„Karcsi, te tényleg egy lábbal is gyors vagy?” – Dalnoki Jenő FTC

94 éve született SÁNDOR KÁROLY, becenevén: Csikar (Szeged, 1928. november 26. – Budapest, 2014. szeptember 10.) a MOB Fair Play-díj magyar labdarúgója, jobbszélső játékosa. Becenevét saját bevallása szerint onnan kapta, hogy nem volt olyan labda, amit ne próbált volna megszerezni, kicsikarni. Mások szerint viszont csapattársai labdakérései során kiabált Karcsi-Karcsi alakult Csikarrá.

Szegeden, a Móravárosi Kinizsiben kezdte a labdarúgást, majd 1945-ben lett az MTK játékosa, amelyhez egész pályafutása alatt hű maradt. A népszerű játékos minden idők egyik legjobb jobbszélsőjének bizonyult, leginkább gyors felfutásairól és éles szögből elért góljairól maradt emlékezetes. 1947 és 1964 között 379 mérkőzésen 182 gólt szerzett. 1955 és 1964 között 21 nemzetközi mérkőzésen szerepelt és 11 egyszer volt eredményes. 1962-től a nemzeti válogatott csapatkapitánya volt.

Az Aranycsapat idején Budai volt a vetélytársa a jobbszélső posztján. Sebes Gusztáv a Honvéd szélsőjét favorizálta, aki kiválóan összeszokott Kocsissal. Így lemaradt az 1952-es olimpiai aranyról, nem játszott az évszázad mérkőzésén (6:3), csak csere volt, és az 1954-es világbajnokságra sem nevezték, bár kiutazott a csapattal.

A Hungária körúton 3 bajnoki címet, egy kupagyőzelmet ünnepelhetett, csapatával 1964-ben KEK-döntőt játszhatott. 2x-es Közép-európai Kupa-győztes volt, játszott az Európa-válogatottban, 2x is szavazatokat kapott az Aranylabda-ankéton. Ezen felül a világbajnokságon elért 10. helyezett (1958) és 5. helyezett (1962) csapat tagja is volt.
A magyar labdarúgó válogatottban 75 alkalommal szerepelt, 27x talált be az ellenfelek kapujába.

A mai Sándor Károly Labdarúgó Akadémia 2001 óta viseli az ő nevét. Amikor megtudta, hogy róla készülnek elnevezni az intézményt, szerényen ezt mondta:

“Talán Nándi (Hidekuti Nándor, szintén Halhatatlan Legendánk) jobban megérdemelné”.

Megnyugtató választ kapott:

“Nándi bácsiról a stadiont nevezzük el!”

Erre áldását adta, és utána, a 2014-ben bekövetkezett haláláig szívén viselte az MTK fiataljainak pályafutását.

Szobra az Új Hidegkuti Nándor Stadion előtt állít örök emléket a Legendának. 2017 júniusában avatták fel a síremlékét a Farkasréti temetőben, melyet védetté nyilvánítottak.

Örökkön örökké Halhatatlan…
Fotó 1: wikipedia, 2: Origo / MTI, cdn.nwmgroups.hu