Hallottál már a virtuális 3D múzeumról? Te hogyan képzeled el?
Mi elképzeltük, megálmodtuk és megvalósítottuk. A mai nappal pedig a nagy közönség elé tárjuk és megnyitjuk kapuit! Fogadd sok szeretettel a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete egyedülálló kiállítását, a Halhatatlan Magyar Sportolókat bemutató VIRTUÁLIS MÚZEUMOT, ami számunkra és reméljük sokak számára is, egy álomszerű, megvalósult gigantikus projekt, amire oly régóta készülünk.

Tarts velünk a virtuális álom utazáson: https://hmse.hu/muzeum/

Halhatatlan Magyar Sportolók 3D Virtuális Múzeum megálmodása

Március 15. – Nemzeti ünnepünk. Minden magyar számára nagyon fontos, ami a HMSE életében ma különösen lényeges sporttörténeti mérföldkövet is fog betölteni a jövőben, hiszen a Halhatatlanok Virtuális Múzeuma a mai nappal elindult! Megnyitja kapuit a nagy közönség előtt, hogy bárki megcsodálhassa Sportnagyságaink személyes történeteit, életrajzi mérföldköveit, díjait, érmeit, relikviáit, amik talán még soha senki számára nem voltak láthatók. Egy gigantikus „épület”, különálló „Halhatatlan szintekkel”, ami ámulatba ejt, elvarázsol és elrepít olimpikonjaink, büszkeségeink életébe, életüket meghatározó sporttörténeti pillanataiba.

Egyedi kezdeményezés Magyarországon

Egy egyedi, különleges és úttörő kezdeményezés Magyarországon, a magyar sport történetében először vállalkozik arra, hogy a mai kor szellemében és eszközeinek alkalmazásával, elsősorban a mai fiatalok és a sportszerető közönség érdeklődését felkeltve, egy múzeum falai között mutassa be a „a sportlegendák életútját”.

Mi vár majd Rád a HMSE Virtuális Múzeumban?

0-24 elérhető online kiállítás, több szintre osztott tárlat, információs pontok és tájékoztatók. Minden Halhatatlan Tagunk külön-külön szinten fog szerepelni, mely szintek folyamatosan bővülni fognak Halhatatlanjaink életrajzi, sporttörténeti fényképei, biográfiai leírásai, és személyes történetei, fényképei által. 3 dimenziós scannelt relikviák, személyes tárgyak, díjak, érmek és körbeforgatható modellek várnak majd a tárlatunkban.

Vajon kié lett az első „Halhatatlan szint”?

Az első Halhatatlan szint Virtuális Múzeumunkban Polgár Judité lett, Halhatatlan Tagunké, minden idők legjobb női sakkozójáé! Polgár Judit, a Szent István-renddel kitüntetett, Prima Primissima díjas, 8x-os sakkolimpikon, 7x-es Sakk Oscar-díjas, nemzetközi sakk nagymester, akit az évszázad sakkozónőjének választották.

Judit saját bevallása szerint, az önéletrajzokkal mindig hadilábon állt… Talán azért, mert életének bizonyos szakaszaiban nehezen talál olyan mondatokat és mozzanatokat, amelyekből egy rövid bio összeáll: hova járt iskolába, mit tanult mikor és hol dolgozott, hogyan lépegetett előre a munkahelyi ranglétrán. Inkább elmeséli, úgy, ahogy történt. (Forrás: https://polgarjudit.hu/eletrajz)

„Magántanuló voltam, csak a vizsgákra mentem be az iskolába. És munkahelyem sem volt, hiszen hamar profi sakkozó lettem.”

„Amikor 1976. július 23-án megszülettem Budapesten, az első levegővétellel egy pedagógiai kutatás és kaland kellős közepébe csöppentem. Már akkor eldőlt, hogy sakkozó leszek, a szüleim ugyanis – pedagógiai tapasztalatokra alapozva – úgy döntöttek, Zsuzsa és Zsófia nővéreim, valamint az én pályámon keresztül bebizonyítják, hogy a korán elkezdett, céltudatos neveléssel bármelyik egészséges gyermekből sikeres és ép lelkű ember nevelhető.”

“Életrajzom évtizedeken át gyakorlatilag csak a sakkban elért eredményeimből állt. 9 évesen New Yorkban nyertem az első nemzetközi versenyemet, amit a címlapján közölt a The New York Times. 11 voltam, amikor Brüsszelben, életemben először legyőztem egy nagymestert. Emlékszem, a nagymester csalódottságában a liftajtóba verte a fejét. 12 és 14 évesen korosztályos világbajnok lettem – a fiúk között. Nem elírás: a fiúk között. Nekem és a szüleimnek a felnőtt abszolút világbajnoki cím volt a célunk, és nem a női világelsőség, ezért – három torna kivételével – csak nyílt és férfi versenyeken ültem asztalhoz. A két utolsó női tornámon, 12 és 14 évesen nővéreimmel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval csapatban a magyar sakktörténet első és második női olimpiai bajnoki címét nyertük.”

„Kevéssel az 1988-as szaloniki sakkolimpiát követően a női világranglista élére álltam, amit aztán 26 éven át vezettem – Guinness-rekord –, az 1990-es újvidéki olimpiai arany után pedig kizárólag férfi vagy nyílt versenyeken indultam, utóbbiakon olykor nőkkel is játszottam egy-egy partit.”

„A nemzetközi nagymester címet 1991-ben, 15 évesen szereztem meg, amivel a legendás Bobby Fischer rekordját megdöntve minden idők legfiatalabb nagymestere lettem, ugyanebben az évben Budapesten megnyertem a magyar férfi szuperbajnokságot is. A munkahelyi ranglétrát – munkahely híján – nem járhattam végig, a szakmain ugyanakkor az eredményeimnek köszönhetően töretlenül haladva, egyre magasabb fokokat értem el. 1990 és 2000 között 20 tornán győztem vagy végeztem holtversenyben az első helyen, 1999-ben a negyeddöntőig jutottam Las Vegasban a világbajnokságon.”

Ha kíváncsi vagy Polgár Judit életrajzának további mozzanataira, továbbá díjaira, személyes fotóira, történeteire, relikviáira, akkor kattints és nézd meg a Halhatatlanok Virtuális Múzeumában: https://hmse.hu/muzeum/