“mindig a nemzetért küzdöttem és erre biztatom sporttársaimat, barátaimat is”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulója alkalmából kitüntetéseket adott át az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége. A gyermekkorában egy orosz tankot is feltartóztató Jónyer István, a Nemzet Sportolója, a 4x-es világbajnok asztaliteniszező a szervezet legrangosabb elismerését vehette át a palotanegyedi Kossuth Klubban. Az ünnepségen Böröcz László kiemelte: március 15. – a cáfolhatatlan bizonyíték, hogy mi magyarok voltunk, vagyunk és leszünk is.

„Mi magyarok voltunk, vagyunk, leszünk”

– Böröcz Lálszó

Jónyer: mindig a nemzetért küzdöttem

A szavalatokkal, filmvetítéssel és dalokkal színesített műsor folyamán átadták az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége kitüntetéseit, mely keretében a szervezet legmagasabb Hűség a hazához érdemrend nagykereszt kitüntetését Halhatatlan Tagunk, Jónyer István vehette át, aki megköszönte az elismerést, hozzátéve, hogy életpályája során mindig a nemzetért küzdött, és erre biztatta sporttársait, barátait is.

Jónyer Istvánról:

nyíltan vállalta hazafiságát a rendszerváltás előtt is, amikor ezt nem igazán vették jó néven.

„Kevesen tudják, hogy 1956-ban szülővárosában is megjelent az orosz harckocsioszlop, és ő gyermekként a harckocsik elé állva, megállásra kényszerítette azokat”

– osztotta meg a közönséggel a Jónyer gyermekkori tettét.

Jónyer István azon felül, hogy 4x-es világbajnok asztaliteniszező, 4x-es Európa-bajnok is, aki az 1970-es években sportágában a világ legeredményesebb játékosai közé tartozott. Bár azon kevés magyar asztaliteniszezők egyike, aki egyéni világbajnoki címmel is büszkélkedhet, legnagyobb sikerének mégis a csapatban megszerzett világbajnoki elsőségét tartja. Híressé vált az általa kitalált oldalpörgetés, az ún. “kiflipörgetés”, melyet korábban csak ő tudott.

Jónyer “Pista” 2020 novemberében a pestisrácok.hu-nak így idézte fel, mikor és hogyan tudta meg, hogy Hallhatatlan Tagunk lett:

“Miskolcon voltam éppen, amikor felhívott a korábbi, kétszeres olimpiai bajnok vívó, Nagy Tímea. Tudatta velem, hogy a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Elnöksége úgy döntött, hogy a tagjaik közé fogadnak engem is. Majdnem eldobtam a telefont örömömben! Hamarjában átfutott az agyamon, hogy ez vajon tényleg igaz-e, ám rögtön meg is nyugodtam, hiszen az egyértelmű volt, hogy Nagy Tímea – vívó hivatalos oldala-át jól ismerem, s ő nem egy olyan hölgy, aki ilyesmivel viccelne velem. Amikor aztán elmondta a részleteket, majd gratulált, és letettük a telefont, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e, vagy nevessek?”

Azóta tudja már?

“Hogyne, ezzel a részével megbirkóztam, túláradó, hatalmas öröm van a lelkemben. Ám feldolgozni még azóta sem sikerült teljesen.”

Ezúton gratulálunk Egyesületünk nevében Jónyer Istvánnak, a Nemzet Sportolójának, a 4x-es világbajnok asztaliteniszezőnek, Halhatatlan Tagunknak az 56′-os Hűség a hazához érdemrend nagykereszt kitüntetéshez! Igazi büszkeség!

Média megjelenés: https://hirnyolc.hu/budapest/kituntetest-kapott-jonyer-istvan-a-nemzet-sportoloja-a-kossuth-klubban-8152/

Forrás: Hírnyolc, Fotó: Ványi Ákos