A magyar ELLE Magazin új főszerkesztője, Mádai Vivien zseniális és nagyon személyes nagyinterjút készített a mi Ági néninkkel, Halhatatlan Tagunkkal, az idén 101 éves, így a VILÁG legidősebb élő olimpiai bajnokával. Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 5x-ös olimpiai bajnok tornásznak, aki Magyarország egyik legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, MINDEN IDŐK legeredményesebb magyar tornásznője. Egy Holokauszttúlélő nő, egy igazi tornász Legenda, aki a maga 101 évével „pimaszul” nevet az „arcába” a múló éveknek és az idős kornak a “sorok közül” is és a címlapon is!

ELLE Magazin sorait idézve:

„Egy rendkívüli élettörténet, példaértékű kitartás és bátorság olyan életörömmel ötvözve, ami egy életen át fiatalon tartja a szívet. Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, az elmúlt 101 év alatt olyan embert próbáló időket élt át, amelyek mellett egészen más megvilágításba kerülnek napjaink problémái. Fogadjátok szeretettel a női magazinok történetének valaha volt legidősebb címlapsztárját, akivel idén júniusban az életet és az életre szóló optimizmust ünnepeljük!”

 

Mádai Vivien (az ELLE Magazin új főszerkesztője) így írt közösségi oldalán:

„Példaértékű a címlapon szereplő Keleti Ágnes története, aki életigenlésével nemcsak a történelembe írta be magát, de az ELLE szerkesztőségének a szívébe is. Így hát Ági néninek dedikáljuk ezt a lapszámot, az örök el nem múló optimizmusnak, ami örökké fiatalon tart, és egy régi-új kezdetnek.”

 

Keleti Ágnes, a Legenda, a Fogalom. Mindig derűs, jó kedélyű, ÉLETIGENLŐ személyiség, akinek a saját bevallása szerint a hosszú élet titka: a sport, a mozgás, az utazás, a zene és az élet szeretete, valamint a finom ételek! Illetve persze, fontos még, hogy azt csinálhasd, amit igazán szeretsz! (Ő már csak tudja!)

Ági néni bölcsességei:

“…a kornak nincsen nagy szerepe, csak a szeretet számít, hogy szeresd azt, amit csinálsz”

„Fejlődni kell, ha valamit el akarsz érni, és keményen küzdeni nap mint nap. Én egész életemben optimista voltam, és az élet szeretete vezérelt, máshogy nem lehet csinálni!”

A több mint egy évszázadot megélt Keleti Ági néninek mindenki számára példaértékű a kitartása, az utolérhetetlen sportsikere, aktív élete és tenni akarása, aki minden nehézség és megpróbáltatás ellenére állta a sarat és sosem adta fel! Fantasztikus életpályát tudhat magad mögött.

 

Mivel telnek Ági néni napjai manapság?

 

Régebben sokat járt kávéházba a környéken, ahol lakik, eljárt sétálni vagy vásárolni, de ma már egyre lassabban telnek a napjai. Mindig jókat és egészségesek eszik, olvas (több újságnak is az előfizetője) és szigorúan szemüveg nélkül!

A zene fontossága Ági néni életében

 

Mikor megkérdezi valaki Tőle, miért kezdett éppen tornázni, azt válaszolja, hogy szeretett szépen zenére mozogni és utazni akart, világot látni. (a mai napig vallja: „én amikor csak tehetem, utazom.”)

 

„Eredetileg zenésznek tanultam. A tanárom csellista volt, aki mindig azt mondta, nem csak ülni kell, hanem mozogni is. Így a VAC-ban kezdtem tornázni, az akkori zsidó sportegyesületben. 18 évesen a zene kapcsán volt egy rossz élményem az érettségin, így inkább a torna felé vettem az irányt. Tudja, 1940-ben már országos bajnok voltam, és készültem volna Olaszországba a válogatottal, a zsidótörvény miatt lehúztak a listáról.”

„Túráztunk, eveztünk, és ennek minden percét imádtam… aztán valahogy a zene szeretete és a torna teljesen összeforrott. Bartók műveire készítettem a csapatunk gyakorlatait, az 1956-os nagy győzelemét is. Nagyon sok elemsornak én voltam a kitalálója, függetlenül attól, hogy nem voltam edző, a főnök mindig én voltam.”

 

A háborút álnéven (Juhász Piroska) Szalkszentmártonban, hamis papírokkal bujkálva vészelte át, így élete nagy részét nem Magyarországon töltötte. Megjárta Ausztráliát, de mivel ott a torna mint sportot, nem igazán ismerték, azzal kevésbé tudott volna érvényesülni, így egy gyárban dolgozott, de mivel „túl gyors volt” a többiekhez képest, így sokaknak ez nem tetszett. Németországba ment, színházaknak tartott bemutatókat , ahol egyre nagyobb volt az elismerés és a figyelem. Később Izraelbe csábították, hogy ott tornázzon, bár a torna szereket magának kellett kivinnie.

 

Mi az ami mindig átlendítette a nehéz időszakokon Keleti Ágnest?

„Az, hogy mindig volt célom. Mindig! Először tornász akartam lenni, aztán amikor a háború miatt nem engedték, akkor az lett a célom, hogy túléljem az akkori borzalmakat. Aztán újra a torna. Ha titokban kellett edzeni, titokban edzettem. Mindig kitűztem magam elé valamit, ami megvalósításra várt, ez volt a túlélésem kulcsa.”

 

Keleti Ági néni és férjhez menés

 

ELLE: „Számtalan legenda kering Önről. Az egyik ezek közül, hogy amikor a férje, Bíró Róbert meglátta tornázni, kővé dermedt és csak annyit mondott: „Ez a nő lesz a feleségem!” – ez tényleg így volt?

„Bíró Róbert 1956-os menekült volt, aki fegyverrel harcolt Budapesten. Egy igazi remek ember, aki tornatanárként is dolgozott. Amikor Izraelbe értem, viccesen megjegyeztem, hogy az első férfihez, akit meglátok, feleségül megyek és szülök neki 2 gyereket. A megérkezésem után Robika csinálta velem az első interjút. Így Ő lett a férjem.”

ELLE: Mire a legbüszkébb?

„A gyerekere. A többi nem számít. Mindegy hány érmet szerez az ember – nem is igazánemlékszem már, mi volt a múltban és nem is nagyon érdekel már. De a gyerekek! Na, az valami!”

ELLE: Mi kell ahhoz, hogy az ember ilyen jó formában maradjon?

„Elsősorban az, hogy ne együnk túl sokat, aludjunk jól, dolgozzunk, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy szeresse az ember az életet. Mert az életet szeretni kell! Igyekeztem egészséges maradni, és soha nem néztem azt, hogy hány éves vagyok.”

 

Ági néni az ELLE Magazin teljes 8 oldalas cikkében mesélt többek között az örökké tartó életszeretetéről, a magyarságtudatáról, mivel telnek manapság a napjai, az imádott ételekről, például a fagyiról, ami a saját bevallása szerint a „káros szenvedélye” és  még sok sok izgalmas és személyes témáról. Érdemes elolvasni!

Forrás: ELLE Magazin júniusi szám, Mádai Vivien interjúja alapján
Fotó: ELLE Magazin