„Hatalmas, széles vállú fiú ez a Dezső!”
Ma szeretnénk megemlékezni GYARMATI DEZSŐRŐL (Miskolc, 1927. október 23. – Budapest, 2013. augusztus 18.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyar Örökség díjas, Prima díjas, 3x-es olimpiai bajnok, 2x-es Európa-bajnok, 1964-ig 108x-os magyar válogatott vízilabdázóról, mesteredzőről, Halhatatlan Legendánkról. A Magyar Fair-play díjas (életmű) Legendánk pont ma 9 éve, 85 éves korában hagyott itt minket.

“Balkezes zseni. Amit ő nem tudott a vízilabdáról, azt nem is volt érdemes tudni. Bármilyen poszton bevethető volt. Igazi vezér volt, vízben és parton egyaránt.”

Fiatalon Miskolcon kezdett el sportolni ökölvívóként és kézilabdázóként. Az úszást meglehetősen hamar, már 1938-ban, tizenegy évesen elkezdte. Ez év nyarán figyelt fel rá és igazolta le a Császár uszodában, azaz a „Csasziban” Mészáros János a BBTE úszói közé. Vízilabdában 1944-ben jutott először játéklehetőséghez az első osztályban, kezdetben kapusként. 1947-ben a párizsi főiskolai világbajnokságon már a győztes csapat tagja volt, ahol a 36 magyar gólból 28-at ő szerzett, majd 1948-ban a londoni olimpián ezüstérmes lett!

Ettől kezdve sikert sikerre halmozott és megállíthatatlan volt a legfényesebb sportsiker felé vezető úton, az olimpiai bajnoki címig, amiben ráadásul triplázott! 1948 és 1964 között összesen 5 olimpián szerepelt és mindegyikről éremmel tért haza, 3x aranyéremmel, 1x ezüsttel és 1x bronzéremmel!

Önmaga így nyilatkozott az olimpiai bajnoki címekről:

„Három olimpiai bajnokságot nyertem, de egyiknek sem tudtam igazán örülni!” hiszen 1952-ben édesapja súlyos betegsége, 1956-ban „az októberi napok szépsége és a novemberi napok gyásza”, míg 1964-ben a válása árnyékolta be az örömet.

Gyarmati sportsikerei közben már 1963-ban elkezdett edzősködni. 1972-ben elkezdődött élete újabb, sikeres periódusa, mikor kinevezték a magyar vízilabda válogatott élére. A vb-győzelmet 1974-ben Eb-siker követte, majd egy ezüst az 1975-ös kolumbiai világbajnokságon, hogy azután 1976-ban, Montrealban ismét olimpiai aranyérem szülessen. Ekkor 3 góljával Faragó Tamás (Halhatatlan Tagunk) volt a nyerőember. Majd újabb EB és Világ Kupa győzelem, de ezután már feszültségek jelentkeztek a csapaton belül.

MAGÁNÉLETE – Első felesége Székely Éva 🖤 (szintén Egykori Halhatatlan Tagunk) olimpiai bajnok (1952, Helsinki) úszónő. Lányuk, Gyarmati Andrea a magyar úszósport egyik meghatározó egyénisége lett, Euróba-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszónő. 1964-ben Gyarmati Dezső feleségül vette Bara Margit színésznőt, akitől 4 évvel később újra lánya született, Terézia Eszter. Unokái Hesz Máté vízilabdázó valamint Szilágyi Liliána és Szilágyi Gerda válogatott úszók.

 

Egy 2009-es interjúban így fogalmazott:

„Talán a döntetlent azért kiharcoltam. Érdekes, szép életem volt a sok megpróbáltatás ellenére“.

Nem véletlen, hogy az életéről szóló könyv, Peterdi Pál fantasztikus műve „Gyarmati sors, avagy egy bal kéz története” címmel jelent meg. Gyarmati Dezső ugyanis az egész országé volt, tényleg a magyar nemzet sportolója.

Gyarmati Dezső 2013. augusztus 18-án hunyt el Budapesten. Szeptember 4-én helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.

Örökkön örökké Halhatatlan… 🖤

📷 Fotó forrás 1.tributes.com, 2. ulloi129.hu