elmagyarázni, se fiatalnak, se idősebbnek, ki is az a Puskás Öcsi?!

Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzetfelismerés és a briliáns rúgótechnika jellemezte. Akaraterejét igazolja, hogy amikor Spanyolországba igazolt, túlsúllyal küszködött, ám átállt a spanyol ritmusra, és rövid időn belül képes volt lefogyni a megfelelő szintre. Harmincéves kora után is képes volt a megújulásra, és a publikumot a régi játékával, sőt néha annál is jobbal kápráztatta el. Ismert volt erős és hihetetlenül pontos bal lábas lövéseiről.

1950 és 1954 között a magyar futballválogatott csapatkapitánya és a Budapesti Honvéd meghatározó egyénisége volt. Az 1956-os forradalom leverésének hírére külföldön, először Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett.
39 évesen hagyott fel játékosi pályafutásával, utána futballedzőként tevékenykedett. 1991-ben végleg Magyarországra költözött és 1992-ben az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, végül 1993-tól egy rövid időre a válogatott szövetségi kapitánya lett. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött. 2006. szeptemberben Puskás súlyos tüdőgyulladással és magas lázzal a Kútvölgyi kórház intenzív osztályára került, állapota az elkövetkezendő hetekben sajnos már nem javult, végül 2006. november 17-én reggel 7 órakor légzési és keringési elégtelenség következtében elhunyt. Többek között stadion, utca, díj, iskola, akadémia és musical is viseli a nevét.

Sport sikereit hosszú sorokon keresztül sorolhatnánk, néhányat azért felidézünk közülük:
✔️85-szörös magyar ✔️4-szeres spanyol válogatott ✔️3-szoros BEK győztes ✔️a BEK gólkirálya 2 alkalommal ✔️Európa legjobb góllövője (1948) ✔️Európa-kupa gólkirály 10 góllal (1948–1953-as Európa-kupa) ✔️az egyetlen játékos, aki 4 gólt szerzett egy BEK vagy BL-döntőn (1960) ✔️84 gólt szerzett a magyar válogatottban, ezzel egészen 2019-ig minden idők legeredményesebb európai válogatott játékosa volt, ekkor Cristiano Ronaldo megelőzte. ✔️A XX. század legjobb góllövője, 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt, míg 179 spanyol bajnoki mérkőzésen 159 gólt szerzett. ✔️5-szörös magyar bajnok a Kispest Honvéddal ✔️6-szoros spanyol bajnok a Real Madriddal.

A Budapest Honvéd FC honlapján megjelent gondolatok:

Fantasztikus játéktudása nagyfokú emberséggel párosult. Akik ismerték, számtalan történetet meséltek Puskás Öcsi jószívűségéről. Íme egy példa Marosi László tolmácsolásában:

„Öcsi bácsi nagyon aranyos ember volt. Amikor vége volt a bajnokságnak, mindig volt egy záróvacsora. A kispesti posta mögötti utcában volt egy étterem, ott volt mindenki, a nagy csapat, serdülő, és az ifi. Soha nem felejtem el, amikor hozták az ételt, az Öcsi azt mondta a pincérnek, álljon meg, vigyék először a gyerekeknek! Ők utánunk ettek. Olyan megható ez még ma is. Azért is szerette mindenki – még külföldön is –, mert nagyon jószívű ember volt.”

Teljes cikk: https://www.origo.hu/sport/futball/20220401-magyar-foci-igy-emlekezett-a-95-evvel-ezelott-szuletett-puskas-ferencre-a-honved.html

Ma Puskás Öcsire, drága Öcsi bácsira emlékezünk, aki nem csak a Halhatatlanok számára, de mindenki számára örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: wikipedia.hu, puskas.com, olimpia.hu @puskas.legenda
📷 Fotó 1: szovetseg.mlsz.hu, hirado.hu

További média megjelenések 2022.04.01.:

https://hirado.hu/sport/cikk/2022/04/01/labdazsonglor-futball-legenda-peldakep-ma-lenne-95-eves-puskas-ferenc

https://www.origo.hu/sport/futball/20220401-puskas-ferenc-95-eves-szuletesnapi-evfordulo-aranycsapat-testulet.html

https://www.origo.hu/sport/futball/20220401-magyar-foci-puskas-ferenc-legendas-golja-az-evszazad-merkozesen-video.html

https://24.hu/tudomany/2022/03/31/zsengeller-gyula-puskas-ferenc-foci/

https://www.blikk.hu/sport/magyar-foci/benko-laszlo-futball-malajzia-puskas-ferenc/vb2bvrv