Szeretnénk felidézni az egyik számunkra legkedvesebb pillanatot idén februárból, ami támogatja a HMSE egyik fő küldetését is, miszerint célunk a felnövekvő fiatal generációval megszerettetni a sportot.

“Minden gyerek tanuljon meg úszni!” – Egerszegi Krisztina, avagy 20 városban indult el a kicsik úszásoktatása. Az első kísérleti időszak négy helyszínének tapasztalataival felvértezve 2022. februártól hivatalosan is elstartolt a magyar úszósport valaha volt legnagyobb kezdeményezése, az Úszó Nemzet Program, aminek a nagykövete, Halhatatlan Tagunk, Egerszegi Krisztina, az 5x-ös olimpiai bajnok úszónő. Február 1-jétől 20 városban indult meg az óvodás, illetve kisiskolás gyerekek úszásoktatása, és idővel újabb és újabb települések és létesítmények kapcsolódnak majd be, hogy aztán a tervek szerint a csúcson minden héten 335 uszodában tanulják és szeressék meg az úszást a gyerekek! A támogatásnak hála az összes gyermek ingyen ismerkedhet meg a sportággal, és járhat aztán hosszabb ideig úszni, szervezett keretek között, és a MÚSZ (Magyar Úszó Szövetség) által akkreditált, felkészült oktatók tanítják meg a kicsiket a sportág alapjaira.

A cél, hogy megtanuljanak úszni a gyerekek, megszeressék a vizet és az úszást, na és legfőképpen, hogy megszeressék a mozgást, a sportolást magát!

„“…szülőként született meg bennem a döntés. Úgy vélem, minden olyan tudás, amely megszerezhető, a gyerekeink hasznára válik, hiszen többek lesznek vele és általa. …Az Úszó Nemzet Programnak nem az a lényege, hogy abból, aki részt vesz benne, versenyúszó legyen, itt nem ez a cél – sokkal inkább az, hogy megismerkedjenek és megbarátkozzanak a vízzel, hogy ne féljenek tőle, hogy megszeressék. Tudjuk mindannyian, attól, amit nem ismerünk, sokszor félünk, a félelem pedig sok minden mást blokkol bennünk, az életünkben, a mindennapjainkban.

Engem is azért írattak be úszni a szüleim, hogy ha vízpart mellett nyaralunk, ne legyen semmi gond, s nem azért, hogy később élsportoló váljék belőlem. Fontos, hogy mindenki megtanuljon úszni, az úszás pedig majd’ minden sportág alapját jelenti.”

– mondta el Egerszegi Krisztina, a program Nagykövete.

Halhatatlan Tagunk még 2021-ben sokáig viaskodott, hogy elvállalja-e ezt a nemes szerepkört, de vajon mi döntött az igen mellett?

“Nem a program miatt hezitáltam, mert az tetszett, és leginkább azért, mert nagyon sok olyan gyerek van, aki nem jut el uszodába – egész egyszerűen azért, mert nem teheti meg, mert nincs rá lehetősége. A program nagyon jó: sokan és sokat dolgoztak rajta több éven keresztül, hogy minden egyes részlet összeálljon, hogy minél tökéletesebb legyen. Nem elhanyagolható az sem, hogy arról a sportágról beszélünk, amelyik a legközelebb áll hozzám, amelyiknek sokat köszönhetek, amelyik a szívem csücske, ráadásul a szakmai hátteret két kiváló szakember, Tóth Ákos és Kiss Miklós adja, és Wladár Sándornak szintén szívügye a program.”

 

Igen, ez egy fantasztikus kezdeményezés, egy gigantikus méretű program, tele lehetőségekkel…

Lehet, hogy éppen egyik nap ugrik először vízbe egy kis Egerszegi Kriszta vagy egy ifjú Darnyi Tamás (szintén Halhatatlan Tagunk)?!

Lehet, hogy most kedvelik meg a vizet és az úszást a sportág leendő bajnokai, netán leendő olimpiai bajnokai?

Igen, elképzelhető, sőt…

„Ez egy olyan program, amely évek múlva magával hozza, hogy tényleg minden gyermek megtanulhat úszni, s amelynek keretében nemcsak az úszásoktatás lesz ingyenes, hanem minden más is, így például az utazás, a felszerelés. Sőt… itt valóban minden gyerek megtanul úszni, mi pedig már első körben kiemelhetjük közülük a tehetségeket. A program felfutásával háromszázezer gyerek tanul meg úszni, ez olyan magas szám, hogy legyen csak egy százalékuk kiugróan tehetséges, az is háromezer gyermeket jelent. Ennyi szerintem nem lesz, de ezzel a magas létszámmal több sportág is kalkulálhat, hiszen a vízbiztonságra, az úszástudásra alapozhat a vízilabda, az öttusa, a műugrás, a műúszás, a vitorlázás, a triatlon, a kajak-kenu, emellett a program idővel a mindennapos testnevelés szolgálatába illeszkedik.”

– Sós Csaba    szövetségi kapitány.

Rendkívül fontos, hogy a víz közelében és leginkább a vízben mindenki biztonságban érezhesse magát. Szomorú s egyben rémisztő: Európában évente huszonhétezer ember fullad vízbe, az esetek túlnyomó többségében öt és tizennégy év közötti gyerek. Ez a riasztó adat volt az egyik mozgatórugója annak, hogy a Magyar Úszószövetség a 2013 óta futó „Minden gyermek tanuljon meg úszni” programot kibővítette és útjára indított az Úszó Nemzet Programot.

A Magyar Úszó Szövetség 2020 őszén indította el a programot próbaként Budapest XXII. kerületében Debrecenben, Móron és Tokajban. A kormány elégedett volt a próbaprogram eredményeivel, ezért a „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” cél érdekében kiterjeszti az óvodai nagycsoportosok és az általános iskolai alsó tagozatosok kötelező úszásoktatását, mely megvalósítás 2022. február 1. és 2028. június 30. között szélesebb körben el is kezdődött. Ehhez már az idei költségvetésből és aztán 2028-ig folyamatosan évente 7,2 milliárd forintot ad a kormány. Az Úszó Nemzet Program hetedik évében, vagyis 2027-ben a tervek szerint már csaknem háromszázezer kiskorú tanul majd úszni szervezett keretek között 300-330 létesítményben.

A programot „a Magyar Úszó Szövetség bevonásával és a kiválasztott települések illetékes köznevelési intézményei fenntartóinak közreműködésével” kell lebonyolítani.

Forrás: musz.hu, erdihirek.hu, nemzetisport.hu

2022. februári média cikk: https://erdihirek.hu/egerszegi-krisztina-az-uszo-nemzet-program-nagykovete/

Korábbi 2021. szeptemberi média megjelenés a témában: https://www.nemzetisport.hu/uszas/egerszegi-krisztina-minden-gyerek-tanuljon-meg-uszni-2849065

Fotó forrás 1.: musz.hu, 2. nemzetisport.hu / Tumbász Hédi