Szívből gratulálok Kamuti Jenőnek, az olimpiai ezüstérmes tőrvívónak, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Halhatatlan Tagunknak, akit a Nemzetközi Fair Play Bizottság tanácsa egymást követő hatodik ciklusra is elnökének választott.

„Az eredeti tervek szerint december első hétvégéjén Budapest adott volna otthont a szervezet tisztújító kongresszusának, ám a kialakult járványhelyzet miatt a végrehajtó bizottság december harmadikára online tanácsülést hívott össze. Az így megtartott voksoláson egyhangúlag Kamuti Jenőnek szavaztak bizalmat.”

– tájékoztatta az MTI-t Deregán Gábor, a nemzetközi testület elnöki irodavezetője, majd hozzátette, hogy az eseményen a főtitkári és a pénzügyi beszámolók előtt Kamuti Jenő elnök számolt be az elmúlt időszak eseményeiről.

A tanácskozáson részt vevők örömmel fogadták, hogy minden szempontból pozitív mérleggel zárt a bizottság, amiért köszönetet mondtak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és a szponzoroknak. Arról is döntöttek, hogy a decemberben elmaradt kongresszust a tervek szerint március 24. és 26. között tartják meg Budapesten.

„Nagyon örülök, hogy ismét bizalmat szavazott nekem a tagság. Mivel az alapszabályunk lassan hatvanéves, vagyis eljárt felette az idő, a legfontosabb feladatunk most ennek módosítása lesz. A munkálatokat megkezdi egy előkészítő bizottság, és a márciusi ülésen már el is fogadhatjuk az új alapokmányt.”

– mondta újraválasztása után az MTI-nek Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Prima díjas, Magyar Örökség díjas, világbajnok, 2x-es olimpiai ezüstérmes, 6x-os világbajnoki ezüstérmes vívó, orvos, sportvezető, akinek sportolói pályafutását 1976-ban ismerték el Nemzetközi Fair Play-díjjal, és az akkori díjátadáson kérték fel, hogy legyen tagja a szervezet tanácsának.

24 évvel később, 2000-ben elnökké választották, most pedig már a hatodik ciklusának vág neki vezetőként. Szívből gratulálunk!

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/nemzetkozi-fair-play-bizottsag-kamuti-jeno-maradt-az-elnok-2863967 

Halhatatlan Tagunk, Dr. Kamuti Jenő nem csak sportvezetői pályája során, de a sportolói életben is sporttörténelmi magaslatokig szárnyalt, aki nem csak tehetségéről, de kitartásáról is híres volt.

Kezdetben tőrvívásban és párbajtőrben egyaránt versenyzett, 1957-től 1976-ig mindkét fegyvernemben, összesen 160x szerepelt a magyar válogatottban. 1960 és 1976 között 5 olimpián vett részt: egyéni tőrvívásban elért 2 ezüstérme mellett, még 4 alkalommal ért el olimpiai pontszerző helyezést!

1963-ban szerzett orvosi diplomát, és mint sebészorvos is a LEGJOBBAK közé került, sőt 1996-tól 2001-ig a MÁV Kórház Igazgatójaként is dolgozott számtalan egyéb megbízatása és sokirányú sportvezetői elfoglaltsága mellett.

Kamuti Jenő mindemellett nagyon aktív „motivációs” előadónk, beszélgető társunk a fiataloknak tartott online előadásainkon, ahol komoly küldetéstudattal áll ki a magyar sport népszerűsítése és a sportszeretet mellett.

Legfontosabb gondolata e témában, ha arról kérdezik, hogy „mit ad a sport?” – Kamuti Jenő válasza:
„Önbizalmat, fegyelmet, küzdeni akarást, biztonságot és örömet. Egy jó ALAPOT az élethez, ami a hétköznapokban, a munkában is előnyt jelent. A sport megtanít a kudarcot is emelt fővel, méltósággal elfogadni.” – Köszönjük e “tanítást” Halhatatlan Tagunknak!

Forrás: nemzetisport.hu, Vívómúzeum, hu.wikipedia.org

Kép forrása: Dr. Szabó Tünde Facebook oldala