A HÉTEN HALHATATLAN LEGENDÁNKRA EMLÉKEZÜNK
108 éve, 1915. január 6-án született CSÁK IBOLYA (Budapest, 1915. január 6. – Budapest, 2006. február 9.), Halhatatlan Legendánk. Ő a magyar atlétika első női olimpiai aranyérmese, az 1936-os berlini olimpián nyert. A vert mezőnyben akadt egy férfi is. A magasugró a harmadik helyet célozta meg, de kis szerencsével az első jött össze neki.

Csák Ibolya saját szavai szerint virgonc kislány volt, 8 évesen nyaralás közben teniszezgetett, de az igazi szórakozása az volt, amikor esténként a leeresztett hálón ugrált át. Sportpályafutása tornászként indult, mikor 1929-től a Nemzeti Torna Egyletbe kerülve, de idővel inkább átlépett az egyesület 1932-ben megalakított atlétika szakosztályába, s rögtön első versenyén az akkor igen jónak számító 135 centit ugrott, úgy, hogy a fűrészporral felszórt teremben a talaj dobbantáskor tíz centit süllyedt alatta. Magasugrásban és távolugrásban is versenyzett, de nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket magasugrásban ért el.

 

Az 1936-os berlini olimpiai játékokon nagyon szoros küzdelemben győzött. Hárman jutottak túl a 160 cm-es magasságon, de a 162 cm-t egyiküknek sem sikerült átugrania, ezért kaptak egy negyedik lehetőséget is. Hármuk közül csak ő vitte át ezt a magasságot, ezzel érdemelte ki az ötkarikás aranyat.

 

Különleges körülmények között nyert 1938-ban Bécsben Európa-bajnoki címet is, miután az eredeti győztesről, a német Dora Ratjenről kiderült, hogy valójában férfi. Az itt elért Európa-csúcsa (164 cm) csak 1 cm-rel maradt el a világrekordtól, és 24 évig megdönthetetlen magyar rekord volt. Mindezek mellett távolugrásban is magyar csúcstartó volt.

Pályafutása alatt összesen 8-szor javította meg a női magasugrás magyar rekordját, ő az első magyar női atléta, aki túlugrotta a 160 cm-t, sőt a 164 cm-es eredményét idehaza csak 24 évvel később, 1962-ben tudták megdönteni. A sportolást nagyon fiatalon, 23 évesen fejezte be, ezután már családjának, férjének és két gyermekének élt. 2006. február 9-én, 91 éves korában hunyt el.
örökkön örökké Halhatatlan…

 

Forrás: wikipédia, origo.hu, index.hu
Fotó 1-2. nemzetisport.hu