Pelé: „a Holdon is Puskás lett volna a legnagyobb játékos”.

„Ha száz év múlva a világ másik végén valaki azt hallja majd, hogy Magyarország, azonnal azt fogja rávágni, hogy Puskás.”

– Puskás, a musical.

Magyarország és Spanyolország büszkesége, Görögország kedvence, milliók példaképe. A LEGENDA, akinek nevét az egész világon ismerik, a világpolgár, akinek emberi nagysága több kontinensen nyújtott segítséget felebarátnak, a labdarúgó, akinek tehetsége páratlan. Puskás Ferenc nemzeti kincs szülőhazájában, Pancho klubikon Madridban, Öcsi géniusz a futballrajongók emlékezetében.

 

Kétségkívül a legnagyobb volt. Gyerekként csínytevő, fiatalon bohém, a pályán labdazsonglőr, az Aranycsapat kapitánya, vagy ahogy mindenki hívta „Öcsi”. Szinte mindent megnyert, amit magyarként megnyerhetett. Majd újrakezdte, ott is a csúcsra ért, később edzőként is nagyot alkotott. Az egész világon ódákat zengenek a tudásáról és az emberi tulajdonságairól. Ma lenne 95 éves Puskás Ferenc, minden idők egyik legjobb labdarúgója.

 

Ma 16 éve hagyott itt minket PUSKÁS FERENC, becenevén Puskás Öcsi (Budapest, 1927. április 1. – 2006. november 17.), aki a kispesti grundon kezdte kergetni a rongylabdát, mikor még Ő sem gondolta, hogy minden idők legjobb magyar labdarúgója lesz. A világszerte legnépszerűbb, legismertebb magyar sportember, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar focista, Világválogatott (1963) és Európa-válogatott játékos (1965), több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok. Ma rá emlékezünk…

 

A legendás Aranycsapat kapitányának neve felkerült a világ MINDEN IDŐK LEGJOBB labdarúgóinak 100-as FIFA listájára, a világ legjobb 10 futballistája közé. A FIFA az év legszebb gólját lövő játékosnak járó díját a magyar csatárról nevezte el (Puskás díj néven). 2016-ban a goal.com internetes szakportál „Legendák világbajnoksága” elnevezésű szavazásán a VALAHA VOLT LEGJOBB labdarúgónak választották.

 

Puskás Öcsi – a LEGENDA – e név hallatán mindenki pontosan tudja kiről van szó! A világ egyik legnagyobb focistájáról, az egyik legismertebb magyarról (díj: Magyarság Hírneve, 1997). Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig világszerte SENKINEK nem kell elmagyarázni, se fiatalnak, se idősebbnek, ki is az a Puskás Öcsi?!

 

Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzetfelismerés és a briliáns rúgótechnika jellemezte. Akaraterejét igazolja, hogy amikor Spanyolországba igazolt, túlsúllyal küszködött, ám átállt a spanyol ritmusra, és rövid időn belül képes volt lefogyni a megfelelő szintre. Harmincéves kora után is képes volt a megújulásra, és a publikumot a régi játékával, sőt néha annál is jobbal kápráztatta el. Ismert volt erős és hihetetlenül pontos bal lábas lövéseiről.

 

1950 és 1954 között a magyar futballválogatott csapatkapitánya és a Budapesti Honvéd meghatározó egyénisége volt. Az 1956-os forradalom leverésének hírére külföldön, először Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett.

39 évesen hagyott fel játékosi pályafutásával, utána futballedzőként tevékenykedett. 1991-ben végleg Magyarországra költözött és 1992-ben az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, végül 1993-tól egy rövid időre a válogatott szövetségi kapitánya lett. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött. 2006. szeptemberben Puskás súlyos tüdőgyulladással és magas lázzal a Kútvölgyi kórház intenzív osztályára került, állapota az elkövetkezendő hetekben sajnos már nem javult, végül 2006. november 17-én reggel 7 órakor légzési és keringési elégtelenség következtében elhunyt.

 

Sport sikereit hosszú sorokon keresztül sorolhatnánk, néhányat azért felidézünk közülük:
85-szörös magyar, 4-szeres spanyol válogatott, 3-szoros BEK győztes, a BEK gólkirálya 2 alkalommal, Európa legjobb góllövője (1948), Európa-kupa gólkirály 10 góllal (1948–1953-as Európa-kupa) , az egyetlen játékos, aki 4 gólt szerzett egy BEK vagy BL-döntőn (1960, 84 gólt szerzett a magyar válogatottban, ezzel egészen 2019-ig minden idők legeredményesebb európai válogatott játékosa volt, ekkor Cristiano Ronaldo megelőzte. A XX. század legjobb góllövője, 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt, míg 179 spanyol bajnoki mérkőzésen 159 gólt szerzett. 5-szörös magyar bajnok a Kispest Honvéddal, 6-szoros spanyol bajnok a Real Madriddal.

 

A 2006-os haláleset után a család a régi barátot, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnökét, a későbbi köztársasági elnök Schmitt Pált (Halhatatlan Tagunkat) kérte fel, hogy legyen a temetés főszervezője, a Kegyeleti Bizottság elnöke. A Nemzeti Sport megkeresésére Schmitt Pál így emlékezett vissza arra a feladatra:

„„Még madridi nagykövetként ismerkedtem meg személyesen Puskás Öcsivel, és óriási megtiszteltetésnek tekintettem, hogy MOB-elnökként, olimpiai bajnokként és NOB-tagként engem kértek fel arra, hogy méltó temetést szervezzek a leghíresebb magyarnak. Óriási összefogást igényelt a feladat, hiszen nagy gondot kellett fordítani a sírhely kiválasztására, arra, hogy kik mondjanak beszédet, kik lépjenek fel, milyen külföldi vendégeket hívjunk, és összességében minden protokolláris teendőre. Szerencsére nagyon sok segítséget kaptunk ehhez mindenhonnan. Büszke vagyok arra, hogy az esemény nemzetközi visszhangja a létező legjobb volt, olyan vendégek is eljöttek, akikre nem is számítottunk.”

Ma Puskás Öcsire, drága Öcsi bácsira emlékezünk, aki nem csak a Halhatatlanok számára, de mindenki számára örökkön örökké Halhatatlan…

 

Forrás: wikipedia.hu, puskas.com, olimpia.hu @puskas.legenda